Rangers FC, Swansea City en Birmingham City hebben besloten een week lang niets op Facebook, Twitter en Instagram te posten. Daarmee willen de drie clubs een statement maken tegen racisme op de socialemediakanalen.

De officiële clubkanalen blijven een week stil. Ook spelers, stafleden en ander personeel van de clubs zullen zeven dagen geen berichten, foto's of filmpjes plaatsen.

De maatregel is een direct gevolg van enkele incidenten op sociale media waarbij spelers van de clubs het slachtoffer waren van kwetsende uitingen.

"We hebben met Facebook en Instagram een afspraak gemaakt om in een gesprek onze toenemende zorgen op dit vlak te onderstrepen", laat de clubleiding van het Schotse Rangers weten.

Clubs willen hogere straffen voor online beledigingen

Ook Swansea uit Wales en het Engelse Birmingham hebben contact met de socialemediakanalen gezocht om een strenger beleid te eisen. De clubs willen hogere straffen voor gebruikers die zich schuldig maken aan het versturen van beledigende en racistische berichten.

"We voelen ons verplicht om een daad te stellen tegen gedrag dat een plaag vormt voor onze sport en onze samenleving", meldde Swansea.

De UEFA en de Schotse politie zijn momenteel bezig met een onderzoek naar online racisme jegens Rangers-speler Glen Kamara bij een Europa League-wedstrijd tegen Slavia Praag. Bij het duel in het Championship tussen Swansea en Birmingham werd Swansea-speler Jamal Lowe slachtoffer van online racisme.

De clubs zullen hun eigen website wel blijven gebruiken om het publiek op de hoogte te houden van het nieuws.