Spelersvakbond VVCS overhandigt donderdag aan de KNVB een petitie waarin honderden profvoetballers uit de Nederlandse competities een oproep doen om via de FIFA druk uit te oefenen op de regering van Qatar.

In het land dat volgend jaar het WK voetbal organiseert worden de mensenrechten geschonden, onder meer bij de werkomstandigheden van gastarbeiders die aan de bouw van de stadions werken.

Via de VVCS, dat woensdag een statement naar buiten bracht, vragen de voetballers de KNVB en FIFPro, de mondiale spelersvakbond, om al het mogelijke te doen om de FIFA invloed te laten uitoefenen op de regeringsleiders in Qatar.

De in Nederland actieve profs en andere in het voetbal werkzame leden van de VVCS vinden bovendien dat de FIFA een fonds zou moeten vormen waaruit de families van de overleden arbeiders financieel ondersteund kunnen worden.

De VVCS liet al weten dat secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB blij is met de betrokkenheid van de leden van de VVCS en hun steun aan het initiatief Football supports Change van hun collega's van het Nederlands elftal.

De Jong zegde toe dat de KNVB, dat met Football supports Change voorlopig alleen samen met de Belgische en Deense voetbalbond optrekt, in gesprekken met de FIFA haar uiterste best zal doen om de gewenste druk uit te laten oefenen.