Goedenavond en welkom in dit liveblog! Mijn naam is Jeroen van Barneveld en ik houd je op de hoogte van de oefeninterland van de Oranjevrouwen in en tegen Italië.

  • Oefeninterland
  • Italië-Nederland
  • Uitslag: 1-0
donderdag om 17:24
Het is pas de tweede nederlaag van de Oranjevrouwen in het huidige kalenderjaar. Eerder verloor de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman met 1-0 van Noorwegen. Nederland heeft in totaal vijf interlands gespeeld in 2021.
donderdag om 17:23
Oranjevrouwen ten onder in testcase tegen Italië
De Oranjevrouwen hebben bondscoach Sarina Wiegman wat hoofdpijn bezorgd bij het samenstellen van de selectie voor de Olympische Spelen in Tokio. Nederland verliest een week voor de bekendmaking van de olympische groep de oefeninterland tegen Italië met 1-0 in het Italiaanse Ferrara. Wiegman greep de oefeninterland aan om onder anderen Sisca Folkertsma, Renate Jansen en Katja Snoeijs aan het werk te zien en zal vast een stuk wijzer zijn geworden.
donderdag om 17:15
86' Sari van Veenendaal treedt hier op als reddende engel bij de Oranjevrouwen. De keeper komt ver uit haar doel als een Italiaanse de vrije doortocht krijgt en dat doet ze uitstekend. Ze maakt zich zo klein dat de Italiaanse de bal op haar lichaam schiet.
donderdag om 17:13
84' Een opgelegde kans voor invaller Shanice van de Sanden op de gelijkmaker. De aanvaller staat helemaal vrij nadat Renate Jansen een hoge pass van Aniek Nouwen uitstekend heeft doorgekopt naar de Utrechtse. Maar zij raakt de bal maar half en dus is de kans gelijk verkeken.
donderdag om 17:05
75' De stoelendans bij de Oranjevrouwen is nog niet ten einde. Victoria Pelova, de 22-jarige middenvelder van Ajax, lost Daniëlle van de Donk af.
donderdag om 16:59
70' Opnieuw een wissel bij de Oranjevrouwen, bondscoach Sarina Wiegman heeft immers dertien spelers op de bank. Lineth Beerensteyn gaat naar de kant en wordt vervangen door Joëlle Smits.
donderdag om 16:58
69' Drinkpauze! Opnieuw zoeken de Oranjevrouwen de verkoeling op in de verzengende hitte in Italië. Kunnen de bidons en de slush bij de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman voor de nodige stimulans zorgen?
donderdag om 16:49
61' Een dubbele wissel aan de kant van Nederland: Shanice van de Sanden en Lynn Wilms komen na ruim een uur spelen binnen de lijnen. Zij vervangen Katja Snoeijs en Sisca Folkertsma. Dit lijken afgesproken wissels.
donderdag om 16:48
Nederland lijkt wat beter in de wedstrijd te komen en dringt Italië ver terug op eigen helft. Vooral Sisca Folkertsma, die van bondscoach Sarina Wiegman een kans krijgt om zich te bewijzen met het oog op de olympische selectie, lijkt de sleutel tot succes. Met haar rushes over de rechterflank en ragfijne voorzetten is zij een plaag voor de Italiaanse defensie.
donderdag om 16:45
55' Sisca Folkertsma geeft hier haar visitekaartje af met een puike voorzet vanaf de rechterflank op Daniëlle van de Donk. De kleine middenvelder kan de inswinger van de rechtsachter slechts met de punt van haar schoen beroeren, waardoor de Italiaanse keeper geen moeite heeft met de inzet. Het is de beste kans voor de Oranjevrouwen tot dusver.
donderdag om 16:34
Aftrap! De bal rolt weer in het Noord-Italiaanse Ferrara. Kunnen de Oranjevrouwen zich herpakken na de matige eerste helft tegen Italië?
donderdag om 16:33
Een dubbele wissel in de rust bij de Oranjevrouwen. Dominique Janssen en Jill Roord komen voor Stefanie van der Gragt en Jackie Groenen.
donderdag om 16:33
Bondscoach Sarina Wiegman kijkt niet heel vrolijk langs de kant. En daar is alle reden voor, want het spel van Oranje houdt nogal te wensen over.
donderdag om 16:18
Rust! De Oranjevrouwen kunnen terugkijken op een teleurstellende eerste helft tegen Italië. Nederland staat niet alleen achter door een benutte strafschop van Cristiana Girelli, maar heeft amper een goede kans gecreëerd en is voorin machteloos. Dat zal bondscoach Sarina Wiegman te denken geven richting de Olympische Spelen in Tokio.
donderdag om 16:15
42' Wat een toevallige grote kans voor Nederland. De Italiaanse keeper Laura Giuliani verkijkt zich volledig op een pass van achteruit van Aniek Nouwen en de snelheid van Lineth Beerensteyn, waardoor Beerensteyn een doortocht krijgt. De aanvaller wordt echter naar de hoek gedreven en kan alleen breed spelen op Katja Snoeijs, die haar lobje weggewerkt ziet worden.
donderdag om 16:09
37' Het wil na de drinkpauze nog niet echt vlotten bij de Oranjevrouwen. De goede aanvallen zijn op de vingers van één hand te tellen. Dat is logisch omdat er wat veranderingen zijn, maar bondscoach Sarina Wiegman legt de lat een stuk hoger voor haar ploeg. Er is werk aan de winkel.
donderdag om 15:55
Drinkpauze! Het is loeiheet in het Italiaanse Ferrara, dus is het tijd voor verkoeling. De Oranjevrouwen gaan aan de slush, een ijsdrankje, om de lichaamstemperatuur te verlagen.
donderdag om 15:46
14' GOAL Italië! 1-0

Keeper Sari van Veenendaal zit er met haar vingertoppen nog aan, maar toch moet ze capituleren bij de inzet van Cristiana Girelli vanaf 11 meter. De Oranjevrouwen kijken tegen een achterstand aan tegen Italië.
donderdag om 15:44
13' Penalty voor Italië! Renate Jansen wil de bal wegtrappen bij een indirecte vrije trap, maar ze raakt daarbij de Italiaanse Barbara Bonansea, die als een stervende zwaan tegen de grond gaat. Scheidsrechter Mularczyk geeft een strafschop.
donderdag om 15:43
12' Een curieus moment. Stefanie van der Gragt slaat met haar arm tegen de bal op het moment dat de Italianen door de Nederlandse defensie breken. Het komt de verdediger op slechts een gele kaart te staan. De Italianen schreeuwen het uit van onvrede.
donderdag om 15:41
10' Daar is het eerste gevaarlijke moment voor de Oranjevrouwen. Stefanie van der Gragt kan haar hoofd tegen de bal zetten uit een hoekschop, maar haar inzet wordt onderweg gekraakt door een Italiaanse verdediger.
donderdag om 15:39
9' De Oranjevrouwen nemen het voortouw in deze oefeninterland tegen Italië en combineren er lustig op los, zonder nog echt dreigend te worden. De Italianen loeren op de counter.
donderdag om 15:31
Aftrap! De bal rolt in Ferrara. Italië-Nederland is onderweg.
donderdag om 15:29
Wiegman heeft selectie voor '80, 85 procent' rond
Bondscoach Sarina Wiegman zei gisteren tijdens een digitaal persmoment dat ze de olympische selectie al voor een groot deel rond heeft. "80, 85 procent van de selectie heb ik in mijn hoofd", zei ze. "We hebben iedereen goed in beeld en hebben een paar moeilijke knopen door te hakken. Met de technische staf voeren we voortdurend gesprekken over spelers en daar gebruiken we ook deze week voor. Sommige keuzes hebben we uitgesteld, omdat we nog iets willen zien."
donderdag om 15:26
De speelsters staan op het veld in het Stadio Paolo Mazza in Ferrara. We gaan luisteren naar de volksliederen.
donderdag om 15:16
Drie verrassende namen in opstelling Oranjevrouwen
In de opstelling is te zien dat bondscoach Sarina Wiegman nog wat speelsters aan het werk wil zien met het oog op de olympische selectie, want Sisca Folkertsma, Katja Snoeijs en Renate Jansen beginnen in de basis. Lieke Martens, Jill Roord en Dominique Janssen starten op de bank en krijgen rust. Vivianne Miedema ontbreekt met een lichte blessure.

Opstelling Oranjevrouwen: Van Veenendaal; Folkertsma, Van der Gragt, Nouwen, Van Dongen; Spitse, Van de Donk, Groenen; Beerensteyn, Snoeijs, Jansen.
donderdag om 15:14
Na een kleine twee maanden komen de Oranjevrouwen van bondscoach Sarina Wiegman weer bij elkaar ter voorbereiding op de Olympische Spelen in Tokio. Dit keer is het menens, want komende woensdag maakt Wiegman haar olympische selectie bekend. En dus mag een aantal spelers zich nog bewijzen in de oefeninterland van straks tegen Italië.