Goedenavond en welkom bij dit liveblog op NU.nl. Wij (Patrick Moeke en Sam Blom) houden je vanavond op de hoogte van de heenwedstrijd in de kwartfinales van de Europa League tussen Ajax en AS Roma. Veel plezier!

  • Uitslag:
  • Ajax-AS Roma 1-2
donderdag 8 april om 21:32
Aanvoerder Dusan Tadic maakt een geëmotioneerde indruk. "Dit doet pijn. Of ik kan huilen? Ja, natuurlijk, voetbal is emotie", erkent hij aangeslagen bij RTL7. Tadic stelde Davy Klaassen met een assist in staat om de score in de 39e minuut te openen. Hij verzuimde daarna de marge te verdubbelen. De Serviër miste in de 53e minuut een strafschop. "Ik moet natuurlijk 2-0 maken. Ik had deze misser niet verwacht. Maar daarna hadden we ook nog genoeg kansen om tot scoren te komen. We hebben gewoon te veel kansen gemist in deze wedstrijd. We hadden een beter resultaat verdiend. Dit is een goede les. Volgende week in de return moeten we wel winnen."
donderdag 8 april om 21:19
Ten Hag vervolgt over de blunder van Scherpen: "Het is duidelijk dat hij een fout maakt, maar dat is inherent aan deze sport. Voetbal is een spel van fouten. We hebben een goede teamprestatie neergezet en op die voet moeten we verder. Dat geeft mij voldoening. Wij kunnen op dit niveau acteren. Het zal zwaar worden, maar het is nog niet verloren."
donderdag 8 april om 21:16
"Dit is heel vervelend", zegt Ajax-trainer Erik ten Hag bij RTL7. "Dit hebben we een tijd niet ervaren, maar het gebeurt in topvoetbal. Dit doet pijn, maar we zijn pas op de helft. We hebben laten zien dat we in hun niveau mee kunnen. Dat biedt perspectief, maar het zal zwaar worden."
donderdag 8 april om 21:12
"Alles wat ik voordat moment gedaan heb is vergeten", zegt Scherpen over zijn sterke optreden voorafgaand aan zijn blunder tegen RTL7. "Hij schiet hem in mijn hoek. Ik had verwacht, maar er stonden veel mensen voor. Dit is niet best. Ik ging te vroeg naar de hoek. Wat moet ik ervan zegegn, het is een fout en dat is gewoon zonde. Dit zal blijven hangen, het is een slecht moment. Zo’n bal krijg je honderd keer en honderd keer pak je hem. Het eerste uur ging goed, maar daar heb je niks aan nu."
donderdag 8 april om 20:51
Afgelopen! Het leek er zo goed uit te zien voor Ajax, toen Tadic tien minuten van rust vanaf elf meter mocht aanleggen voor de 2-0, nadat Klaassen Ajax voor rust op voorsprong had gezet. Tadic miste echter en dat bleek een dure misser, want een paar minuten later zette Pellegrini, met hulp van Scherpen, Roma op gelijke hoogte. Ajax zocht naar de winnende treffer, maar die viel zelfs aan de andere kant via Ibanez. Zo heeft Ajax een slechte uitgangspositie voor de return in Rome van volgende week.
donderdag 8 april om 20:47
90' Kan Ajax in ieder geval nog de gelijkmaker uit het vuur slepen? Er komen vier minuten bij.
donderdag 8 april om 20:46
87' Meteen na de treffer van Ibanez heeft Erik ten Hag ingegrepen. Oussama Idrissi is in de ploeg gekomen in de plaats van Antony.
donderdag 8 april om 20:44
87' GOAL AS Roma! 1-2

Ajax is sinds de gelijkmaker nadrukkelijk op zoek naar de voorsprong, maar de goal valt aan de andere kant. Klaassen kopt de hoekschop niet overtuigend weg en Ibanez knalt overtuigend binnen in het dak van het doel.
donderdag 8 april om 20:41
84' Roma zakt ver in en laat de bal aan Ajax. Toch lukt het Tadic om achter de defensie van de Italianen op te duiken, maar de pass van Klaassen is net iets te hard, waardoor Tadic niet tot een schot kan komen.
donderdag 8 april om 20:37
79' Antony doet een stijlvolle poging om Perez te verschalken na een slim passje van Tadic, maar de doelman van Roma tikt de bal over.
donderdag 8 april om 20:36
78' Ten Hag neemt geen risico en haalt Devyne Rensch, die net geel kreeg, naar de kant. Kersverse vader Sean Klaiber komt in het veld.
donderdag 8 april om 20:35
77' Bruno Peres pakt geel na een harde overtreding op Tagliafico. Dat betekent dat ook Peres geschorst is voor de return, maar dan zal Rick Karsdorp weer terug zijn om zijn plek in te nemen.
donderdag 8 april om 20:35
Davy Klaassen in zijn rol als muurligger. Het mocht niet baten, want de bal ging langs de muur en door de handen van de blunderende Scherpen in het doel.
donderdag 8 april om 20:34
76' Dubbele wissel aan de kant van AS Roma. Borja Mayoral, de topscorer in de Europa League dit seizoen, en Gonzalo Villar komt erin. Dat gaat ten koste van Edin Dzeko en Jordan Veretout.
donderdag 8 april om 20:32
Vreugde bij Roma na de gelijkmaker, die behoorlijk uit de lucht kwam vallen. Gaan de Italianen met een gelijkspel terug naar huis? Ajax heeft nog ruim een kwartier.
donderdag 8 april om 20:30
73' Ajax krijgt veel kansen door Roma met hoog druk zetten tot balverlies te dwingen. Dat is nu niet anders. Via Klaassen komt de bal bij Antony, die het van een paar meter afstand achter zijn standbeen probeert. Opnieuw staat Lopez de 2-1 in de weg.
donderdag 8 april om 20:28
71' Timber levert de bal in en Devyne Rensch moet dat corrigeren met een overtreding. Dat levert de jonge rechtsback een gele kaart op, waarmee hij geschorst is voor de return in Rome.
donderdag 8 april om 20:26
69' Grote kans voor Brobbey! De invaller krijgt dé kans om Ajax op voorsprong te zetten, maar stuit op de snel uitgekomen Lopez. De druk van Ajax neemt toe.
donderdag 8 april om 20:25
68' Brobbey gebruikt heel goed zijn lichaam in het duel met Cristante en legt af op Tagliafico. Lopez laat de bal ook glippen, maar hij komt wél weg met zijn fout. De bal verdwijnt net naast.
donderdag 8 april om 20:25
Van dit moment zal de 21-jarige Scherpen vannacht nog wel even wakker schrikken.
donderdag 8 april om 20:21
64' Eerste wissel aan de kant van Ajax. Supersub Brian Brobbey komt in de ploeg en David Neres gaat naar de kant. Dat betekent dat Tadic naar de linkerkant zal verhuizen.
donderdag 8 april om 20:18
60' De grote vraag is nu hoe Ajax gaat reageren op die twee harde tikken in korte tijd, met de gemiste penalty van Tadic en de zure gelijkmaker van Pellegrini. De ploeg van Erik ten Hag begon sterk na rust, maar kijkt nu wel tegen een gelijke stand aan.
donderdag 8 april om 20:14
57' GOAL AS Roma! 1-1

Wat een drama voor Kjell Scherpen! De vrije trap van Lorenzo Pellegrini leek simpel houdbaar, maar Scherpen laat de bal glippen en ziet de bal over de doellijn rollen. Enorme klap voor Ajax, dat een paar minuten geleden via Tadic dus op 2-0 had moeten komen.
donderdag 8 april om 20:12
55' Daar was Roma voor het eerst na rust. Bruno Peres slingert de bal richting de tweede paal, waar Edin Dzeko klaarstaat. Hij kopt de bal echter in het zijnet.
donderdag 8 april om 20:10
53' Strafschop Ajax gemist!

Tadic laat de kans liggen! De Serviër mist zelden vanaf elf meter, maar komt nu met een dramatisch ingeschoten strafschop, die relatief eenvoudig gekeerd kan worden door Lopez.
donderdag 8 april om 20:09
52' Strafschop Ajax!

