De UEFA heeft woensdag aangekondigd een onderzoek in te stellen naar Real Madrid, FC Barcelona en Juventus. Die drie clubs hebben zich nog niet officieel teruggetrokken uit het omstreden Super League-project.

"In overeenstemming met artikel 31.4 van ons strafboek zijn vandaag onderzoekers aangesteld om een strafrechtelijk onderzoek uit te voeren naar mogelijke overtreding van de UEFA-regels door Real Madrid, FC Barcelona en Juventus en hun zogenoemde Super League", schrijft de UEFA in een korte verklaring.

In artikel 31.4 staat vermeld dat het uitvoerend comité van de UEFA, de voorzitter, secretaris-generaal of de tuchtcommissie zelf opdracht kunnen geven tot een onderzoek, indien zij dat nodig achten.

Medio april kondigden twaalf Europese clubs aan een lucratieve Super League te beginnen, waaruit zij als oprichters niet zouden kunnen degraderen. Na woedende reacties van fans, bonden en andere clubs trokken negen van de twaalf clubs zich binnen enkele dagen terug.

Andere negen clubs kregen al miljoenenboete

Vrijdag kwam de UEFA tot overeenstemming met de negen afgehaakte Super League-clubs. Zij kregen een gezamenlijke boete van 15 miljoen euro. De UEFA zal dat geld in jeugdvoetbal investeren.

Daarnaast moeten de negen clubs (Atlético Madrid, Internazionale, AC Milan, Arsenal, Chelsea, Tottenham Hotspur, Liverpool, Manchester City en Manchester United) 5 procent van het Europese prijzengeld van dit seizoen inleveren. Als ze opnieuw buiten de UEFA om proberen een nieuwe competitie op te starten, dan volgt een boete van 100 miljoen euro.

Voor de drie overige clubs stelde de UEFA vrijdag alvast zwaardere sanctie in het vooruitzicht. Een jaar uitsluiting van Europees voetbal behoort daarbij tot de mogelijkheden.