Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
KNVB Beker

Definitief geen publiek bij bekerfinale tussen Ajax en Vitesse

De KNVB-bekerfinale tussen Ajax en Vitesse wordt op 18 april definitief zonder publiek gespeeld. Als gevolg van de verlenging van de lockdown tot en met 20 april ziet de KNVB geen mogelijkheden om toeschouwers te verwelkomen in De Kuip.
Door NU.nl

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei tijdens de laatste coronapersconferentie op 23 maart dat hij publiek bij de bekerfinale niet uitsloot, maar na overleg tussen de KNVB en de overheden, de politie, de NS en de betrokken clubs zijn alle mogelijke scenario's afgevallen.

Volgens de KNVB was het geen optie om de finale te verplaatsen naar een later moment, omdat er geen data meer vrij zijn in het drukke speelschema. Alle nationale en internationale competities moeten zijn afgewerkt voordat het EK op 11 juni begint.

"Dit is stevig balen, want niets is zo sfeervol als twee cupfighters die voluit voor deze grote prijs gaan, aangemoedigd door hun aanhang", aldus Eric Gudde, directeur betaald voetbal bij de KNVB. "Helaas moeten we daar nog een jaar op wachten. Wel zien we mogelijkheden dat het publiek binnenkort weer in de stadions kan, maar voor de bekerfinale komt dit helaas te laat."

Vorig jaar werd de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht nog geschrapt vanwege de coronamaatregelen. De KNVB kreeg veel kritiek op dat besluit, omdat de bekerfinales in het buitenland wel werden gespeeld, zij het zonder publiek.

Willem II-fans bekerfinale
Fans van Willem II bij de laatste bekerfinale, tussen Ajax en Willem II in 2019.

Eerste bekerfinale zonder publiek

De bekerfinale in De Kuip wordt de eerste eindstrijd in het Nederlandse bekertoernooi ooit die zonder publiek wordt gespeeld. Normaal gesproken zitten er ruim 50.000 toeschouwers in het Rotterdamse stadion.

Sinds eind september zijn er geen fans welkom in de Nederlandse voetbalstadions. Wel zijn er tot dusver drie proeven uitgevoerd bij voetbalwedstrijden, waarvan de laatste afgelopen zaterdag bij Nederland-Letland. Toen zaten er vijfduizend toeschouwers in de Johan Cruijff ArenA.

Vitesse staat voor het eerst sinds 2017 in de bekerfinale. Toen wonnen de Arnhemmers de 'dennenappel', de eerste prijs in het 125-jarige bestaan van de club. Voor negentienvoudig bekerwinnaar Ajax wordt het de 24e finale.


Lees meer over:

VitesseAjaxKNVBKNVB-bekerVoetbal

Aanbevolen artikelen