Het moment wordt wederom ingeleid doordat Ajax de bal hoog op het veld veroverd, waarna Tadic over het been gaat bij Ibanez. Ajax krijgt een uitgelezen kans om de voorsprong te verdubbelen.
donderdag 8 april om 20:07
50' Doelman Pau Lopez levert de bal zomaar in bij Antony, maar Ajax weet niet te profiteren, want Tadic komt niet tot een schot. De Amsterdammers hebben de controle in de eerste vijf minuten van de tweede helft.
donderdag 8 april om 20:02
46' Ajax en Roma beginnen aan de tweede helft met dezelfde 22 namen waarmee de eerste helft afgesloten werd.
donderdag 8 april om 19:58
Dusan Tadic levert vanavond de assist op Davy Klaassen en is mede daardoor dit seizoen bij elf van de zeventien Europese Ajax-goals betrokken. Hij scoorde zelf zes keer en leverde vijf assists.
donderdag 8 april om 19:47
Rust! Ajax worstelde in de eerste helft met AS Roma, dat goed voor de dag kwam. Toch staan de Amsterdammers op voorsprong, nadat Davy Klaassen profiteerde van inschattingsfout van Gianluca Mancini.
donderdag 8 april om 19:45
Klaassen heeft nu in alle drie de thuiswedstrijden van Ajax in de knock-outfase van de Europa League het openingsdoelpunt gemaakt. Beide duels (2-1 tegen Lille en 3-0 tegen Young Boys) wist Ajax daarna ook winnend af te sluiten.
donderdag 8 april om 19:45
45' Er komen twee minuten bij in de eerste helft.
donderdag 8 april om 19:41
40' Daar was het bijna meteen 2-0! De pass van Tadic op Antony wordt nog even van richting veranderd, maar bereikt de Braziliaan niettemin. Die stuit van dichtbij echter op Lopez.
donderdag 8 april om 19:39
39' GOAL Ajax! 1-0

Nou, daar zijn Klaassen en Tadic dan! Mancini lijkt de bal simpel te kunnen oppikken, maar blijft achteruit lopen, waardoor Klaassen de bal kan oppikken. Hij legt af op Tadic, die hem op zijn beurt weer teruggeeft aan Klaassen. De middenvelder, die al zo vaak belangrijke goals maakte voor Ajax, schiet raak.
donderdag 8 april om 19:38
38' Ajax heeft het heel lastig met AS Roma in de eerste helft. Spelers als Dusan Tadic en Davy Klaassen komen voorlopig nog nauwelijks in het stuk voor.
donderdag 8 april om 19:32
32' Daar is dan een prima mogelijkheid voor Ajax. Antony vindt Dusan Tadic, die Cristante uitkapt maar vervolgens ruim naast schiet.
donderdag 8 april om 19:31
31' Het is na een half uur voetballen nog altijd wachten op de eerste serieuze kans voor Ajax, dat het moeilijk heeft met Roma, dat compact speelt maar in balbezit bij vlagen prima positiespel op de mat legt.
donderdag 8 april om 19:29
28' Grote tegenvaller voor AS Roma. Linkervleugelverdediger Spinazzola is geblesseerd geraakt bij een passje op Dzeko en moet zich laten vervangen. De achttienjarige Riccardo Calafiori is zijn vervanger. Het is de zoveelste personele tegenslag voor de Italianen.
donderdag 8 april om 19:24
23' Dzeko schiet uit de draai recht op Scherpen. Ajax heeft mazzel dat Roma en dan met name Spinazzola de enorme ruimtes niet niet beter benut in deze situatie, anders hadden de problemen veel groter kunnen zijn.
donderdag 8 april om 19:20
De uitblinker in het eerste kwart van deze wedstrijd: Kjell Scherpen.
donderdag 8 april om 19:19
20' Ajax heeft het meeste balbezit in de eerste twintig minuten, maar het is Roma dat het dichtst bij de openingstreffer is geweest. De Romeinen komen er al een aantal keer gevaarlijk uit, voornamelijk over de linkerkant.