Goedenavond en welkom bij dit liveblog op NU.nl. Mijn naam is Sam Blom en ik houd je vanavond op de hoogte van de Eredivisie-wedstrijd tussen Sparta Rotterdam en Vitesse. Veel plezier!

  • Eredivisie
  • Uitslag:
  • Sparta Rotterdam-Vitesse 3-0
vrijdag 7 mei om 20:07
Auassar: 'Het heeft gewoon te maken met kwaliteit'
Sparta-aanvoerder Adil Auassar was vanzelfsprekend tevreden met de 3-0-zege op Vitesse. "We hebben weinig tot niets weggegeven en scoren op de juiste momenten. In de tweede helft voelde ik het vertrouwen in de ploeg dat we het niet zouden weggeven. Hier kunnen we mee door."

"Vorige week tegen Groningen speelden we goed en vandaag was het ook stabiel. Het heeft ook gewoon te maken met kwaliteit, dat mag ook een keer gezegd worden", vertelt Auassar aan ESPN. "We hebben een stugge ploeg met fysiek, loopvermogen, snelheid, ervaring. We hebben alles in de ploeg."
vrijdag 7 mei om 20:01
Pasveer: 'Niet iedereen had de wilskracht om te winnen'
Remko Pasveer zag dat Vitesse naliet om een grote stap richting Europees voetbal te zetten. "Misschien stond er te veel druk op, omdat je Europees voetbal kan halen", zoekt Pasveer bij ESPN naar verklaringen. "Maar het was verschrikkelijk."

"Ik zag niet bij iedereen de wilskracht om vanavond de drie punten binnen te slepen. We waren te laat in de duels, we hielpen elkaar niet; het was gelaten bij sommigen. Dat mag niet in deze fase van de competitie."
vrijdag 7 mei om 19:49
Afgelopen! Sparta boekt een klinkende 3-0-zege op Vitesse. Bryan Smeets zette de gastheren voor rust op voorsprong, waarna Lennart Thy en invaller Emanuel Emegha het pleit na rust beslechtten. Sparta stijgt voorlopig naar plaats acht, die recht geeft op deelname aan de play-offs om Europees voetbal.
vrijdag 7 mei om 19:42
Een dramatische avond voor een dramatisch Vitesse, dat door de aanstaande nederlaag de deur voor Feyenoord nog op een kier zet in de strijd om plek vier.
vrijdag 7 mei om 19:41
84' Letsch grijpt hard in en haalt zijn spitsen Broja en Openda naar de kant. Alois Oroz en Idrissa Touré, die vorige week in extremis de winnende maakte tegen PEC, komen in de ploeg.
vrijdag 7 mei om 19:39
82' De maker van de openingstreffer en de man van de assist bij de tweede Sparta-goal, Bryan Smeets, wordt vervangen door Reda Kharchouch. Ondertussen laat Sparta zelfs de kans op 4-0 liggen via Harroui.
vrijdag 7 mei om 19:37
80' GOAL Sparta Rotterdam! 3-0

Het wordt nog mooier voor Sparta! Aaron Meijers haalt hard uit en de bal komt bij toeval terecht bij Emegha, die niet buitenspel staat en simpel binnentikt.
vrijdag 7 mei om 19:33
77' GOAL Sparta Rotterdam! 2-0

Sparta lijkt de wedstrijd in het slot te gooien! Lennart Thy kopt raak uit een perfecte hoekschop van Bryan Smeets.
vrijdag 7 mei om 19:30
73' Dubbele wissel bij Sparta, waar Sven Mijnans en Mario Engels worden vervangen door Emanuel Emegha en Michaël Heylen. Fraser haalt dus twee aanvallers naar de kant en brengt daarvoor één aanvaller en één verdediger in de ploeg. Daarmee antwoordt Fraser op de aanvallende wissel van zijn collega Letsch.
vrijdag 7 mei om 19:28
70' Vlak voor de bal van Bazoer op de lat is aanvaller Oussama Darfalou in de ploeg gekomen bij Vitesse, in de plaats van verdediger Jacob Rasmussen. Dat betekent dat Vitesse nu met drie aanvallers speelt.
vrijdag 7 mei om 19:25
68' Lat! Dichter bij de gelijkmaker is Vitesse vanavond nog niet geweest! Richedly Bazoer haalt heerlijk uit, maar de bal spat uiteen op de lat.
vrijdag 7 mei om 19:19
62' Bryan Smeets anticipeert goed op het doorkoppen van Thy, maar produceert een afzwaaier.
vrijdag 7 mei om 19:18
61' Daar was dan een prima mogelijkheid voor Vitesse. Na een goede voorzet van Bero raakt Broja de bal helemaal verkeerd.
vrijdag 7 mei om 19:16
Vitesse heeft na rust weliswaar het meeste balbezit, maar tot goede mogelijkheden komt de ploeg van coach Thomas Letsch voorlopig niet. Sparta houdt prima stand.
vrijdag 7 mei om 19:10
52' Tom Beugelsdijk voorkomt met een sliding dat het schot van Armando Broja het doel bereikt. De Hagenaar speelt tot nu toe een uitstekende wedstrijd.
vrijdag 7 mei om 19:08
51' Tannane haalt uit met rechts, maar produceert een afzwaaier. Het is voorlopig nog niet de wedstrijd van de creatieve spil van Vitesse, zoals dat eigenlijk voor zijn hele ploeg geldt.
vrijdag 7 mei om 19:05
48' Sparta speelt een gevaarlijke tegenstoot in eerste instantie niet goed uit, voordat Lennart Thy toch nog tot een schot komt vanaf een meter of 20. Pasveer kan de bal echter eenvoudig pakken.
vrijdag 7 mei om 19:02
46' De tweede helft is begonnen. Kan Vitesse na rust wat meer laten zien?
vrijdag 7 mei om 18:58
Wedstrijden van Vitesse staan dit seizoen niet garant voor spektakel. In wedstrijden van de Arnhemmers vielen dit seizoen 77 goals. Alleen in duels van FC Groningen (76) en RKC Waalwijk (76) waren dit seizoen minder doelpunten te noteren.
vrijdag 7 mei om 18:46
Rust! Sparta leidt halverwege met 1-0 tegen Vitesse door een doelpunt van Bryan Smeets. De voorsprong is gezien de kansen verdiend, want de bezoekers hebben nauwelijks iets gecreëerd in de eerste helft.
vrijdag 7 mei om 18:46
45+1' Opnieuw Wittek! Tannane besluit uit een vrije trap verrassend om niet voor te geven, maar de bal terug te leggen op de linksback. Wittek haalt uit, maar Okoye duikt de bal stijlvol uit de hoek.
vrijdag 7 mei om 18:43
43' Eindelijk laat Vitesse zich weer een beetje zien, met een kopballetje van Wittek dat naast gaat.
vrijdag 7 mei om 18:39
De voorsprong van Sparta is gezien de kansenverhouding zeker niet onverdiend. Het was de vierde seizoenstreffer voor Bryan Smeets.
vrijdag 7 mei om 18:35
36' GOAL Sparta Rotterdam! 1-0

