NAC Breda en NEC hebben zich zaterdag geplaatst voor de halve finales van de play-offs om promotie naar de Eredivisie. De Brabanders wonnen in de kwartfinales met 4-1 van FC Volendam en de Gelderlanders met 0-4 van Almere City.

NAC, dat tot de laatste speelronde in de Keuken Kampioen Divisie in de race was voor rechtstreekse promotie, was niet eens zo heel veel beter dan FC Volendam, maar toonde zich wel erg effectief met de handvol kansen die het creëerde.

Na een weinig verheffend eerste half uur kwam NAC in de 33e minuut op een 1-0-voorsprong. Kaj de Rooij volleerde de bal in het dak van het doel na een voorzet van Robin Schouten, die niet werd geschorst voor zijn rode kaart woensdag tegen SC Cambuur omdat hij twee keer geel kreeg.

FC Volendam verzuimde nog voor rust de stand in evenwicht te brengen. Samuele Mulattieri faalde oog in oog met doelman Nick Olij en de rebounds waren niet besteed aan Boy Deul (recht op Olij) en Ibrahim El Kadiri (in het zijnet).

NAC profiteerde na rust van die missers en liep snel uit naar 3-0. Eerst zorgde Moïse Adiléhou in de 52e minuut voor de 2-0 na een scrimmage uit een hoekschop en in de 65e minuut was Lewis Florini verantwoordelijke voor de 3-0 met een bekeken schot na een mooie individuele actie.

Volendam deed in de 78e minuut nog iets terug met de 3-1. Mulattieri plaatste de bal in de verre hoek. NAC wankelde, maar maakte in de 86e minuut aan alle spanning een einde met de 4-1. Invaller Michael Maria verzilverde een counter. Francesco Antonucci miste nog een strafschop namens Volendam.

De spelers van NEC vieren een doelpunt tegen Almere City.

De spelers van NEC vieren een doelpunt tegen Almere City.
De spelers van NEC vieren een doelpunt tegen Almere City.
Foto: Pro Shots

Almere kan favorietenstatus niet waarmaken

Ook Almere was tot de laatste speelronde in de Keuken Kampioen Divisie in de race voor rechtstreekse promotie, maar zij konden tegen NEC hun favorietenstatus niet waarmaken en gingen keihard onderuit.

Nadat de 1-0 terecht werd afgekeurd vanwege een handsbal van Ryan Koolwijk, stortte Almere volledig in en was het wachten totdat NEC toe zou slaan. Jordy Bruijn miste in de 22e minuut een strafschop, maar niet veel later viel alsnog de 0-1.

NEC nam in de 36e minuut de leiding via Jonathan Okita, die de bal na een fout van Steve Tunga, in de korte hoek schoot, waarna Bruijn in de veertigste minuut de score verdubbelde door dit keer wel een strafschop te benutten.

Almere was verslagen en NEC bleef in de tweede helft sterk verdedigen, waardoor het niet in de problemen kwam en in de laatste twintig minuten nog een grote uitslag noteerde door Javier Vet (intikker) en Okita (fout keeper Michael Woud).

NAC gaat donderdag in de halve finales op bezoek bij de nummer zestien van de Eredivisie, FC Emmen of aartsrivaal Willem II. NEC neemt het op dezelfde dag in eigen huis op tegen Roda JC, dat met 2-3 te sterk was voor De Graafschap.