De Europa League-finale tussen Manchester United en Villarreal wordt woensdagavond met grote interesse bekeken door PSV. De uitslag van de eindstrijd bepaalt namelijk in welke voorronde de Eindhovenaren het Champions League-avontuur beginnen.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom PSV

PSV eindigde afgelopen seizoen op de tweede plek in de Eredivisie en veroverde daarmee in principe een ticket voor de tweede voorronde van de Champions League. Dat verandert echter als Manchester United in de Europa League-finale in Gdansk te sterk is voor Villarreal.

Winst van het op één na belangrijkste Europese clubtoernooi levert een ticket op voor de groepsfase van de Champions League, maar 'The Red Devils' hebben zich via de competitie al geplaatst voor het miljoenenbal. Het startbewijs voor de groepsfase schuift in dat geval door naar AS Monaco, de nummer drie van de Ligue 1.

Dat betekent ook dat PSV - op basis van de positie van Nederland op de coëfficiëntenlijst - een ronde opschuift en pas in de derde voorronde in actie hoeft te komen. De ploeg van trainer Roger Schmidt hoeft dan 'slechts' twee clubs te verslaan om de groepsfase van de Champions League te bereiken.

PSV weet na woensdagavond of het in de tweede of derde voorronde van de Champions League moet beginnen.

PSV weet na woensdagavond of het in de tweede of derde voorronde van de Champions League moet beginnen.
PSV weet na woensdagavond of het in de tweede of derde voorronde van de Champions League moet beginnen.
Foto: Pro Shots

PSV bij bereiken derde voorronde zeker van Europees voetbal

Daarbij komt dat PSV bij het bereiken van de derde voorronde al zeker is van deelname aan een Europees hoofdtoernooi. De verliezers gaan namelijk naar de groepsfase van de Europa League, terwijl uitschakeling in de tweede voorronde betekent dat PSV instroomt in de derde voorronde van de Europa League.

Mocht Villarreal de Europa League winnen, dan gaan de Spanjaarden naar de groepsfase van de Champions League en moet PSV toch in de tweede voorronde starten. De formatie van Schmidt begint dan eind juli al aan het nieuwe seizoen. De heenduels in die fase staan op 20 en 21 juli op het programma en de returns een week later.

De heenwedstrijden in de derde voorronde worden op 3 en 4 augustus afgewerkt en de returns volgen op 10 augustus. De play-offs, de laatste ronde voor de groepsfase, staan voor 17-18 augustus (heenduels) en 24-25 augustus (returns) gepland.

De Europa League-finale tussen het Manchester United van Donny van de Beek en Villarreal begint woensdag om 21.00 uur. United won de Europa League ook al in 2017, toen Ajax in de finale met 2-0 werd verslagen.

Fans van United en Villarreal verzamelen zich in Gdansk voor EL-finale
82
Fans van United en Villarreal verzamelen zich in Gdansk voor EL-finale