Georginio Wijnaldum nam vorige week na vijf jaar afscheid van Liverpool. De middenvelder snapt dat veel mensen niet begrijpen waarom hij de club verlaat, maar vindt het nog te vroeg om tekst en uitleg te geven.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom Oranje

"Ik ga dat nog wel eens uitleggen, maar het is niet zo dat het alleen van mij afkomt", zei hij zondag enigszins geheimzinnig na de eerste training van Oranje in Portugal, waar de formatie van bondscoach Frank de Boer zich voorbereidt op het EK.

"Ik heb niet voor niets besloten om geen nieuw contract te tekenen. Ik heb het mijn ploeggenoten van Liverpool wel uitgelegd. Zij begrijpen me helemaal."

De dertigjarige Wijnaldum speelde vorige week zijn laatste wedstrijd voor Liverpool, waarmee hij onder meer de Champions League won en een landstitel veroverde. De international kreeg vlak voor tijd een applauswissel van trainer Jürgen Klopp, die hem een "Liverpool-legende" noemde.

"Ik werd best emotioneel van die woorden", vertelt Wijnaldum. "Van lang niet alle spelers bij Liverpool wordt op zo'n manier afscheid genomen."

Georginio Wijnaldum na de training van Oranje in Portugal.

Georginio Wijnaldum na de training van Oranje in Portugal.
Georginio Wijnaldum na de training van Oranje in Portugal.
Foto: ANP

'Keuze hangt niet af van toekomst Koeman'

De kans is groot dat de toekomst van Wijnaldum bij FC Barcelona ligt. Afgelopen week werd zijn zaakwaarnemer in de Spaanse stad gesignaleerd.

"Dus ik kan moeilijk ontkennen dat er contacten zijn", lacht de oud-speler van Feyenoord en PSV. "Ik ben eind volgende maand transfervrij en dat kan voor clubs interessant zijn. Maar nieuws heb ik nog niet. Laat ik het zo zeggen: ik ben net zo benieuwd als jij."

Wijnaldum laat zijn toekomstplannen niet afhangen van de vraag of Ronald Koeman volgend seizoen nog trainer van Barcelona is. De toekomst van de voormalig bondscoach van Oranje hangt aan een zijden draadje, bleek deze week uit opmerkingen van voorzitter Joan Laporta.

"Ik ken de details niet", zegt Wijnaldum. "Maar in het algemeen kan ik alleen maar zeggen dat ik het jammer vind dat zulke zaken niet intern worden opgelost. Helaas zie je in het voetbal dat dit vaker zo gebeurt. Niet alleen bij Barcelona."