FC Utrecht en Feyenoord krijgen vrijdagavond nog duidelijkheid over wanneer de finale van de play-offs om Europees voetbal wordt gespeeld. De voorzieningenrechter in Utrecht doet uiterlijk om 19.30 uur uitspraak in het kort geding dat FC Utrecht donderdag aanspande.

FC Utrecht is het er niet mee eens dat de KNVB de finale van de play-offs van zaterdag (20.00 uur) naar zondag (12.15 uur) heeft verplaatst.

De gemeente Rotterdam verbood Feyenoord om zaterdagavond te spelen in De Kuip, omdat die avond in Ahoy de finale van het Eurovisie Songfestival op het programma staat en er volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb niet voldoende politie beschikbaar is.

Volgens FC Utrecht handelt de KNVB met de verplaatsing in strijd met de eigen regels, die na vorig seizoen uitgebreid zijn besproken en aangepast. In de reglementen van de play-offs staat dat een duel bij een verbod van de overheid op dezelfde dag en op hetzelfde tijdstip op neutraal terrein moet worden gespeeld. Lukt het de thuisspelende club niet om een andere locatie te vinden, dan wordt de finale reglementair verloren.

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB stelde donderdag dat de nadelige gevolgen voor Feyenoord bij het niet verplaatsen van het duel groter zijn dan de nadelige gevolgen voor FC Utrecht als het duel wel naar zondag gaat.

Als de rechter FC Utrecht gelijk geeft, dan loopt Feyenoord kans op een reglementaire nederlaag.

'Niet te begrijpen dat KNVB in strijd met eigen reglementen handelt'

Volgens Thijs van Es, de algemeen directeur van FC Utrecht, is er bij de KNVB "te weinig zorgvuldigheid" geweest in het zoeken naar alternatieven, bijvoorbeeld om het duel op neutraal terrein af te werken. Volgens Van Es opperde de KNVB aanvankelijk Zwolle als speelstad, maar werd dat voorstel meteen ingetrokken. "Het valt niet te begrijpen dat de KNVB moedwillig in strijd met de eigen reglementen handelt", aldus de algemeen directeur.

Jim Margry, de advocaat van FC Utrecht, stelt dat het voor de Domstedelingen nadelig is als het duel op zondag wordt gespeeld. "FC Utrecht moet dan een reis maken, want de hotels zijn in verband met het Songfestival volgeboekt", aldus Margry tijdens de zitting. "Bovendien hebben spelers hun vakanties al geboekt voor zondag."

FC Utrecht meent tevens dat dit scenario met voortschrijdend inzicht voorkomen had kunnen worden, aangezien de datum van de finale van zowel de play-offs als het Songfestival al lange tijd bekend was.

Harro Knijff meldde namens de KNVB dat er wel "een verkenning is gedaan" naar de opties om op neutraal terrein te spelen. "Maar het is ondenkbaar dat een gemeente in Nederland nog als gastheer een hoogrisicowedstrijd als Feyenoord-FC Utrecht gaat faciliteren", aldus Knijff.

De KNVB en Feyenoord zijn van mening dat "uitstel van de wedstrijd met één dag niet leidt tot wezenlijke schade aan de belangen van FC Utrecht". Knijff: "FC Utrecht heeft hemel en aarde bewogen om vorig seizoen de KNVB-bekerfinale te spelen, die door de coronapandemie niet door kon gaan. Weken en maanden na de datum die daarvoor stond gepland. Ze hebben zelfs voorgesteld op Bonaire te spelen. We hebben het hier over een wedstrijd die zestien uur later wordt gespeeld. In Rotterdam."