FC Emmen heeft zondag een belangrijke zege in de strijd tegen degradatie uit de Eredivisie geboekt. De ploeg uit Drenthe was thuis met 3-1 te sterk voor RKC Waalwijk. Hekkensluiter ADO Den Haag kon door een kansloze 1-4-nederlaag tegen FC Utrecht niet profiteren van de nederlagen van de concurrentie.

FC Emmen stond na iets meer dan een kwartier al met 2-0 voor tegen RKC. Nick Bakker opende in de tiende minuut de score door binnen te tikken na een vrije trap en Luka Adzic verdubbelde de marge even later na een prachtige steekpass van Sergio Peña.

Na iets meer dan een half uur zorgde Peña zelf uit de rebound van een strafschop voor de 3-0, nadat Michael de Leeuw werd gevloerd door Vurnon Anita. De Peruaan zag zijn inzet aanvankelijk gekeerd worden door Kostas Lamprou, maar vond vervolgens alsnog het doel.

In de tweede helft stichtten Emmen en RKC nauwelijks gevaar, al redde Cyril Ngonge in blessuretijd nog de eer voor RKC. De thuisploeg boekte de derde competitiezege van dit seizoen.

Dankzij de overwinning verstevigde Emmen de zeventiende plaats. De ploeg van coach Dick Lukkien heeft nu vier punten achterstand op de zestiende plaats van VVV-Venlo, die aan het einde van het seizoen play-offvoetbal betekent. De voorsprong op ADO is drie punten.

FC Utrecht viert de 0-3 van Othman Boussaid.

FC Utrecht viert de 0-3 van Othman Boussaid.
FC Utrecht viert de 0-3 van Othman Boussaid.
Foto: Pro Shots

ADO thuis hard onderuit tegen FC Utrecht

FC Utrecht was veel beter dan het tamme ADO, dat al dertien competitiewedstrijden op rij zonder zege is, en stond halverwege al op 0-3. De bezoekers konden het zich daardoor veroorloven om het na rust wat rustiger aan te doen, maar de marge bleef desondanks drie.

Nog net binnen tien minuten kwam FC Utrecht op een 0-1-voorsprong. Gyrano Kerk kon na een lange bal van Adam Maher zo op doelman Martin Fraisl af en faalde niet. Ruim vijf minuten later verdubbelde FC Utrecht de score. Joris van Overeem schoot de bal ter hoogte van de zestienmeterlijn knap in de verre hoek.

Vlak voor de pauze liep FC Utrecht zelfs uit naar een 0-3-voorsprong. Othman Boussaid krulde de bal van een meter of twintig op fraaie wijze in de kruising. Smet op de verder perfecte eerste helft was het geblesseerd uitvallen van Mimoun Mahi en Bart Ramselaar.

In de laatste twintig minuten redde ADO de eer met de 1-3 van Jonas Arweiler, die de bal na slap ingrijpen van Benaissa Benamar tegendraads binnenschoot. FC Utrecht bepaalde echter kort daarna de eindstand op 1-4 via Maher, die zijn poging van zo'n 25 meter van richting zag worden veranderd.

FC Utrecht verstevigde de zevende plek, die recht geeft op deelname aan de play-offs om Europees voetbal.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie