De Twentse derby tussen FC Twente en Heracles Almelo heeft zaterdag geen winnaar opgeleverd. Het duel in de Grolsch Veste eindigde in 1-1 en er zal nog veel worden nagepraat over een geannuleerde strafschop voor de thuisploeg. Bij sc Heerenveen maakten Henk en Joey Veerman hun rentree tegen FC Utrecht, maar dat leverde geen goals op (0-0).

Bij Twente-Heracles gebeurde er voor rust erg weinig, buiten een schot van Twente-spits Danilo op de paal. In de tweede helft was er veel meer te beleven. Verdediger Mats Knoester kopte Heracles in de zeventigste minuut op een 0-1-voorsprong, waarna FC Twente twaalf minuten voor tijd een uitgelezen kans leek te krijgen op de gelijkmaker. Danilo stond al klaar voor een strafschop toen de VAR ingreep.

De VAR had gezien dat de bal aan het begin van de aanval niet stillag bij een uittrap van Twente-keeper Joël Drommel en daarop besloot scheidsrechter Allard Lindhout de penalty te annuleren. Na afloop vertelde Lindhout dat de VAR niet had mogen ingrijpen, maar dat ze allebei niet goed op de hoogte waren van de regels.

Trainer Ron Jans, die voor de vijfhonderdste keer coach was bij een Eredivisie-duel, en de Twente-spelers konden het nauwelijks geloven dat Lindhout voor zoiets onbelangrijks terugkwam op zijn beslissing, maar ze bleven hopen op de gelijkmaker. Die kwam er vijf minuten voor tijd alsnog. Danilo schoot op fraaie wijze raak en maakte zijn zestiende goal van dit seizoen.

Voor FC Twente is het punt meer dan welkom, nadat de ploeg van Ron Jans de vijf voorafgaande Eredivisie-wedstrijden had verloren. Twente had echter een zege nodig om een reële kans te houden op een plek in de play-offs om Europees voetbal.

De club uit Enschede staat twaalfde met vijf punten achterstand op nummer acht Sparta Rotterdam. De nummers vijf tot en met acht gaan de play-offs in. Nummer negen Heracles heeft evenveel punten als Sparta, maar een minder doelsaldo.

Ron Jans zat voor de vijfhonderdste keer op de bank als trainer in de Eredivisie.

Ron Jans zat voor de vijfhonderdste keer op de bank als trainer in de Eredivisie.
Ron Jans zat voor de vijfhonderdste keer op de bank als trainer in de Eredivisie.
Foto: ANP

Heerenveen lijkt play-offs niet te gaan halen

Bij Heerenveen keerden de 'Veermannen' terug in de selectie voor de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, nadat ze twee wedstrijden hadden gemist door een coronabesmetting.

Trainer Johnny Jansen zette het Volendamse tweetal op de bank, waarna ze in de 56e minuut allebei mochten invallen. Ook met de middenvelder en de spits, die dit seizoen betrokken waren bij 28 van de 41 goals van de Friezen, scoorde Heerenveen niet.

In de eerste helft miste Mitchell van Bergen een kans voor Heerenveen en raakte FC Utrecht-middenvelder Sander van de Streek met een hard schot de paal. In de tweede helft was Van Bergen nog een keer dicht bij de 1-0, maar doelman Eric Oelschlägel bracht redding voor FC Utrecht.

Door het gelijkspel kan Heerenveen de play-offs om Europees voetbal zo goed als vergeten. De club heeft twee speelronden voor het einde van de competitie vier punten minder dan het als achtste geklasseerde Sparta Rotterdam. Nummer zes FC Utrecht weet al een week dat het bij de eerste acht zal eindigen.

De invalbeurt van Joey en Henk Veerman.

De invalbeurt van Joey en Henk Veerman.
De invalbeurt van Joey en Henk Veerman.
Foto: Pro Shots

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie