Jürgen Klopp hoopt dat de fans van Liverpool begrijpen dat zijn spelers niets kunnen doen aan de Super League-plannen die maandag ontvouwd zijn. De Engelse club is een van de twaalf initiatiefnemers van de nieuwe Europese topcompetitie.

"We zijn geen onderdeel van dit proces", zei Klopp na het uitduel van maandagavond met Leeds United (1-1). "Clubeigenaren hebben een beslissing genomen en wij weten ook niet precies waarom. De spelers hebben er niks mee te maken, maar toch worden ze erop aangekeken."

Rond Elland Road, het stadion van Leeds, lieten supporters van zowel Leeds United als Liverpool maandagavond blijken dat ze tegen de komst van een Super League zijn. Daarnaast haalden Liverpool-fans op het eigen Anfield alle spandoeken van de tribunes en hingen ze enkele nieuwe doeken met stevige teksten op bij de ingang van het stadion.

"Leeds-supporters schreeuwden voor de wedstrijd naar ons alsof wíj besloten hebben dat er een Super League moet komen", aldus Klopp. "Maar wij zitten in dezelfde situatie als iedereen: we hoorden zondag van de plannen. Ik ben voor een heleboel dingen verantwoordelijk, maar niet hiervoor."

Supporters van Liverpool lieten hun woede en teleurstelling blijken bij het stadion van Leeds United.

Supporters van Liverpool lieten hun woede en teleurstelling blijken bij het stadion van Leeds United.
Supporters van Liverpool lieten hun woede en teleurstelling blijken bij het stadion van Leeds United.
Foto: ANP

Klopp is altijd al tegen Super League

Klopp zei twee jaar geleden al dat hij niks ziet in de Super League. "En mijn mening is niet veranderd", zei de coach maandag. "Ik wil dat bijvoorbeeld West Ham United zich ook kan kwalificeren voor de Champions League. Iedereen behoort die kans te krijgen."

Klopp benadrukte dat hij niet van plan is te vertrekken bij Liverpool. "Als de situatie lastiger wordt, wil ik alleen maar liever blijven. Ik voel me verantwoordelijk voor dit team, deze club en de relatie met de fans. Het is ongetwijfeld een heel zware tijd voor hen, maar ik wil het op de een of andere manier oplossen."

Liverpool wil samen met AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, FC Barcelona, Chelsea, Internazionale, Juventus, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur een besloten topcompetitie oprichten, die de twaalf clubs vooral aan nog meer inkomsten moet helpen.

De Super League-plannen leidden al tot veel boze reacties. De UEFA dreigt met sancties tegen de twaalf clubs én de spelers van die clubs. Veel clubs die er niet bij betrokken zijn, hebben zich ook tegen het voorstel uitgesproken.

UEFA-voorzitter roept Engelse clubs ertoe op fout te herstellen
49
UEFA-voorzitter roept Engelse clubs ertoe op fout te herstellen