De UEFA en organisatoren van Europese competities willen dat Europese topclubs direct stoppen met hun plannen voor een Super League. Het statement volgt een dag nadat Italiaanse topclubs bijeenkwamen om te praten over het idee voor een twintig ploegen tellende elitecompetitie.

"We zullen alle middelen die voor ons beschikbaar zijn, op alle niveaus, zowel gerechtelijk als sportief, inzetten om een Super League te voorkomen", staat zondag in een gezamenlijke verklaring op de website van de UEFA.

"Zoals aangekondigd door de FIFA en de zes bonden, zullen de betrokken clubs worden verbannen van iedere andere competitie, zowel op nationaal en internationaal niveau. Hun spelers kunnen de kans ontnomen worden om voor hun nationale team uit te komen."

Juventus, AC Milan en Internazionale kwamen zaterdag in spoedzitting bijeen om te praten over een Super League. Europese topclubs spelen al langer met het idee om de nieuwe competitie op te richten.

UEFA heeft maandag bijeenkomst

De UEFA heeft maandag een bijeenkomst om te praten en te stemmen over hervormingen van de Champions League. De toekomst van de belangrijkste Europese clubcompetitie is onzeker vanwege de plannen voor een Super League.

De krant The Times meldde zondag dat de Engelse topclubs Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur zich sowieso bij de Super League willen aansluiten. Manchester City ontbreekt in dat rijtje. De Premier League kwam ook met een statement naar buiten dat de clubs met de onderhandelingen moeten stoppen.

De KNVB steunt de UEFA eveneens. "De KNVB staat volledig achter dit statement van de UEFA. De Super League is niet in het belang van het Nederlands voetbal", schreef de Nederlandse voetbalbond op Twitter.

De UEFA heeft plannen om de Champions League te hervormen en uit te breiden van 32 naar 36 teams. De groepsfase moet worden uitgebreid, zodat de clubs meer topduels krijgen. Voor veel Europese topclubs gaan die aanpassingen echter niet ver genoeg.