Zeker na de 4-2-nederlaag tegen Turkije bestaat de kans dat het doelsaldo doorslaggevend wordt voor het Nederlands elftal in de strijd om plaatsing voor het WK in Qatar. De opdracht zaterdagavond in de Johan Cruijff ArenA tegen Letland (en dinsdag uit tegen Gibraltar) is daarom niet alleen winnen, maar ook een grote uitslag neerzetten.

"We willen altijd zoveel mogelijk goals maken. Als de situatie zo is dat je in punten gelijkstaat met een concurrent, dan moet het doelsaldo ons verder helpen", beseft bondscoach Frank de Boer.

Tijdens de succesvolle EK-kwalificatie onder leiding van De Boers voorganger Ronald Koeman was het onderling resultaat nog doorslaggevend bij een gelijk aantal punten. Daarna speelde het doelsaldo pas een rol.

De FIFA hanteert andere regels en dat kostte Oranje eerder een ticket voor het WK van 2018. In de kwalificatiecampagne voor dat eindtoernooi werd met 1-1 gelijkgespeeld en met 2-0 gewonnen van concurrent Zweden, maar het doelsaldo (+17 om +9 in Zweeds voordeel) gaf de doorslag.

"De spelers en de staf zijn zich daar bewust van", vertelt De Boer. "Je kunt soms denken dat 3-0 genoeg is, maar als je er zes kunt maken, dan moet je er zes maken."

Grootste zege op Letland was 6-0

Op basis van de FIFA-ranking mag verwacht worden dat nummer veertien Nederland een ruime overwinning op zowel Letland (136) als Gibraltar (195) boekt. Oranje speelde niet eerder tegen Gibraltar, maar Letland was al wel drie keer de tegenstander, met louter overwinningen tot gevolg. Op het EK van 2004 werd met 3-0 gewonnen van de Letten en in de mislukte kwalificatie voor het EK van 2016 werd het 6-0 en 0-2.

De grootste nederlaag van Letland in de afgelopen jaren was de 6-0 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oostenrijk in september 2019. Drie maanden eerder verloor de ploeg met 0-5 van Slovenië.

Gibraltar speelt pas sinds 2013 officiële interlands en leed zijn grootste nederlaag in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen België in 2017: 9-0. De ministaat begon de kwalificatie voor het WK van 2022 woensdag met een 0-3-nederlaag tegen Noorwegen.

Nederland-Letland begint zaterdag om 18.00 uur in de Johan Cruijff ArenA en staat onder leiding van arbiter Stéphanie Frappart. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een interland van Oranje door een vrouw wordt gefloten.

Stand groep G WK-kwalificatie

  • 1. Noorwegen 1-3 (+3)
  • 2. Turkije 1-3 (+2)
  • 3. Montenegro 1-3 (+1)
  • 4. Letland 1-0 (-1)
  • 5. Nederland 1-0 (-2)
  • 6. Gibraltar 1-0 (-3)
Eerste wedstrijd De Boer met publiek: 'Benieuwd naar de energie'
137
Eerste wedstrijd De Boer met publiek: 'Benieuwd naar de energie'