Bij de vier wedstrijden van het EK voetbal in Amsterdam zullen er waarschijnlijk minimaal twaalfduizend supporters in de Johan Cruijff ArenA zijn. De KNVB hoopt dat er ruimte is voor meer fans, al kan het aantal ook nog afnemen als de coronacijfers in juni verslechterd zijn.

De KNVB moest woensdag net als de andere elf gastlanden een plan A en plan B met betrekking tot het minimumaantal toeschouwers bij het Europees kampioenschap indienen bij de UEFA.

De KNVB heeft samen met de gemeente Amsterdam en het kabinet afgesproken dat de ArenA voor minimaal 25 procent gevuld kan zijn. Bezoekers mogen alleen naar binnen als ze een negatief coronatestresultaat kunnen tonen.

"We kijken ernaar uit twaalfduizend toeschouwers in de Johan Cruijff ArenA te ontvangen, maar beseffen dat het coronavirus onvoorspelbaar is en dat er geen garanties zijn", aldus Gijs de Jong, toernooidirecteur van de Amsterdamse EK-duels. "We blijven echter goede hoop houden dat de situatie in juni zodanig verbeterd is, dat er zelfs meer toeschouwers bij kunnen zijn."

Geen 1,5 meter en veel juichen: zo genoten vijfduizend fans van Oranje
220
Geen 1,5 meter en veel juichen: zo genoten vijfduizend fans van Oranje

Drie groepsduels van Oranje in ArenA

De afgelopen maanden hebben bij drie voetbalwedstrijden Fieldlab-onderzoeken plaatsgevonden, waarbij er fans in het stadion mochten zijn. Zo zaten er anderhalve week geleden vijfduizend supporters in de ArenA tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Letland (2-0).

Op basis van de resultaten van die onderzoeken en de verwachte coronasituatie in juni, wordt het percentage toeschouwers mogelijk nog verhoogd. Als de staat van de pandemie in juni slechter is dan ingeschat, kan het aantal toeschouwers ook naar beneden worden bijgesteld. Hiervoor is een zogenoemde 'stopknop' in het protocol opgenomen.

"In samenwerking met de KNVB en de gemeente Amsterdam kijken we hoe er op een veilige en verantwoorde manier publiek bij de wedstrijden van het Nederlands elftal kan zijn", zegt demissionair minister Tamara van Ark voor Sport. "De kennis opgedaan bij de Fieldlab-onderzoeken en pilots helpt hierbij en uiteraard blijft de epidemiologische situatie leidend bij de vraag hoeveel publiek aanwezig kan zijn."

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin benadrukte vorige maand dat voetballen in lege EK-stadions geen optie is voor de Europese bond. Zonder een garantie op publiek zouden gastlanden hun EK-duels mogelijk moeten afstaan. Op 20 april neemt de Europese voetbalbond een besluit over de definitieve gastlanden van het EK.

In Amsterdam staan de groepsduels van Oranje tegen Oekraïne (13 juni), Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni) gepland, evenals een achtste finale op 26 juni.