Ondrej Kúdela heeft vrijdag beroep aangetekend tegen de schorsing die hij van de UEFA kreeg opgelegd vanwege racisme. De verdediger van Slavia Praag werd eerder deze maand voor tien wedstrijden geschorst.

De 34-jarige Kúdela zou volgens de UEFA op 18 maart tijdens de return tegen Rangers FC in de achtste finales van de Europa League iets in het oor van zijn tegenstander Glen Kamara hebben gezegd. Dat was niet zichtbaar, omdat de Tsjech zijn hand voor zijn mond hield.

De Fin met Sierra Leoonse roots werd vervolgens woedend en beschuldigde Kúdela van racisme. Na onderzoek concludeerde de UEFA dat de achtvoudig international inderdaad een racistische opmerking had gemaakt en legde hem een schorsing van tien duels op, waardoor hij ook het EK mist.

Kamara werd zelf ook voor drie wedstrijden geschorst, omdat hij Kúdela na afloop van de wedstrijd te lijf ging in de spelerstunnel. Slavia won het duel in Glasgow met 0-2 en bereikte daarmee de kwartfinales van de Europa League. Daarin werd de Tsjechische ploeg vorige week uitgeschakeld door Arsenal.

Glen Kamara ging Ondrej Kúdela na afloop van de Europa League-wedstrijd te lijf.

Glen Kamara ging Ondrej Kúdela na afloop van de Europa League-wedstrijd te lijf.
Glen Kamara ging Ondrej Kúdela na afloop van de Europa League-wedstrijd te lijf.
Foto: ANP

Kamara vindt dat Kúdela te licht gestraft is

Kúdela ontkent de beschuldigingen van racisme en besloot een dag na het ontvangen van het hele vonnis officieel in beroep te gaan. Daarbij zal het verzoek worden gedaan de zaak mondeling te behandelen.

Als de beroepscommissie van de UEFA ook oordeelt dat de schorsing van tien wedstrijden terecht is, kan Kúdela nog naar het internationale sporttribunaal CAS stappen om zijn straf aan te vechten.

Volgens Kamara is Kúdela juist te licht gestraft. "De UEFA had minimaal een schorsing van een jaar moeten opleggen in plaats van deze symbolische tien wedstrijden", zei advocaat Aamer Anwar vorige week namens Kamara.

De Tsjechische regering liet zich daarentegen kritisch uit over de straf voor Kúdela. "De racismeaantijgingen zijn niet bewezen", schreef een hoge bestuurder namens het kabinet in een open brief aan de tuchtcommissie van de UEFA. "Zelfs een official van de UEFA vroeg zich af of Kúdela de racistische opmerking heeft gemaakt."