Het Hooggerechtshof van Brazilië gaat zich buigen over een verzoek om de Copa América niet te laten doorgaan in het land. Het inmiddels veelbesproken toernooi begint zondag al.

Actiegroepen verzetten zich tegen het evenement, omdat het vanwege de coronapandemie te veel risico's met zich zou meebrengen. Eerder leverde Argentinië de organisatie in, omdat er ook daar te veel besmettingen met het virus zijn.

"Gezien het uitzonderlijke karakter van de zaak willig ik hierbij het verzoek in om de zaak op te nemen in een buitengewone virtuele zitting van de voltallige rechtbank, die op 10 juni (donderdag) zal worden gehouden", schreef opperrechter Luiz Fux.

Ook de Braziliaanse voetballers twijfelden lang over deelname, maar hebben inmiddels toegezegd mee te gaan doen. Brazilië speelt zondag om 23.00 uur (Nederlandse tijd) de openingswedstrijd tegen Venezuela.

De Copa América zou oorspronkelijk in Argentinië en Colombia worden gehouden. Colombia werd geschrapt als gastland vanwege de politieke protesten in het land, waarna ook Argentinië afviel vanwege de zorgwekkende coronacijfers.

Het eveneens door het coronavirus geteisterde Brazilië meldde zich vervolgens om de Copa América te organiseren, maar dat leidde ook tot de nodige kritiek. Zo vreest de internationale spelersvakbond FIFPRO voor de gezondheid van de spelers, omdat de situatie in Brazilië met betrekking tot het coronavirus nog altijd niet stabiel is.