Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk mist volgende maand definitief het EK vanwege een zware knieblessure. De 29-jarige verdediger van Liverpool laat dinsdag in een interview met zijn club weten dat hij meer tijd moet nemen voor zijn revalidatie en daardoor niet beschikbaar is voor het Nederlands elftal.

"Het herstel verloopt voorspoedig, maar ik moest een besluit nemen: ga ik wel of niet naar het EK?", aldus Van Dijk bij Liverpool TV. "Fysiek gezien voelt het als de juiste beslissing om niet naar het EK te gaan. Ik ga nu de laatste fase van mijn revalidatie in en richt me volledig op de voorbereiding met Liverpool."

"Ik vind het erg vervelend dat ik als aanvoerder het EK moet missen, maar ik heb het maar te accepteren. Dingen gaan zoals ze gaan. Ik denk dat dit het juiste besluit is gezien het drukke schema. Het is zwaar, maar ik heb er vrede mee."

Bondscoach Frank de Boer liet in maart al doorschemeren dat hij niet op aanvoerder Van Dijk rekent op het EK, dat voor Oranje op 13 juni begint met een wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA tegen Oekraïne. Ook Liverpool-trainer Jürgen Klopp zei verschillende keren dat het EK te vroeg komt voor Van Dijk.

De 29-jarige Van Dijk raakte op 17 oktober vorig jaar in de Merseyside-derby met Everton zwaar geblesseerd aan zijn knie. De verdediger van Liverpool werd getorpedeerd door Everton-keeper Jordan Pickford en kon niet meer verder. Van Dijk ontkwam daarna niet aan een operatie.

Van Dijk over missen EK met Oranje: 'Zwaar, maar heb er vrede mee'
84
Van Dijk over missen EK met Oranje: 'Zwaar, maar heb er vrede mee'

'Ben de jongste niet meer'

Hoewel voor het herstel van een zware knieblessure negen tot twaalf maanden staat, putte bondscoach De Boer hoop uit het snelle herstel van Memphis Depay een jaar eerder. De spits was na een half jaar hersteld van een zware kruisbandblessure en zou zelfs het EK hebben kunnen spelen, ware het niet dat het toernooi met een jaar werd uitgesteld vanwege de coronapandemie.

Van Dijk deelde via sociale media verschillende keren beelden van zijn revalidatie. In februari keerde hij terug op het trainingsveld van Liverpool. Toen deed hij wat loopoefeningen en trainde hij ook met de bal. Drie maanden na dato heeft hij de groepstraining nog niet hervat bij 'The Reds'.

"Ik ben de jongste niet meer", aldus Van Dijk. "Ik moet mijn lichaam en knie extra tijd geven ter voorbereiding op de hopelijk mooie achttien maanden die volgen met de club en hopelijk ook met mijn land. We proberen hierna natuurlijk ook het volgende grote toernooi (het WK van 2022 in Qatar, red.) te bereiken."

Van Dijk is de eerste international die geblesseerd afhaakt bij Oranje voor het EK. Achter de deelname van Daley Blind staat nog een vraagteken. De speler van Ajax liep eind maart tijdens Gibraltar-Nederland een zware enkelblessure op en is nog aan het revalideren. Bondscoach De Boer zei zondag bij ESPN dat Blind op 28 mei, ruim twee weken voor de start van het EK, mogelijk kan aansluiten bij Oranje.