Twaalf Europese topclubs hebben in de nacht van zondag op maandag in een gemeenschappelijke verklaring aangekondigd een Europese Super League te beginnen. De midweekse competitie, een alternatief voor de Champions League, moet zo snel mogelijk van start gaan.

Het gaat om zes Engelse clubs (Liverpool, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Tottenham Hotspur en Chelsea), drie Spaanse ploegen (FC Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid) en drie Italiaanse clubs (AC Milan, Internazionale en Juventus).

Opvallend is dat de Duitse grootmacht Bayern München - titelhouder in de Champions League - er niet bij betrokken is, maar dat kan veranderen. Het streven is om in het eerste seizoen te starten met vijftien clubs.

Het is de bedoeling dat uiteindelijk twintig clubs aan de Super League gaan deelnemen: de vijftien clubs die de nieuwe competitie hebben opgericht en vijf clubs die zich hebben gekwalificeerd op basis van de prestaties in het voorgaande seizoen.

Met deze eigen competitie zullen de topclubs nog meer geld verdienen en nemen ze financiële risico's weg, want de grootmachten zijn zeker van deelname. De oprichters verwachten met de Super League een bedrag van 10 miljard euro te generen gedurende de periode dat de clubs zich aan het ambitieuze project hebben verbonden.

Het is nog onduidelijk om hoeveel jaar het in eerste instantie gaat. De twaalf tot vijftien clubs die de oprichting van de Super League mogelijk maken, kunnen rekenen op een bedrag van 3,5 miljard euro om hun investeringsplannen te ondersteunen en de financiële impact van de coronapandemie op te vangen.

De Super League kan het einde inluiden van de Champions League, die in 1992 werd opgericht.

De Super League kan het einde inluiden van de Champions League, die in 1992 werd opgericht.
De Super League kan het einde inluiden van de Champions League, die in 1992 werd opgericht.
Foto: Pro Shots

Twee groepen van tien ploegen in Super League

Voorzitter Florentino Pérez van Real Madrid is naar voren geschoven als de eerste preses van de nieuwe organisatie. Andrea Agnelli, de voorzitter van Juventus, gaat als vicevoorzitter fungeren. Ook Joel Glazer, medevoorzitter van Manchester United, treedt op als vicevoorzitter van de Super League.

In augustus dient de competitie in twee groepen van tien ploegen van start te gaan met uit- en thuiswedstrijden. De top drie van elke poule plaatst zich voor de kwartfinales. De clubs die als vierde en vijfde eindigen, gaan in play-offs strijden om de resterende twee tickets.

In de knock-outfase worden eveneens een uit- en thuiswedstrijd gespeeld. De finale van de Super League gaat dan om één wedstrijd, die eind mei moet worden afgewerkt.

UEFA wil Champions League hervormen

De geruchten over de komst van een Super League gaan al jaren, maar het werd nooit concreet. Nu is dat anders. Mede door de druk van de grootmachten zou de Champions League al hervormd worden tot een competitie zonder groepsfase, maar met één ranglijst en 36 clubs. Dat plan zou maandag hoogstwaarschijnlijk worden afgehamerd door de UEFA.

De twaalf topclubs vinden die plannen van de Europese voetbalbond niet ver genoeg gaan en willen daarom beginnen met de Super League. Dit tot afgrijzen van de UEFA, FIFA en nationale bonden en competities.

De UEFA kondigde al aan harde maatregelen te zullen nemen. De Europese voetbalbond dreigt clubs die in de Super League uitkomen uit de nationale competities te zetten en de spelers die in de Super League uitkomen uit de nationale teams te weren. Zij kunnen daardoor niet in actie komen op EK's en WK's. De KNVB steunt de UEFA, zo schreef de Nederlandse bond zondag op Twitter.