Ajax zal komend weekend geen huldiging krijgen als het de landstitel veiligstelt. Vanwege de coronamaatregelen gaat de gemeente Amsterdam verhinderen dat er samenscholingen plaatsvinden in de buitenlucht.

Ajax heeft zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Emmen aan een gelijkspel voldoende om de 35e landstitel veilig te stellen. Eerder op donderdag werd al duidelijk dat de overheid in de komende speelronde geen publiek toestaat in de stadions en de gemeente Amsterdam wil dus ook geen openbare huldiging.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam gaat met de politiechef en de hoofdofficier van justitie in overleg om het weekend zo kalm mogelijk te laten verlopen, schrijft Het Parool.

"Er kunnen in de stad geen momenten plaatsvinden waarop het kampioenschap gevierd wordt", zei Halsema tijdens een raadsvergadering. "We zullen voorbereidingen treffen om mensen te ontmoedigen elkaar te treffen."

Ajax-supporters vieren officieus landskampioenschap met spelers
127
Ajax-supporters vieren officieus landskampioenschap met spelers

Ajax denkt na over een alternatieve huldiging

De gemeente hoopt dat Ajax-fans het kampioensduel thuis op televisie volgen. "Ajax denkt na over een alternatieve huldiging die op televisie te zien is. Als stad zullen we, mocht Ajax officieel kampioen worden, zichtbaar maken hoe ongelofelijk trots we zijn op onze ploeg, zonder verzameling van mensenmassa's", kondigde Halsema aan.

Afgelopen weekend mochten nog 7.500 toeschouwers aanwezig zijn bij de topper tegen AZ (2-0), waarin Ajax de landstitel officieus veiligstelde. Na de wedstrijd zongen honderden supporters de spelers toe, nadat die zich op het hoger gelegen parkeerdek lieten zien. De fans gingen naar huis nadat ze daartoe waren opgeroepen door directeur Edwin van der Sar.

Supportersverenging wil geen oproep doen om thuis te blijven

De supportersvereniging van Ajax betreurt het dat het stadion komende zondag leeg blijft en dat er geen huldiging plaatsvindt. "Als we 7500 geteste mensen hadden kunnen toelaten in het stadion was dat een betere oplossing geweest", zegt Fabian Nagtzaam, voorzitter van de supportersvereniging.

Nagtzaam baalt ook dat er geen huldiging plaatsvindt in de stad. "Ik had onze burgemeester graag toegewenst dat we het anders hadden kunnen oplossen. Nog steeds gaan we graag in gesprek."

De voorzitter van de fanclub zegt niet te kunnen voorspellen of Ajax-fans desondanks de straat op gaan. "Het ligt niet in onze macht om ze op te roepen thuis te blijven", vindt Nagtzaam. "Niet dat we onze handen ervanaf trekken, maar we willen geen al te grote broek aantrekken. Eén ding staat bij ons voorop: iedere fan is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag."

Ajax-FC Emmen begint zondag om 14.30 uur.

Bekijk de stand en het programma in de Eredivisie