Goedenavond en welkom bij dit liveblog op NU.nl. Mijn naam is Sam Blom en ik houd je vanavond op de hoogte van de return in de kwartfinales van de Europa League tussen AS Roma en Ajax. Veel plezier!

  • Europa League
  • Kwartfinales
  • Uitslag:
  • AS Roma-Ajax 1-1
donderdag 15 april om 21:21
Ten Hag: '0-2 om onbegrijpelijke redenen afgekeurd'
Ajax-trainer Erik ten Hag vindt dat de 0-2 van Dusan Tadic tegen AS Roma onterecht is afgekeurd. "Om onbegrijpelijke redenen werd die afgekeurd", zegt de coach bij RTL 7. "De scheidsrechter stond erbovenop en zei: doorgaan. Dat lijkt me een reglementaire goal." Ten Hag baalt dan ook stevig van de uitschakeling van zijn ploeg. "De beste partij ligt eruit. De ploeg die twee keer de wedstrijd maakte en domineerde. Dit is doodzonde. Maar we maakten de kansen niet af, net als vorige week."
donderdag 15 april om 21:12
Klaassen: 'Over twee duels onterecht uitgeschakeld'
Davy Klaassen vindt dat Ajax onterecht is uitgeschakeld door AS Roma in de kwartfinales van de Europa League. "Over twee wedstrijden zeker. Uiteindelijk moeten we in de spiegel kijken, want we moeten dit gewoon winnen", zegt de middenvelder bij RTL 7. "We wisten dat ze niet gingen aanvallen, waardoor het lastig was om erdoorheen te spelen. We hadden momenten om te scoren, maar te weinig."
donderdag 15 april om 21:02
De uitslagen van vanavond in de returns van de kwartfinales van de Europa League:

  • AS Roma-Ajax 1-1 (3-2)
  • Manchester United-Granada 2-0 (4-0)
  • Slavia Praag-Arsenal 0-4 (1-5)
  • Villarreal-Dinamo Zagreb 2-1 (3-1)

De affiches in de halve finales:
  • Manchester United-AS Roma
  • Villarreal-Arsenal
donderdag 15 april om 20:52
Afgelopen! Ajax is uitgeschakeld in de Europa League door een 1-1-gelijkspel tegen AS Roma. Na een kansarme eerste helft begon Ajax na rust flitsend. Invaller Brian Brobbey zette de Amsterdammers op voorsprong en Tadic leek vlak daarna voor de cruciale 0-2 te tekenen. Scheidsrechter Antony Taylor keurde de goal na het raadplegen van de beelden echter af voor een overtreding van Tagliafico. Ajax zakte daarna even weg incasseerde de gelijkmaker van Dzeko. Nog steeds had de ploeg van Erik ten Hag slechts één doelpunt nodig voor een verlenging, maar Ajax werd nauwelijks meer gevaarlijk.
donderdag 15 april om 20:51
90+4' Nog één minuut, maar Ajax wordt nog niet gevaarlijk in deze blessuretijd. Het is nu pompen of verzuipen.
donderdag 15 april om 20:49
90+3' Ajax verovert de bal snel en kan weer aan aanvallen gaan denken.
donderdag 15 april om 20:48
90+2' Martínez maakt een overtreding op Mayoral en Roma krijgt een vrije trap halverwege de helft van Ajax. Martínez krijgt bovendien geel.
donderdag 15 april om 20:47
90' Er komen vijf minuten bij in het Stadio Olimpico.
donderdag 15 april om 20:47
90' Tagliafico pakt geel na een stevige overtreding op het middenveld. Mocht Ajax de halve finales nog bereiken, dan is de Argentijn geschorst voor de eerste wedstrijd.
donderdag 15 april om 20:46
Ajax heeft nog twee minuten plus extra tijd om een verlenging af te dwingen in Rome.
donderdag 15 april om 20:44
87' Henrikh Mkhitaryan was bij zijn terugkeer in de basis vrijwel onzichtbaar en wordt in de slotfase naar de kant gehaald. Pedro, die in Amsterdam nog een basisplek had, komt in de ploeg.
donderdag 15 april om 20:42
86' Ajax pompt maar eens wat ballen de zestien in, waar met Brobbey en Traoré nu twee pure spitsen staan. Voorlopig gebeurt dat echter zonder succes.
donderdag 15 april om 20:40
83' Dubbele wissel bij Ajax. Oussama Idrissi komt in de ploeg voor David Neres. Verder brengt Ten Hag met Lassina Traoré een extra spits, wat ten koste gaat van de al eerder ingevallen Perr Schuurs.
donderdag 15 april om 20:36
80' Spinazzola raakte vorige week geblesseerd in Amsterdam en datzelfde lot is zijn vervanger, Calafiori, nu ook toebedeeld. Fonseca heeft weinig smaken meer op die positie en brengt middenvelder Gonzalo Villar in de ploeg. Ook doelpuntenmaker Edin Dzeko gaat naar de kant, voor Borja Mayoral.
donderdag 15 april om 20:35
Edin Dzeko maakt zijn dertigste Europese goal voor AS Roma. Ajax heeft inclusief extra tijd nog zo'n kwartier om een verlenging af te dwingen.
donderdag 15 april om 20:31
74' Overigens verandert de goal van Dzeko niet veel aan de opdracht van Ajax. De Amsterdammers hoeven nog steeds maar één keer te scoren, alleen is dat nu slechts goed voor een verlenging in plaats van de halve finales.
donderdag 15 april om 20:28
72' GOAL AS Roma! 1-1

