Bij een volledige speelronde in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie is eind april publiek welkom. De wedstrijden zijn onderdeel van een grootschalige pilot van de overheid om met het gebruik van toegangstesten de samenleving te heropenen.

Het gaat om wedstrijden in de dertigste speelronde van de Eredivisie op 23, 24 en 25 april. Zo kan er publiek aanwezig zijn bij onder meer Ajax-AZ (7.500 toeschouwers), Feyenoord-Vitesse (6.500 toeschouwers) en PSV-FC Groningen (4.000 toeschouwers).

De wedstrijd tussen Ajax en AZ kan bovendien extra bijzonder worden. Als de Amsterdammers de komende twee duels winnen, kan in het thuisduel met de Alkmaarders de titel worden veiliggesteld.

Ook worden er evenementen gehouden rond de finale van de TOTO KNVB Beker tussen Ajax en Vitesse op 18 april. Hoewel de tribunes van De Kuip leeg zullen blijven, kunnen supporters in Amsterdam (vijfduizend fans) en Arnhem (drieduizend fans) in de stadions op grote schermen de wedstrijd volgen.

Op 30 april mogen de clubs uit de Keuken Kampioen Divisie fans toelaten. Zo mag SC Cambuur-De Graafschap worden bezocht door 1.350 toeschouwers en is er bij Roda JC-Jong AZ ruimte voor 1.950 personen.

Dertigste speelronde Eredivisie

  • Willem II-RKC (2.000 fans)
  • Heerenveen-PEC (2.000 fans)
  • PSV-FC Groningen (4.000 fans)
  • Ajax-AZ (7.500 fans)
  • Sparta-VVV (2.000 fans)
  • ADO-Fortuna Sittard (1.700 fans)
  • FC Emmen-Heracles (1.200 fans)
  • FC Twente-FC Utrecht (4.000 fans)
  • Feyenoord-Vitesse (6.500 fans)

Voetbalfans moeten coronatest ondergaan

De voetbalfans die naar binnen mogen, moeten binnen 24 uur voor de wedstrijd een coronatest ondergaan. Wie een negatieve uitslag heeft, kan die aan de stadionpoort laten zien via de CoronaCheck-app en mag naar binnen. De toeschouwers moeten op de tribunes onderling 1,5 meter afstand houden.

Vorige maand waren er ook al fans welkom bij de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Letland in de Johan Cruijff ArenA. Voor een zogeheten Fieldlab-experiment mocht die wedstrijd worden bezocht door vijfduizend toeschouwers. Eerder was er om diezelfde reden ook al publiek welkom bij twee duels in de Keuken Kampioen Divisie.

Squash als eerste sport aan de beurt in pilot

In Utrecht kunnen maximaal 575 squashers zaterdag voor het eerst in maanden weer een partijtje spelen. Squash is als eerste sport aan de beurt in de lange reeks pilots waar de overheid toestemming voor heeft gegeven.

Op het complex van Squash Utrecht is zaterdag ruimte voor 575 mensen, die wel aan twee eisen moeten voldoen: ze zijn maximaal 26 jaar en moeten vooraf een coronatest ondergaan. Ook in Amsterdam, Den Haag en Almere zijn er pilots voor squashers.

Bij alle pilots moeten de deelnemers of toeschouwers vooraf getest worden. Bij een negatieve uitslag mogen ze naar binnen. Op de lijst staan ook pilots in onder meer handboogschieten, waterpolo, hockey, inlineskaten, turnen, korfbal en beachvolleybal.