Schalke 04 is dinsdag voor het eerst in 33 jaar gedegradeerd uit de Bundesliga. De club van Klaas-Jan Huntelaar verloor met 1-0 van concurrent Arminia Bielefeld en zal als laatste eindigen in Duitsland.

Met Huntelaar in de basis kreeg Schalke amper kansen tegen Biefeleld. De thuisclub scoorde vlak na rust via Fabian Klos en bezegelde daarmee het lot van Schalke, dat de wedstrijd met tien man beëindigde door een rode kaart (twee keer geel) voor Malick Thiaw.

Schalke is de hekkensluiter met slechts dertien punten na dertig speelrondes. De ploeg kan in de resterende vier duels niet meer op de veilige vijftiende of zestiende plek belanden en daarmee deelname aan de play-offs afdwingen.

Dit seizoen kende Schalke een ongekende sportieve crisis. De Gelsenkirchers wonnen slechts twee keer in de competitie en ontsloeg liefst vier trainers. Schalke is door de degradatie volgend seizoen voor het eerst sinds 1991 actief in de Tweede Bundesliga.

Huntelaar beleeft weinig plezier aan terugkeer

Huntelaar verruilde in de winterstop Ajax voor Schalke en keerde daarmee terug naar de club waar hij tussen 2010 en 2017 wel zeer succesvol was. In Amsterdam werd zijn aflopende contract ontbonden, omdat Huntelaar de wens had om Schalke te helpen in de strijd tegen degradatie.

De 37-jarige spits beleefde weinig plezier aan zijn tweede periode bij Schalke. Hij kon aanvankelijk amper in actie komen vanwege een slepende kuitblessure. Hij maakte één treffer, maar werd daarmee wel meteen de oudste doelpuntenmaker ooit namens Schalke in de Bundesliga.

Huntelaar kondigde eind vorig jaar toen hij nog bij Ajax zat aan na dit seizoen te stoppen met profvoetbal. Hij hintte onlangs op een langer verblijf bij Schalke, dat vorige week liet weten dat wel te zien zitten. Huntelaar zal dan dus wel uit moeten komen op het tweede niveau in Duitsland.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Bundesliga