Indien een scheidsrechter op het EK voetbal besmet raakt met het coronavirus, dan kan de UEFA een vervanger met dezelfde nationaliteit als een van de ploegen aanstellen. Daardoor ontstaat de mogelijkheid dat Oranje met een Nederlandse arbiter te maken krijgt.

De UEFA heeft donderdag een aantal speciale coronaregels bekendgemaakt die bij het EK van komende zomer, dat in elf verschillende landen wordt gehouden, gehanteerd zullen worden.

"Indien een aangestelde scheidsrechter kort voor de wedstrijd besmet raakt met COVID-19, dan kan er bij uitzondering een arbiter worden aangesteld met dezelfde nationaliteit als een van de ploegen, of een arbiter die niet op de internationale lijst staat", vermeldt het document.

Met Björn Kuipers en Danny Makkelie zijn er komende zomer twee Nederlandse scheidsrechters actief op het EK. Oranje speelt zijn drie groepswedstrijden in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam.

Duel gaat door met minimaal dertien spelers

Verder gaat een wedstrijd door als een ploeg minimaal dertien spelers onder wie één keeper tot zijn beschikking heeft. Als een team door coronabesmettingen nog verder uitgedund is, mag het duel maximaal 48 uur later alsnog gespeeld worden.

Indien een ploeg er niet in slaagt om binnen die 48 uur voldoende spelers op de been te krijgen, dan levert dat een reglementaire 3-0-nederlaag op.

Eerder deze week besloot de UEFA al dat EK-selecties worden uitgebreid van 23 naar 26 spelers, zodat landen niet direct in de problemen komen bij enkele coronabesmettingen.

Het EK begint op 11 juni met de wedstrijd Italië-Turkije. Oranje speelt twee dagen later zijn eerste groepsduel met Oekraïne en daarna nog tegen Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni).