Goedendag en welkom bij dit liveblog op NU.nl. Mijn naam is Sam Blom en ik houd je op de hoogte van de Eredivisie-wedstrijden van vandaag. Veel plezier!

  • Eredivisie
  • Uitslagen:
  • VVV-Venlo-RKC Waalwijk 3-3
  • FC Twente-Heracles Almelo 1-1
  • sc Heerenveen-FC Utrecht 0-0
  • AZ-Fortuna Sittard 1-0
zaterdag 8 mei om 20:53
Afgelopen! De spelers van VVV storten ter aarde na een meeslepende degradatiekraker tegen RKC, die eindigt in 3-3. Daarmee eindigt VVV de reeks van twaalf nederlagen op rij in de Eredivisie, maar heel veel schiet de ploeg van Jos Luhukay daar niet mee op. Vito Van Crooij leek VVV tien minuten voor tijd de zege te bezorgen met zijn 3-2, maar Ngonge maakte vlak daarna vanaf elf meter gelijk, na hands van Giakoumakis.
zaterdag 8 mei om 20:49
90' Opnieuw komt VVV daar heel dichtbij! Torino Hunte lijkt de Venlonaren de zege te brengen, maar zijn schot wordt geblokt door Hans Mulder. Er komen vijf minuten bij in Venlo.
zaterdag 8 mei om 20:48
89' Bijna revancheert Giakoumakis zich voor zijn schlemielige rol bij de 3-3, maar zijn kopbal belandt op het dak van het doel. Een winnende treffer voor één van beide ploegen valt absoluut niet uit te sluiten in de slotfase, gezien het aantal mogelijkheden dat beide ploegen gecreëerd hebben vandaag.
zaterdag 8 mei om 20:46
Ngonge, twee keer trefzeker vanavond, wordt door Grim naar de kant gehaald. In de slotfase komt Hans Mulder nog in het veld.
zaterdag 8 mei om 20:45
87' Van der Venne doet veel te weinig met een kansrijke RKC-uitbraak. In plaats van te zoeken naar Stokkers of Oosting kiest hij voor een lobje, die vrij ongevaarlijk het doel mist.
zaterdag 8 mei om 20:42
84' GOAL RKC Waalwijk! 3-3

Cyril Ngonge blijft heel kalm en zet RKC weer naast VVV in deze heerlijke degradatiekraker.
zaterdag 8 mei om 20:41
83' Strafschop RKC Waalwijk!

VVV lijkt de voorsprong alweer snel weg te geven! Giakoumakis krijgt een vrije trap van Ngonge op zijn uitgestoken elleboog en de bal gaat op de stip.
zaterdag 8 mei om 20:37
79' GOAL VVV-Venlo! 3-2