Uit het niets komt Roma op gelijke hoogte. De Italianen spelen zich knap onder de druk van Ajax uit, waarna Calafiori profiteert van een uitglijder van Timber. Vervolgens verandert Gravenberch de bal ongelukkig van richting en kan Edin Dzeko binnenschuiven.
donderdag 15 april om 20:26
69' Klaassen kopt over uit een vrije trap van Tadic. Erik ten Hag brengt daarna Mohammed Kudus in de ploeg. Edson Álvarez gaat naar de kant.
donderdag 15 april om 20:24
67' Ajax begon ijzersterk na rust, maar zit nu in een slordige fase. De ploeg van Erik ten Hag zal moeten proberen het ritme van de openingsfase van de tweede helft weer op te pakken.
donderdag 15 april om 20:21
64' Daar laat Roma zich voor het eerst in de tweede helft zien, als Pellegrini zich langs Gravenberch frommelt. Tagliafico voorkomt echter dat Dzeko bereikt wordt.
donderdag 15 april om 20:16
60' De 0-2 van Tadic werd zojuist afgekeurd, maar je hebt het idee dat die tweede Ajax-treffer niet lang meer kan uitblijven. De Amsterdammers kloppen nadrukkelijk op de deur.
donderdag 15 april om 20:16
Brian Brobbey is de eerste Ajacied die drie doelpunten als invaller maakt in de Europa League.
donderdag 15 april om 20:13
57' GOAL Ajax afgekeurd!

Het feest gaat niet door. Taylor keurt de goal af na het raadplegen van de beelden.
donderdag 15 april om 20:13
57' Scheidsrechter Taylor gaat toch kijken voor een vermeende overtreding van Tagliafico.
donderdag 15 april om 20:12
56' GOAL Ajax! 0-2

Daar is de tweede treffer voor Ajax! Dusan Tadic schiet de rebound binnen nadat de inzet van Brobbey nog gekeerd werd door Lopez.
donderdag 15 april om 20:11
54' Goede mogelijkheid voor Edson Álvarez, die alle tijd heeft om aan te leggen. De Mexicaan schiet echter over de goal van Lopez.
donderdag 15 april om 20:09
52' Vrije trap voor Roma na een overtreding van Schuurs, maar Pellegrini, die vorige week nog scoorde uit een vrije trap, schiet nu over.
donderdag 15 april om 20:06
49' GOAL Ajax! 0-1

