De UEFA heeft maandag ingestemd met een nieuwe opzet voor de Champions League, die vanaf het seizoen 2024/2025 van kracht wordt. Dat gebeurde een dag nadat twaalf topclubs hadden aangekondigd een eigen Super League te beginnen.

De nieuwe opzet werd maandag bij een bijeenkomst in het Zwitserse Montreux goedgekeurd door het uitvoerend comité van de UEFA. Vanaf 2024 zal het aantal clubs in de Champions League worden uitgebreid van 32 naar 36.

Er wordt niet langer een poulesysteem gehanteerd, maar er wordt één ranglijst aangehouden voor alle 36 clubs. Alle clubs spelen tien groepswedstrijden. De beste acht clubs plaatsen zich voor de laatste zestien en worden aangevuld met de winnaars van de play-offs tussen de nummers negen tot en met 24.

Ajax-directeur Edwin van der Sar is een van de initiatiefnemers van deze nieuwe opzet.

Met het grotere aantal deelnemers, meer wedstrijden per club en eventueel ook twee wildcards voor grote clubs die zich niet via hun nationale competitie weten te plaatsen, komt de UEFA tegemoet aan de wens van topclubs voor een lucratiever en sportief interessanter toernooi.

Ceferin herhaalt dat speler Super League niet in nationale ploeg mogen spelen

Dat kon niet verhinderen dat twaalf clubs uit Engeland, Spanje en Italië zondag aankondigden een eigen Super League te beginnen. Hierin is degradatie voor de oprichters uitgesloten en kunnen nog hogere inkomsten worden gegenereerd. De clubs lieten weten dat de Super League "zo snel als praktisch mogelijk" van start moet gaan.

Vanuit allerlei hoeken van de voetbalwereld werd er geprotesteerd tegen het initiatief. De FIFA en UEFA waren woedend over de plannen. UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin herhaalde maandag tijdens een persconferentie dat spelers van Super League-clubs niet speelgerechtigd zullen zijn op WK's en EK's.

Grote Europese clubs dreigen al sinds de jaren negentig met de oprichting van een Super League, wat vaak leidde tot een voor hen gunstigere opzet van de Champions League. Nog niet eerder waren de plannen voor een Super League zo concreet als nu.