Dick Advocaat heeft zijn lot in de handen van de spelersgroep van Feyenoord gelegd. De Rotterdammers leden zondag in de strijd om Europees voetbal een pijnlijke 3-2-nederlaag tegen hekkensluiter ADO Den Haag.

De 73-jarige Advocaat kreeg na afloop van ESPN de vraag of hij zelf overwoog op te stappen. "Als ik het elftal niet meer beter kan krijgen en de spelers het gevoel hebben dat ik niet meer de juiste man ben, dan is het makkelijk", antwoordde hij.

"Of ik die vraag al aan de spelers gesteld heb? Laat ze het morgen maar zeggen", zei de ervaren oefenmeester.

Advocaat maakte zondag een teneergeslagen indruk in Den Haag. Hij voerde in de rust bij een 2-1-achterstand een driedubbele wissel door en bekeek een groot deel van de wedstrijd staand achter de dug-out en sloeg soms een hand voor het gezicht.

Door de nederlaag bedraagt de achterstand van Feyenoord op nummer vier Vitesse nu vijf punten. De nummers vijf tot en met acht spelen na afloop van de competitie in de play-offs om een ticket in de voorronde van de nieuwe Conference League.

'Ze verdienen miljoenensalarissen, daar schaam ik me dan voor'

"Ik ben verantwoordelijk voor dit elftal. Vanmiddag zag ik een elftal waar totaal geen geloof in zat", stelde Advocaat vast. "Ik heb het niet eerder zo slecht gezien."

"We kwamen nog met 0-1 voor, maar ADO maakte nog voor rust 2-1 en daarna zie ik geen beleving en strijd meer. Ik vraag me nu af: waar komt dat door? Komt dat door mij?", vroeg Advocaat zich hardop af.

Advocaat maakte begin december al bekend aan het einde van het seizoen te vertrekken. Met voormalig AZ-coach Arne Slot stelde Feyenoord al een opvolger aan voor na de zomer.

"Als ik dit elftal zie... Ze verdienen allemaal miljoenensalarisen. Dan schaam ik me daarvoor", zuchtte de trainer.

Advocaat zal niet uit eigen beweging opstappen. "Ik doe alles wat het beste is voor Feyenoord. De club moet Europees voetbal halen, dat is simpel."

In de laatste drie duels neemt Feyenoord het op tegen Ajax (thuis), Heracles Almelo (uit) en RKC Waalwijk (thuis).