In navolging van onder meer PSV heeft ook Ajax maandag negatief gereageerd op de concrete plannen die twaalf Europese topclubs voor een Super League hebben. Algemeen directeur Edwin van der Sar zegt dat hij de actie niet heeft zien aankomen.

"We zijn volledig verrast en teleurgesteld. We steunden de nieuwe opzet voor de Champions League, die maandag door de UEFA is aangekondigd", zegt Van der Sar, die ook vicevoorzitter is van de ECA, een organisatie voor Europese clubs, in een verklaring op de site van Ajax.

"Door mijn werk voor de ECA ben ik al een aantal jaren betrokken bij de discussies over een nieuw format voor clubcompetities. Ajax heeft in het verleden samen met de Eredivisie CV en de KNVB een paar veranderingen doorgevoerd, bijvoorbeeld om Champions League-deelname toegankelijker te maken."

Van der Sar dacht dat het plan voor een Super League van de baan was. "We dachten een oplossing te hebben volgens Zwitsers model, met meer internationale competities voor meer clubs. We zijn erg teleurgesteld over deze plotselinge en late wending van collega-directeuren van een aantal topclubs. Het zorgt voor een zeer onzekere periode voor het Europese voetbal."

Ajax steunt nieuwe Champions League-opzet

Ajax en mede-initiatiefnemer Van der Sar staan achter de nieuwe Champions League-opzet waar de UEFA maandag mee instemde. In die nieuwe opzet wordt het aantal deelnemers uitgebreid van 32 naar 36 en wordt niet langer een poulesysteem gehanteerd.

In de Super League is geen ruimte voor Nederlandse clubs. AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, FC Barcelona, Chelsea, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur zijn de twaalf initiatiefnemers.

Grote Europese clubs dreigen al jaren met een Super League, wat vaak leidde tot een voor hen gunstigere opzet van de Champions League. Daar nemen ze nu dus geen genoegen meer mee. Nog niet eerder waren de Super League-plannen zo concreet.