Hertha BSC heeft keeperstrainer Zsolt Petry ontslagen. De Duitse club neemt het de voormalig reservekeeper van Feyenoord kwalijk dat hij zich in een interview negatief heeft uitgelaten over homo's en migranten.

De 54-jarige Hongaar had zonder de clubleiding daarvan op de hoogte te stellen een interview gegeven aan de rechtse Hongaarse krant Magyar Nemzet. Daarin bekritiseerde hij onder meer zijn landgenoot Péter Gulácsi, doelman van RB Leipzig, die zich inzet voor een vereniging die het homohuwelijk ondersteunt.

Petry zei niet te begrijpen wat Gulácsi ertoe beweegt "zich voor homoseksuelen, travestieten en mensen met andere genderidentiteit in te zetten". Ook wat betreft het thema migratie nam hij geen blad voor de mond. "Ik zie de morele neergang die het continent overstroomt niet graag. Maar als je niet van migratie houdt, ben je voor liberalen meteen een racist."

Carsten Schmidt, voorzitter van de raad van bestuur van Hertha, zegt zich na het lezen van het interview genoodzaakt te zien afscheid te nemen van de keeperstrainer. "We hebben hem leren kennen als open, tolerant en behulpzaam, maar moeten vaststellen dat de gedane uitspraken niet overeenkomen met de waarden van onze club."

Petry verdedigde zich nog in een verklaring: "Ik benadruk dat ik homofoob noch een vreemdelingenhater ben. Ook betreur ik mijn uitspraken over vreemdelingenpolitiek en ik bied mijn excuses aan aan alle mensen die hier hun toevlucht hebben gezocht en die ik hiermee beledigd heb."

De Hongaar werd in de zomer van 1997 door Feyenoord aangetrokken als beoogd opvolger van de naar Chelsea vertrokken Ed de Goey. Hij schopte het echter nooit tot de hoofdmacht en vertrok na een jaar weer uit Rotterdam.