De supporters van Ajax hebben zondag na de zege op AZ (2-0) ook buiten de Johan Cruijff ArenA een feestje gevierd vanwege het officieuze kampioenschap. De fans gingen naar huis nadat ze daartoe waren opgeroepen door directeur Edwin van der Sar.

Ajax heeft met nog vier duels te gaan twaalf punten voorsprong op nummer twee PSV en een veel beter doelsaldo. De ploeg van Erik ten Hag kan de titel volgende week in het thuisduel met FC Emmen officieel binnenhalen.

Honderden supporters zongen de spelers zondag al toe, nadat die zich op het hoger gelegen parkeerdek lieten zien.

"We willen jullie bedanken voor jullie steun, het hele jaar", zei Van der Sar via een megafoon. "We zijn dolblij dat jullie er vandaag bij waren in het stadion. We gaan uiteraard proberen om volgende week met z'n allen de landstitel definitief binnen te halen."

"Voor dit moment willen we jullie bedanken dat jullie hier zijn geweest. We gaan er nu allemaal vandoor, de spelers gaan ook naar huis. We willen jullie vragen om rustig weg te gaan."

De fans vertrokken na de speech van Van der Sar al snel. De politie meldt dat er geen ongeregeldheden zijn geweest en dat niemand is aangehouden.

Ajax-supporters vieren officieus landskampioenschap met spelers
127
Ajax-supporters vieren officieus landskampioenschap met spelers

Er mochten 7.500 supporters in ArenA zijn

Tegen AZ mochten 7.500 Ajax-supporters de ArenA in, in het kader van een landelijke pilot. Voor de wedstrijd sprak Van der Sar de aanwezige fans al toe vanaf de middenstip.

"Nu zijn 7.500 fans welkom, we hopen dat er volgende week tegen FC Emmen net zoveel en hopelijk zelfs meer naar binnen kunnen. Jullie kunnen zingen en springen, maar gedraag je wel. Dat vergroot de kans dat we volgende week meer fans kunnen ontvangen", zei de algemeen directeur voorafgaand aan de wedstrijd.

De spelers lieten zich na afloop van de wedstrijd vanaf het parkeerdek toejuichen door de verzamelde fans, die onderling niet 1,5 meter afstand hielden. Eerst meldde de geblesseerde Daley Blind zich op krukken aan de rand van het dek, even later gevolgd door zijn medespelers.

Davy Klaassen en Dusan Tadic gooiden hun shirts naar beneden, Lisandro Martínez zijn jasje. Tadic schonk zelfs zijn korte broek aan de fans en liep in zijn onderbroek terug naar de kleedkamer. Van der Sar en trainer Ten Hag sloten het spontane feestje af.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie