Goedenavond en welkom in dit liveblog! Mijn naam is Jeroen van Barneveld en ik houd je op de hoogte van de halve finales in de nacompetitie om een plek in de Eredivisie. Deze halve finales worden over één duel gespeeld en de hoogstgeklasseerde ploeg speelt thuis.

  • Uitslagen:
  • NEC-Roda JC 3-0
  • FC Emmen-NAC 1-1 (NAC wns)
donderdag 20 mei om 22:05
Olij moest plassen voor strafschoppenreeks
NAC-doelman Nick Olij blijft bescheiden voor de camera van ESPN als hij naar zijn heldenrol in de strafschoppenreeks wordt gevraagd. "Ik vind het een beetje moeilijk. We doen het met zijn allen en het is mijn moment om te laten zien dat ik penalty's kan tegenhouden. Dat heb ik gedaan", aldus Olij, die voor de reeks naar de kleedkamer ging.

"Ik moest al negentig minuten lang plassen. 'Ik moet plassen, sorry', zei ik nog. Ik heb nog even met Anco gezeten. Het is ook een beetje eigen gevoel. Ik had twee keer gelijk. Veendorp was een tip van Anco Jansen, de andere niet. Peña was gewoon gevoel. Lekker toch? We hebben nog niks, maar dit was wel de moeilijkste wedstrijd."
donderdag 20 mei om 21:58
De Leeuw: 'Klote dat je degradeert'
"Pijnlijk, ook als je ziet wat het wat met iedereen doet, maar ook de manier waarop", zijn de eerste woorden van Michael de Leeuw bij ESPN na de degradatie. "Tot de 1-1 was het heel apathische en matig. Je weet dat het kan gebeuren, maar je houdt er geen rekening mee. Het is klote dat je degradeert."

De Leeuw vindt de degradatie van FC Emmen terecht. "Uiteindelijk sta je waar je hoort te staan. Natuurlijk denk je wat als we de motor eerder hadden aangezet? We zijn gewoon veel te laat op gang gekomen en nu krijgen we de rekening gepresenteerd."
donderdag 20 mei om 21:48
De comeback van FC Emmen dit seizoen in de Eredivisie blijkt dus uitstel van executie te zijn voor de ploeg van trainer Dick Lukkien. In de winterstop waren de Drenten nog dood en begraven, maar dankzij een flinke opmars knokte Emmen zich naar de zestiende plaats op de ranglijst, goed voor een plek in de nacompetitie. Die is de club uiteindelijk fataal gebleken.
donderdag 20 mei om 21:44
Met de degradatie van FC Emmen krijgt de Eredivisie dus sowieso een nieuwe deelnemer. Zondag strijden NEC en NAC Breda in de finale om promotie naar het hoogste niveau.
donderdag 20 mei om 21:43
Na de strafschoppenreeks loopt het helemaal uit de klauwen aan De Oude Meerdijk. Verschillende supporters van FC Emmen willen uit woede het veld bestormen en vooral NAC-speler en voormalig Emmenaar Anco Jansen aanvallen. Jansen wordt direct weggehouden van de meute.
donderdag 20 mei om 21:42
Mounir El Allouchi schiet binnen voor NAC en dus degradeert FC Emmen na drie jaar uit de Eredivisie! Wat een apotheose van deze zinderende thriller in De Oude Meerdijk, waar de stilte neerdaalt.
donderdag 20 mei om 21:41
Sergio Peña mist voor FC Emmen! Nick Olij keert de inzet van de middenvelder. Als NAC de volgende maakt, is FC Emmen gedegradeerd: 3-3.
donderdag 20 mei om 21:40
Dion Malone mist voor NAC! De verdediger schiet net als Keziah Veendorp matig in de linkerhoek van de keeper en daar ligt dit keer Michael Verrips. Het blijft gelijk na acht pogingen: 3-3.
donderdag 20 mei om 21:40
Glenn Bijl laat zien hoe je een strafschop moeten nemen en zet FC Emmen weer even langs NAC Breda: 3-3.
donderdag 20 mei om 21:39
Anco Jansen wordt uitgefloten als hij aanlegt voor NAC, maar hij scoort wel. Opnieuw zit Verrips eraan, maar houdt hij 'm niet: 2-3.
donderdag 20 mei om 21:38
Keziah Veendorp mist voor FC Emmen! Een getelefoneerde inzet van de invaller. Het blijft 2-2.
donderdag 20 mei om 21:38
Lewis Fiorini haalt opgelucht adem bij NAC. FC Emmen-doelman Michael Verrips zit met zijn vingertoppen aan de inzet van de Schot, maar kan 'm niet keren: 2-2.
donderdag 20 mei om 21:37
Miguel Araujo is een verdediger, maar dat laat hij niet zien vanaf 11 meter. Hij schiet de bal op fraaie wijze in de bovenhoek, buiten het bereik van Nick Olij: 2-1 voor FC Emmen.