VVV komt op voorsprong en wederom is het een parel van een treffer. Vito van Crooij was met twee assists al betrokken bij de eerste twee treffers van VVV en zet nu de kroon op zijn wedstrijd met een schitterende kopbal in de verre hoek. De perfecte voorzet was van invaller Lukas Schmitz.
zaterdag 8 mei om 20:36
Nog een klein kwartier in De Koel, waar beide ploegen ondanks genoeg mogelijkheden nog niet gescoord hebben in de tweede helft. Zeker VVV heeft weinig aan een punt en zal in de slotfase nog op jacht moeten naar de volle buit, met alle risico's van dien.
zaterdag 8 mei om 20:30
72' Fred Grim haalt zijn aanvoerder Anas Tahiri naar de kant. Hij wordt vervangen door Sebbe Augustijns.
zaterdag 8 mei om 20:27
69' Van der Venne kopt over uit een hoekschop. VVV en RKC maken er een zeer vermakelijke tweede helft van, waarbij het spel op en neer golft.
zaterdag 8 mei om 20:24
65' Van Crooij neemt een corner razendsnel en bij RKC staat iedereen te slapen. Daarom krijgt Giakoumakis een vrije kopkans, maar die laat de topscorer van de Eredivisie liggen.
zaterdag 8 mei om 20:22
Vito van Crooij was bij beide Venlose goals de aangever en staat nu op acht assists in dit Eredivisie-seizoen. Het kwam deze eeuw nog niet voor dat een VVV-speler zoveel assists gaf in één Eredivisie-seizoen.
zaterdag 8 mei om 20:18
60' Sylla Sow kreeg verscheidene mogelijkheden om te scoren, maar gaat toch zonder doelpunt naar de kant. Finn Stokkers komt hem vervangen.
zaterdag 8 mei om 20:15
56' En nu komt VVV bijna op voorsprong! Opnieuw staat Van Crooij aan de basis met een lage voorzet. Meulensteen ruimt niet goed op en biedt de kans aan Machach. Lamprou voorkomt echter een doelpunt van de Fransman, terwijl de kansrijke rebound van Van Crooij ook geen treffer oplevert.
zaterdag 8 mei om 20:12
54' Paal! De voorzet van Meulensteen komt iets achter Sylla Sow, maar de aanvaller doet een klein stapje naar achteren en laat de bal op zijn hoofd vallen. Tot zijn ontzetting ziet hij zijn kopbal tegen de paal belanden.
zaterdag 8 mei om 20:11
52' RKC is sterk begonnen na rust en werd al twee keer gevaarlijk via Ngonge. De maker van de tweede Waalwijkse goal produceerde eerst een afzwaaier, om vervolgens een minuut later op Kirschbaum te stuiten.
zaterdag 8 mei om 20:10
AZ kreeg dit seizoen al in zes wedstrijden een rode kaart. Toch verloren de Alkmaarders slechts één van die zes wedstrijden. Dat was tegen FC Groningen, toen de ploeg van Pascal Jansen twee rode kaarten pakte.
zaterdag 8 mei om 20:03
46' VVV en RKC zijn begonnen aan het tweede bedrijf. Krijgen we na rust weer veel goals te zien?
zaterdag 8 mei om 19:57
Afgelopen! Het ging ongelooflijk moeizaam, maar AZ heeft de drie punten in de tas. Een benutte penalty van Albert Gudmundsson na een half uur bleek genoeg voor de zege. Vijf minuten na rust kreeg Ramon Leeuwin rood en kwam AZ onder druk te staan, maar écht veel grote kansen heeft Fortuna niet gecreëerd.
zaterdag 8 mei om 19:57
90+4' AZ laat dé kans liggen om de wedstrijd definitief te beslissen. Duin en Gudmundsson gaan met z'n tweeën ongehinderd op de keeper af, maar Duin stuit op Koselev en de rebound van Gudmundsson wordt geblokt.
zaterdag 8 mei om 19:55
90+3' AZ lijkt redelijk makkelijk stand te houden in de extra tijd. De hoge voorzetten van Fortuna zijn stuk voor stuk niet zuiver.
zaterdag 8 mei om 19:53
90' AZ moet nog vijf minuten volhouden, want dat is de tijd die toegevoegd wordt aan de negentig minuten.
zaterdag 8 mei om 19:50
87' AZ worstelt zich naar het einde van de wedstrijd en gaat dat zonder Karlsson en Stengs doen. Zij worden vervangen door Tijjani Reijnders en Jelle Duin.
zaterdag 8 mei om 19:47
Rust! Een doelpuntrijke eerste helft, waar VVV en RKC de goals tot nu toe eerlijk verdelen: 2-2. Giorgios Giakoumakis opende al vroeg de score, voordat RKC via Thijs Oosting en Cyril Ngonge de wedstrijd omdraaide. Vlak voor rust zorgde Joshua John voor de gelijkmaker.
zaterdag 8 mei om 19:46
45' Bijna dendert VVV meteen door richting een nieuwe voorsprong, maar de inzet van Simon Janssen verdwijnt net langs de voor VVV verkeerde kant van de paal.
zaterdag 8 mei om 19:44
44' GOAL VVV-Venlo!

