Het Nederlands elftal begint de WK-kwalificatie woensdag in Istanboel direct met misschien wel de lastigste wedstrijd van de reeks. Turkije is onder de ervaren bondscoach Senol Günes weer een ploeg om serieus rekening mee te houden.

"Het zal niet makkelijk worden", zei bondscoach Frank de Boer dinsdag op een persconferentie. "De Turken hebben gewoon een goede ploeg. Dat bewijzen ze de laatste tijd steeds weer."

Turkije plaatste zich sinds de historische derde plaats op het WK van 2002 alleen nog voor de EK's van 2008 (uitgeschakeld in halve finales) en 2016 (uitgeschakeld in de groepsfase).

Met de inmiddels 68-jarige Günes sinds 2019 weer op de bank - de trainer was ook de bondscoach van de Turken in 2002 - zijn de prestaties van de huidige nummer 32 van de FIFA-ranglijst flink verbeterd.

Turkije plaatste zich achter Frankrijk als nummer twee van een poule voor het EK, dat vanwege de coronacrisis is uitgesteld tot komende zomer. De Turken wonnen zelfs de thuiswedstrijd tegen de Fransen (2-0) en vochten zich in het uitduel met de regerend wereldkampioen naar een gelijkspel (1-1).

Senol Günes is bezig aan zijn tweede termijn als bondscoach van Turkije.

Senol Günes is bezig aan zijn tweede termijn als bondscoach van Turkije.
Senol Günes is bezig aan zijn tweede termijn als bondscoach van Turkije.
Foto: ANP

'Turkije heeft vooral een sterke defensie'

Günes kan beschikken over spelers als Merih Demiral (Juventus), Cengiz Ünder, Çaglar Söyüncü (beiden Leicester City), Ozan Kabak (Liverpool), Burak Yilmaz (Lille) en Hakan Calhanoglu (AC Milan). Ook Feyenoorder Orkun Kökçü maakt deel uit van de Turkse selectie.

"Ik vind dat ze vooral een sterke defensie hebben", zei De Boer, die het een voordeel noemde dat er nog geen publiek welkom is in Istanboel.

Oranje stuit woensdag in het Atatürk Olimpiyat Stadyumu (aftrap 18.00 uur) dus op een van de grootste concurrenten voor de groepszege. Noorwegen lijkt op papier ook een belangrijke rivaal. Letland, Montenegro en Gibraltar zijn normaal gesproken van een lager niveau.

Alleen de groepswinst levert een rechtstreeks ticket voor het WK van 2022 in Qatar op. De nummers twee van de tien kwalificatiepoules strijden in de play-offs met twee landen uit de Nations League om slechts drie resterende tickets voor het WK.

Oranje speelt deze interlandperiode ook nog thuis tegen Letland (zaterdag) en uit tegen Gibraltar (dinsdag). Tegen de Letten zitten er vijfduizend fans in de Johan Cruijff ArenA. In Gibraltar zijn zeshonderd fans welkom, mits ze tweemaal zijn gevaccineerd.

Bekijk het programma in de kwalificatie voor het WK 2022