donderdag 20 mei om 21:36
Sydney van Hooijdonk is bij NAC Breda ingevallen voor de strafschoppenreeks en laat zien waarom. Hij schiet ook feilloos binnen: 1-1.
donderdag 20 mei om 21:36
Michael de Leeuw mag gelijk aanleggen namens FC Emmen en de aanvoerder stuurt Nick Olij de verkeerde hoek in: 1-0.
donderdag 20 mei om 21:35
FC Emmen en NAC Breda houden elkaar ook in evenwicht bij de toss: FC Emmen-aanvoerder De Leeuw mag bepalen dat FC Emmen naar de fanatieke zijde speelt, terwijl Malone FC Emmen als eerste nemer aanwijst. De strafschoppenreeks staat op het punt van beginnen.
donderdag 20 mei om 21:32
Opmerkelijk: NAC-doelman Nick Olij duikt na het laatste fluitsignaal van Allard Lindhout de kleedkamer in. Pakt hij het nemerslijstje uit de kast?
donderdag 20 mei om 21:30
Penalty's! FC Emmen en NAC Breda weten in de verlenging niet te scoren na de 1-1 in de eerste 90 minuten en dus komt het aan op strafschoppen. Wie houdt het hoofd koel vanaf 11 meter in deze zenuwslopende thriller aan De Oude Meerdijk? De trainers hebben de lijstjes al gemaakt.
donderdag 20 mei om 21:30
120+3' Wat een geweldige sliding van Dion Malone! De verdediger voorkomt dat Nikolai Laursen van dichtbij kan uithalen door een geweldige vliegende tackle. Die bal had er anders wel in gezeten.
donderdag 20 mei om 21:27
120' De minimale extra tijd in Emmen bedraagt drie minuten. Komt er nog een winnaar?
donderdag 20 mei om 21:25
118' Trainer Maurice Steijn denkt al aan de strafschoppenreeks, want hij brengt Sydney van Hooijdonk en Anco Janssen, die tot afgelopen winterstop nog bij FC Emmen speelde en nu wordt uitgefloten door de 1.200 Emmen-fans. Zij hebben een goede trap in de benen.
donderdag 20 mei om 21:24
116' Glenn Bijl heeft vast gedroomd van de winnende treffer voor FC Emmen, maar zoals Marco Borsato al zong zijn de meeste dromen bedrog. Ook deze van Bijl. Zijn afstandsschot van ruim 30 meter blijkt een wanhoopspoging en een afzwaaier van heb ik jou daar.
donderdag 20 mei om 21:22
115' Het is vrouw en kinderen eerst bij NAC, dat al zijn troepen naar het eigen strafschopgebied roept als FC Emmen het zoveelste slotoffensief lanceert. Hoe lang kan dit nog goedgaan voor NAC?
donderdag 20 mei om 21:20
113' Het zuur schiet bij Ramon Hendriks in de benen als hij een bal terugspeelt naar zijn doelman Nick Olij. De linksback, die met een eigen doelpunt verantwoordelijk was voor de 1-1 van FC Emmen, kan niet meer verder en wordt vervangen door Colin Rösler.
donderdag 20 mei om 21:18
111' Van NAC Breda heeft FC Emmen echt niets meer te duchten. De moegestreden spelers van de Keuken Kampioen Divisie-club zijn al blij als ze uit het eigen strafschopgebied kunnen wandelen. De tijd is de grootste tegenstander van FC Emmen.
donderdag 20 mei om 21:16
108' Oef! Tot twee keer tot krijgt FC Emmen een dot van een kans uit een hoekschop. Eerst ziet Miguel Araujo zijn kopbal gekeerd worden door NAC-doelman Nick Olij, waarna Paul Gladon bij de volgende poging voorlangs kopt. De supporters van FC Emmen en voorzitter Ronald Lubbers houden het niet meer van de spanning.
donderdag 20 mei om 21:12
Aftrap! De bal rolt weer aan de Oude Meerdijk voor de tweede helft van de verlenging tussen FC Emmen en NAC Breda. Met Keziah Veendorp en Hilal Ben Moussa als verse krachten moet de thuisploeg degradatie zien af te wenden. Gaat dat lukken?
donderdag 20 mei om 21:10
Rust! FC Emmen zoekt naar de winnende treffer tegen NAC Breda, dat op het kunstgras met hand en tand de 1-1 verdedigt en het liefst een strafschoppenserie uit het vuur wil slepen. Ondanks een kans voor Kerim Frei zijn de dominante Drenten niet heel gevaarlijk geweest in de eerste helft van de verlenging. Komt daar na de pauze verandering in?
donderdag 20 mei om 21:10
105' Opnieuw claimt FC Emmen een strafschop als Paul Gladon tegen het kunstgras gaat, maar opnieuw ziet scheidsrechter Allard Lindhout er geen overtreding in. Daarna gaat het bijna mis voor FC Emmen, maar Mario Bilate kopt rakelings naast.