Daar is de snelle treffer na rust voor Ajax en het is weer supersub Brian Brobbey die het doet. Schuurs levert een prima lange bal af en Brobby lift de bal handig over Lopez heen. Ajax heeft nu nog één treffer nodig.
donderdag 15 april om 20:02
46' Ajax heeft afgetrapt voor de tweede helft met één wijziging. Brian Brobbey is in de ploeg gekomen. Dat gaat ten koste van Antony, wat betekent dat Neres naar de rechterkant verhuist en Tadic de nieuwe linksbuiten wordt.
donderdag 15 april om 19:55
Een blik op de andere velden. Manchester United staat nog steeds met 1-0 voor en lijkt op weg naar de halve finales. Dat geldt ook voor Arsenal, dat na het 1-1-gelijkspel in Londen nu met 0-3 leidt op bezoek bij Slavia Praag. Villarreal staat op een 1-0-voorsprong tegen Dinamo Zagreb, nadat de Spanjaarden de heenwedstrijd met dezelfde cijfers wonnen.
donderdag 15 april om 19:46
Rust! Het is halverwege doelpuntloos in Rome. De thuisploeg laat de bal aan Ajax, maar de ploeg van Erik ten Hag heeft enorm veel moeite met het creëren van kansen. Sean Klaiber moest al na twintig minuten de strijd staken, hij werd vervangen door Perr Schuurs.Het is halverwege doelpuntloos in Rome. De thuisploeg laat de bal aan Ajax, maar de ploeg van Erik ten Hag heeft enorm veel moeite met het creëren van kansen. Sean Klaiber moest al na twintig minuten de strijd staken, hij werd vervangen door Perr Schuurs.
donderdag 15 april om 19:38
38' Tadic gaat naar de grond nadat Calafiori een hand op zijn schouder legde. Scheidsrechter Antony Taylor vindt het te licht. De VAR kijkt er nog even naar, maar komt tot dezelfde conclusie.
donderdag 15 april om 19:36
37' Kleine mogelijkheid voor Tadic. De Serviër krijgt de punt van de schoen tegen de voorzet van Neres, maar kan Lopez niet verontrusten.
donderdag 15 april om 19:34
35' Het spelbeeld verandert niet. Ajax heeft de bal, speelt deze geduldig rond en zoekt naar gaatjes in de Romeinse muur. Daar heeft de ploeg van Erik ten Hag wel moeite mee. Het is dan ook geen toeval dat de grootste Amsterdamse kans, voor Klaassen, ontstond uit balverlies bij Roma.
donderdag 15 april om 19:27
Het eerste kwart zit erop in Rome. Ajax heeft al een paar prima mogelijkheden gehad, maar heeft het doel nog niet gevonden.
donderdag 15 april om 19:23
22' Een persoonlijk drama voor Sean Klaiber, die zojuist geblesseerd raakte bij een sliding en niet verder kan. Perr Schuurs komt in zijn plaats, wat betekent dat Jurriën Timber naar de rechtsbackpositie verhuist.
donderdag 15 april om 19:21
21' Ajax wordt sterker. Davy Klaassen breekt door in de zestien, maar krijgt de bal niet bij een ploeggenoot.
donderdag 15 april om 19:20
20' Net zoals in de heenwedstrijd valt Ajax vooral aan over de rechterflank. Klaiber komt eroverheen bij Antony en legt terug op Dusan Tadic, maar hij schiet recht in de handen van Lopez. Dat was een prima mogelijkheid voor de aanvoerder van Ajax.
donderdag 15 april om 19:14
14' Aan de andere kant heeft Stekelenburg weinig moeite met de uithaal van Pellegrini. Het is een interessante openingsfase in het Stadio Olimpico.
donderdag 15 april om 19:14
13' Kans voor Ajax! Doelman Pau Lopez leverde vorige week de bal geregeld in en dat gebeurt nu weer. Antony pikt de bal op en legt af op Davy Klaassen. Die lijkt te scoren, maar zijn inzet wordt geblokt.
donderdag 15 april om 19:13
Ajax speelt de bal in de openingsfase in een niet al te hoog tempo rond en maakt Roma het nog niet erg moeilijk. De Amsterdammers hebben natuurlijk ook nog genoeg tijd om de benodigde twee treffers te maken.
donderdag 15 april om 19:10
10' De eerste doelpoging van Ajax komt van Nicolás Tagliafico, maar de linksback kopt ver over uit een hoekschop van Tadic.
donderdag 15 april om 19:09
8' GOAL AS Roma afgekeurd!

Na een snelle aanval tikt Jordan Veretout binnen na een slim balletje van Dzeko, maar de Fransman staat ruim buitenspel en dus gaat de treffer niet door.
donderdag 15 april om 19:07
Ondertussen komt Manchester United op Old Trafford op voorsprong tegen Granada. De Engelsen wonnen in Spanje al met 0-2 en dus stuit de winnaar van AS Roma-Ajax vrijwel zeker op United.