SC Cambuur is vrijdag met een overwinning op Helmond Sport nagenoeg zeker van promotie naar de Eredivisie. Het voelt voor de club uit Leeuwarden als gerechtigheid na de veelbesproken afloop van vorig seizoen.

"Voor heel veel mensen is het normaal wat wij hebben gedaan, maar dat is het niet", zegt trainer Henk de Jong.

Cambuur stond in maart vorig jaar ruim bovenaan toen de Keuken Kampioen Divisie vanwege het coronavirus werd stilgelegd. Waar in veel landen het restant in mei en juni nog werd afgemaakt, besloot de KNVB er een punt achter te zetten. En nog erger voor Cambuur: de voetbalbond liet weten dat niemand promoveerde en niemand degradeerde.

De Jong sprak er schande van en liet dat in interviews duidelijk blijken. Vooral KNVB-directeur Eric Gudde, hoofdverantwoordelijke voor het besluit, moest het ontgelden.

"Ik heb daar toen enorm veel reacties op gehad en ik moest mijn verhaal ook aan veel buitenlandse media doen", aldus De Jong. "Maar ik sta er nog steeds achter, hoor. Al kan ik ook begrijpen dat mensen niet snappen hoe ik leef en in elkaar steek. Er wordt soms ook gezegd dat ik een toneelstukje opvoer, maar dit is hoe ik ben."

Cambuur is bij een zege op Helmond Sport officieus zeker van promotie, aangezien het verschil met nummer drie Almere City FC dan minimaal twaalf punten is, met nog vier duels te gaan. De titel kan pas later officieel worden veiliggesteld. De Jong adviseert de KNVB om niet Gudde te sturen om de schaal uit te reiken. "Dat is beter van niet, ook voor hem. Op menselijk gebied bedoel ik dat. Dat moet hij niet doen, dat is niet verstandig. Verder is het een hartstikke nette man."

Eric Gudde reikt normaal gesproken de schaal uit bij kampioenschappen in het betaald voetbal.

Eric Gudde reikt normaal gesproken de schaal uit bij kampioenschappen in het betaald voetbal.
Eric Gudde reikt normaal gesproken de schaal uit bij kampioenschappen in het betaald voetbal.
Foto: Pro Shots

'Ik vind het heel knap wat we gedaan hebben'

Als je zo dicht bij succes bent, wil het in de sport nog weleens gebeuren dat het een jaar later helemaal misgaat. Dat leek bij Cambuur ook even het geval. De Friezen begonnen het seizoen met twee zeges, maar daarna was er puntenverlies bij Go Ahead Eagles (0-2) en TOP Oss (2-2). De Jong: "Dat is achteraf goed geweest. Zij hebben ons wakker geschud. Soms is een klap beter dan een aai."

Cambuur pakte de draad daarna weer op en nam al snel een ruime voorsprong in de Keuken Kampioen Divisie. "Eind oktober, begin november moet je bovenaan staan. Dan blijf je vaak tot het einde toe meedoen, weet ik nog uit mijn tijd in het amateurvoetbal", aldus de trainer.

"We zijn heel stoïcijns gebleven en hebben ons af kunnen sluiten voor het gevoel dat het nog mis zou kunnen gaan. Dat vind ik knap, dit is echt een teamprestatie."

SC Cambuur-Helmond Sport begint vrijdag om 20.00 uur.

Stand boven in Keuken Kampioen Divisie

  • 1. SC Cambuur: 33-79 (96-30)
  • 2. De Graafschap: 33-70 (61-43)
  • 3. Almere City FC: 33-67 (68-41)
  • 4. NAC Breda: 33-66 (65-33)
  • 5. Go Ahead Eagles: 33-62 (50-23)

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand van de Keuken Kampioen Divisie