donderdag 20 mei om 21:05
101' Paul Gladon wordt eindelijk weer eens in stelling gebracht, maar het schot van de invaller wordt opnieuw gekraakt door een verdediger van NAC. Niet veel later krijgt Kerim Frei wat ruimte om uit te halen na een goede combinatie, maar de rechtsbuiten doet dat wederom erg matig. Zijn schot gaat hoog over.
donderdag 20 mei om 21:03
99' Caner Cavlan is de sleutel tot succes bij FC Emmen, maar de rappe linksback verzuimt om meer met de ruimte te doen. Zo breekt hij ook nu weer door de Bredase defensie, maar zijn inzet is een eenvoudige prooi voor NAC-doelman Nick Olij.
donderdag 20 mei om 21:01
97' Het publiek zweept de elf spelers van FC Emmen nogmaals op, maar het gaat allemaal niet van een leien dakje bij de thuisploeg. Hoewel de ploeg van trainer Dick Lukkien vaak aan de bal is, blijven de gevaarlijke momenten uit. NAC blijft op het tandvlees overeind.
donderdag 20 mei om 20:59
94' De onvermoeibare Michael de Leeuw duikt uit het niets bij de tweede paal op bij hoge voorzet van Glenn Bijl vanaf de rechterkant. De aanvoerder van FC Emmen krijgt zijn voet al glijdend wel tegen de bal, maar zijn poging ontbeert kracht en richting. FC Emmen voert voorlopig de boventoon in de verlenging.
donderdag 20 mei om 20:54
Aftrap! De bal rolt weer in De Oude Meerdijk en dus is de eerste helft van de verlenging tussen FC Emmen en NAC Breda begonnen. Trekt FC Emmen het overwicht door? Of verandert NAC van gedaante en zet het FC Emmen met de rug tegen de muur?
donderdag 20 mei om 20:53
Hoewel niets in het voetbal onmogelijk is, lijken de kansen van NAC Breda op een stunt in Emmen inmiddels nihil. De ploeg van trainer Maurice Steijn loopt met de tong op de schoenen en lijkt alle energie verbrast te hebben. Of kan NAC nog uit een ander vaatje tappen?
donderdag 20 mei om 20:51
Verlenging! FC Emmen lijkt lang op weg naar degradatie uit de Eredivisie na de openingstreffer van NAC-spits Lex Immers, maar dankzij een eigen doelpunt van Ramon Hendriks tien minuten voor tijd leeft de ploeg van trainer Dick Lukkien nog. Dat verklaart ook deze oerkreet van FC Emmen-aanvoerder Michael de Leeuw. Maar is dat uitstel van executie of wendt de thuisploeg in de verlenging de degradatie af?
donderdag 20 mei om 20:47
90' Scheidsrechter Allard Lindhout trekt vier minuten blessuretijd bij. Komt er nog een winnaar in de reguliere speeltijd?
donderdag 20 mei om 20:45
89' FC Emmen pompt elke bal in het strafschopgebied van NAC, maar meer dan wat hachelijke momenten levert het voorlopig niet op. Van NAC hoeven we niks meer te verwachten. De Bredanaars komen de eigen helft niet meer af en happen naar adem. De tank is zichtbaar leeg.
donderdag 20 mei om 20:43
Nikolai Laursen schreeuwt het uit na de gelijkmaker van 'zijn' FC Emmen, die een eigen doelpunt van Ramon Hendriks blijkt te zijn. Het maakt niemand wat uit in Emmen. De Drenten zijn vooralsnog ontsnapt aan het beduchte zwaard van Damocles.
donderdag 20 mei om 20:40
84' Oef! Caner Cavlan heeft de 2-1 voor FC Emmen op de schoen, maar de linksback schuift de bal van dichtbij naast het doel van NAC-doelman Nick Olij. De 2-1 hangt in de Drentse lucht, maar valt die ook in de reguliere speeltijd? Bij een gelijke stand na 90 minuten volgt er een verlenging.
donderdag 20 mei om 20:39
82' FC Emmen is niet van plan het rustiger aan te doen na de 1-1, die op naam komt van Ramon Hendriks (eigen doelpunt). De Drenten hebben de bezoekers bij de strot en willen nu doorduwen, onder luid gejoel van het opzwepende thuispubliek.
donderdag 20 mei om 20:35
80' GOAL FC Emmen! 1-1

De Oude Meerdijk barst uit zijn voegen! Is het invaller Nikolai Laursen die scoort of Ramon Hendriks die de bal in eigen doel legt bij de indraaiende voorzet van Caner Cavlan? Het zal de 1.200 supporters van FC Emmen helemaal niets uitmaken. Het staat gelijk in Emmen. De degradatie van de thuisploeg is voorlopig van de baan, tot opluchting van alles en iedereen die bij FC Emmen betrokken is.
donderdag 20 mei om 20:35
77' Daar begaat Dion Malone bijna een fatale blunder voor NAC door een hoge voorzet naar achteren te koppen, recht in de voeten van FC Emmen-aanvoerder Michael de Leeuw. Gelukkig voor Malone produceert De Leeuw een afzwaaier. De druk van FC Emmen begint toe te nemen.