Roy Hodgson vertrekt na dit seizoen na vier jaar als manager van Crystal Palace. De 73-jarige Engelsman heeft besloten na 45 jaar trainerschap een pauze te nemen; hij stopt nog niet definitief.

"Na 45 jaar heb ik besloten dat de tijd rijp is om de ontberingen die het topvoetbal in de Premier League met zich meebrengen vaarwel te zeggen", zegt Hodgson dinsdag op de site van Crystal Palace.

"Ik heb tijdens mijn hele carrière veel steun gehad van mijn vrouw en mijn familie. Ik heb dit al een tijdje overwogen en denk dat het nu het juiste moment is om te zien wat de toekomst voor me in petto heeft."

Zijn woorden leken te betekenen dat hij zou stoppen, maar later verduidelijkte Hodgson zijn besluit bij een persconferentie. "Ik verlaat de voetbalwereld voor een tijdje, maar als je je nog goed voelt, is het gevaarlijk om te zeggen dat je stopt. Ik doe een stapje terug, maar wie weet wat de toekomst brengt."

Hodgson werkte in het eerste deel van zijn trainersloopbaan in onder meer Zweden, Zwitserland, Italië en Denemarken. Hij coachte onder meer Internazionale. De laatste jaren was hij manager in eigen land: hij had onder meer Fulham en Liverpool onder zijn hoede en was bondscoach van Engeland.

Het Engelse elftal bleef in 2012 onder zijn leiding steken in de kwartfinales van het EK, strandde op het WK van 2014 al in de groepsfase en kwam op het EK van 2016 niet voorbij de achtste finales.

Erelijst Roy Hodgson

  • Kampioen met Halmstads BK (1976, 1979)
  • Kampioen met Örebro SK (1984)
  • Kampioen met Malmö FF (1985, 1986, 1987, 1988, 1989)
  • Zweedse beker met Malmö FF (1986, 1989)
  • Zwitserse Supercup met Neuchâtel Xamax (1990)
  • Kampioen met FC Kopenhagen (2001)
  • Deense Supercup met FC Kopenhagen (2001)

Lampard wordt genoemd als opvolger

In 2017 streek Hodgson als opvolger van Frank de Boer neer bij Crystal Palace. In de afgelopen drie seizoenen eindigde hij met 'The Eagles' achtereenvolgens als elfde, twaalfde en veertiende in de Premier League.

Dit seizoen staat de club van Patrick van Aanholt en Jaïro Riedewald met nog twee speelrondes te gaan op de dertiende plaats. De club speelt in de laatste twee wedstrijden nergens meer voor.

Volgens Britse media is Frank Lampard de belangrijkste kandidaat om Hodgson op te volgen bij Palace. De voormalige topmiddenvelder zit zonder club sinds hij in januari van dit jaar werd ontslagen bij Chelsea. Eerder had hij Derby County onder zijn hoede.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Premier League