Engels slingert de bal de zestien in en Bryan Smeets duikt precies op tijd op de juiste plek op om de openingstreffer binnen te koppen, door de benen van Pasveer.
vrijdag 7 mei om 18:35
34' Na de sterke openingsfase van Sparta neemt Vitesse de controle over. De ploeg van Thomas Letsch creëert echter niet of nauwelijks iets.
vrijdag 7 mei om 18:31
30' Vitesse claimt een penalty nadat Abels de bal tegen de arm van zijn ploeggenoot Auassar kopt. Nijhuis geeft echter geen penalty, omdat Auassar er vrij weinig aan kon doen.
vrijdag 7 mei om 18:21
20' De thuisploeg begint de regie naar zich toe te trekken en is opnieuw dicht bij de openingstreffer. Sven Mijnans krult de bal met zijn linkervoet rakelings naast.
vrijdag 7 mei om 18:18
17' De beste mogelijkheid van de wedstrijd is voor Bryan Smeets, die Vitesse-doelman Pasveer passeert, maar zijn te slappe inzet ruim voor de lijn weggehaald ziet worden door Rasmussen.
vrijdag 7 mei om 18:15
Sparta en Vitesse houden elkaar in het eerste kwartier zowel qua stand als qua spelbeeld in evenwicht. Beide ploegen deelden al speldenprikjes uit, maar de twee keepers zijn nog niet aan het werk gezet.
vrijdag 7 mei om 18:10
10' Vrije trap op een fijne plek voor Oussama Tannane, maar hij schiet een metertje over.
vrijdag 7 mei om 18:09
8' Tweede doelpoging van Sparta, nu via Abdou Harroui. Na een prima aanval krijgt de vaardige middenvelder de bal voor zijn linker, maar hij schiet vrij ruim naast.
vrijdag 7 mei om 18:01
1' Na enkele seconden krijgt Sparta al een corner, waaruit Tom Beugelsdijk over kopt. De centrale verdediger was vorige week tegen FC Groningen nog trefzeker.
vrijdag 7 mei om 18:00
Aftrap! Speelronde 32 in de Eredivisie is begonnen op Spangen!
vrijdag 7 mei om 17:56
Henk Fräser staat vanavond tegenover zijn oude club. Tussen 2016 en 2018 was hij trainer van Vitesse, waarmee hij in 2017 de KNVB-beker won.
vrijdag 7 mei om 17:51
Zowel Vitesse als Sparta kent een goed seizoen. De Arnhemmers verzamelden sinds 2013 (64 punten) niet meer zo veel punten als het huidige aantal van zestig. Sparta staat op veertig punten en sinds de invoering van het driepuntensysteem werden alleen in de seizoenen 1995/1996 (53) en 1997/1998 (41) meer punten behaald.
vrijdag 7 mei om 17:41
Opstelling! Bart Vriends krijgt vanavond een basisplaats bij Sparta. Door het inpassen van de centrale verdediger verhuist Adil Auassar weer naar het middenveld en moet Laros Duarte plaatsnemen op de bank.

Opstelling Sparta: 
Okoye; Abels, Vriends, Beugelsdijk, Meijers; Auassar, Harroui, Smeets; Mijnans, Thy, Engels
vrijdag 7 mei om 17:38
Opstelling! Vitesse kan weer beschikken over Riechedly Bazoer, Eli Dasa, Jacob Rasmussen, Maximilian Wittek en Sondre Tronstad. Het vijftal ontbrak tegen PEC Zwolle (2-1-winst) door blessures en schorsingen. 

Opstelling Vitesse: Pasveer; Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek; Bero, Tannane, Tronstad; Openda, Broja
vrijdag 7 mei om 17:33
Sparta kent een sterk seizoen en staat op een knappe negende plaats, op slechts twee punten van nummer acht Heracles Almelo. Plek acht geeft aan het einde van het seizoen recht op de play-offs om Europees voetbal. Vorige week wonnen de Spangenaren knap met 1-2 bij FC Groningen.
vrijdag 7 mei om 17:29
Speelronde 32 in de Eredivisie begint op Het Kasteel met Sparta-Vitesse. De bezoekers uit Arnhem kunnen vanavond een grote stap zetten naar het veiligstellen van de vierde plaats, die Europees voetbal oplevert. Mocht Vitesse vanavond winnen en Feyenoord wint zondag niet van Ajax, is de vierde plaats zeker voor de ploeg van Thomas Letsch.