Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Rebecca Welch

Engels profvoetbal beleeft primeur met eerste vrouwelijke scheidsrechter

Voor het eerst krijgt een vrouwelijke scheidsrechter de leiding over een wedstrijd in het Engelse profvoetbal. De scheidsrechterscommissie heeft Rebecca Welch dinsdag aangewezen voor het League Two-duel van maandag tussen Harrogate Town en Port Vale.
Door ANP/NU.nl

Vorig jaar promoveerde Welch naar de hoogste Europese klasse voor vrouwelijke scheidsrechters. Ze had op Wembley de leiding over de finale van de FA Cup en de wedstrijd om het Community Shield in het Engelse vrouwenvoetbal.

Welch gaat nu fluiten op het vierde niveau bij de mannen. "Binnen tien tot vijftien jaar gaan we ook een vrouw als scheidsrechter in de Premier League zien", zei ze onlangs op Sky Sports.

Zaterdag was in de WK-kwalificatie ook sprake van een primeur met een vrouwelijke scheidsrechter: de Française Stéphanie Frappart had in Amsterdam de leiding over Nederland-Letland (2-0). Het was voor het eerst dat een vrouw een interland van Oranje floot.

Frappart is in eigen land al jaren actief in de mannencompetitie. Ze was ook scheidsrechter bij een wedstrijd om de Europese supercup en bij duels in de Champions League.

In Nederland was Shona Shukrula vorig jaar als eerste vrouw actief als vierde official bij een duel in de Keuken Kampioen Divisie. Shukrula heeft nog geen wedstrijd in het betaalde voetbal gefloten.


Lees meer over:

Voetbal

Aanbevolen artikelen