De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is ontstemd over de verhuizing van de finale van de Champions League uit Istanboel. De UEFA besloot tot de verplaatsing van de eindstrijd naar Porto omdat de fans van Manchester City en Chelsea in quarantaine zouden moeten bij terugkomst uit Turkije.

"Twee jaar geleden is ons al toegezegd dat de finale van de Champions League in ons land gespeeld zou worden", aldus Erdogan in een televisie-interview.

Hij spreekt van een politiek besluit. "Vanaf het moment dat duidelijk werd dat twee Engelse ploegen in de finale staan, barstte de discussie los. Dat is vreemd."

De fans van Manchester City en Chelsea zouden bij terugkomst uit Turkije op eigen kosten in quarantaine moeten, omdat voor het land 'code rood' geldt bij de Britse overheid. Voor Portugal geldt deze voorwaarde niet.

Manchester City en Chelsea mogen allebei zesduizend fans meenemen naar Porto. Zij moeten binnen 24 uur na afloop van de wedstrijd terug zijn in Groot-Brittannië en de kosten van de coronatests zelf betalen. Manchester City-eigenaar Mansour Bin Zayed Al Nahyan bekostigt de vliegtickets van de City-supporters, zo liet hij dinsdag weten.

Manchester City, dat dit seizoen al de Premier League en de League Cup won, staat voor het eerst in de finale van de Champions League, terwijl Chelsea voor de derde keer de eindstrijd (winst in 2012, verlies in 2008) bereikte. De wedstrijd staat op zaterdag 29 mei op het programma en begint om 21.00 uur.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de Champions League-finale in Lissabon wordt gespeeld. Lezer Maico wees ons erop dat dit Porto moet zijn. Het is inmiddels aangepast.