Een kopie van de openingstreffer! Opnieuw wordt Van Crooij weggestuurd en hij geeft de bal opnieuw goed voor. Nu is het echter niet Giakoumakis, maar Joshua John die van dichtbij kan binnentikken. Het is weer gelijk!
zaterdag 8 mei om 19:43
80' Prima redding Bizot! De vrije trap van Flemming gaat verraderlijk richting de onderhoek, maar Bizot schat de bal goed in en houdt de bal uit zijn doel. De druk van Fortuna begint wel toe te nemen.
zaterdag 8 mei om 19:37
37' Richard van der Venne krult de bal rakelings naast. RKC heeft de volledige controle in Venlo.
zaterdag 8 mei om 19:33
70' Bizot moet weer redden op een poeier van afstand, nu van Flemming. De doelman van AZ kan deze ook verwerken.
zaterdag 8 mei om 19:32
33' GOAL RKC Waalwijk! 1-2

Cyril Ngonge komt vanaf rechts naar binnen en haalt met links uit in de korte hoek. De bal rolt tergend langzaam achter Kirschbaum. VVV begon nog zo goed, maar staat nu alweer achter.
zaterdag 8 mei om 19:32
70' Ultee heeft ook gezien dat er echt wel wat valt te halen vanavond voor Fortuna en wisselt aanvallend. Aanvaller Emil Hansson komt in de ploeg voor rechtsback Rota.
zaterdag 8 mei om 19:31
68' Het tiental van AZ trekt zich terug op eigen helft en laat Fortuna het spel maken. Dat lukt de ploeg van Ultee nog niet echt, want er worden nauwelijks mogelijkheden bij elkaar gevoetbald.
zaterdag 8 mei om 19:29
67' Mats Seuntjens probeert het vanaf een meter of 30 en doet dat zeker niet onaardig. Bizot is bij de les in en zweeft de bal uit de hoek.
zaterdag 8 mei om 19:28
28' RKC heeft zich prima hersteld van de vroege openingstreffer van Giakoumakis en heeft het heft in handen genomen. Thijs Oosting zorgde al voor de gelijkmaker.
zaterdag 8 mei om 19:26
De rode kaart van Leeuwin is al de zevende rode kaart die AZ krijgt dit seizoen. Daarmee zijn de Alkmaarders 'koploper' in de Eredivisie.
zaterdag 8 mei om 19:23
Fortuna kan nog niet echt doorbijten na de rode kaart voor Ramon Leeuwin. AZ-trainer Pascal Jansen herstelt de viermansdefensie met het inbrengen van Yukinari Sugawara. Zakaria Aboukhlal is het slachtoffer.
zaterdag 8 mei om 19:15
14' GOAL RKC Waalwijk! 1-1

RKC maakt gelijk en het is een puike treffer! Atouba zet Thijs Oosting met een schitterende steekpass (met buitenkant links) alleen voor de keeper en de huurling van AZ faalt niet.
zaterdag 8 mei om 19:14
VVV viert de openingstreffer van Giakoumakis. De Griekse spits heeft met zijn 25e Eredivisie-goal officieel het clubrecord in handen voor meeste doelpunten in één Eredivisie-seizoen. Tot vanavond deelde hij dat record nog met Hans Sleven, die 24 keer scoorde in het seizoen 1958/1959.
zaterdag 8 mei om 19:11
49' Rode kaart AZ!

Invaller Ramon Leeuwin haalt de doorgebroken Sebastian Polter onderuit en kan inrukken. AZ in de problemen.
zaterdag 8 mei om 19:07
46' De bal rolt weer in Alkmaar!
zaterdag 8 mei om 19:03
3' GOAL VVV-Venlo! 1-0

Droomstart voor VVV! De ploeg die de laatste twaalf competitiewedstrijden verloor, komt al in de derde minuut op voorsprong door de 25e seizoenstreffer van Giorgos Giakoumakis. De topscorer van de Eredivisie tikt een voorzet van Van Crooij binnen. Het is voor het eerst sinds 14 maart dat Giakoumakis trefzeker is.
zaterdag 8 mei om 19:00
1' Aftrap! Een cruciale wedstrijd in de kelder van de Eredivisie is begonnen. Het verschil tussen nummer zeventien VVV en nummer veertien RKC is vier punten, terwijl FC Emmen en Willem II daar nog tussen staan. De onderste twee ploegen in de Eredivisie degraderen rechtstreeks, terwijl de nummer zestien veroordeeld is tot de play-offs om promotie/degradatie.
zaterdag 8 mei om 18:50
Rust! AZ staat halverwege met 1-0 voor tegen Fortuna Sittard door een benutte penalty van Albert Gudmundsson. Voor de rest is er weinig gebeurd in Alkmaar en dus zal Fortuna zich nog zeker niet kansloos achten.