Memphis Depay kan maandag alsnog aansluiten bij het Nederlands elftal. De Franse overheid maakt voor de spits van Olympique Lyon een uitzondering op de verplichte quarantaineperiode voor internationals na bezoek aan een land buiten de Europese Unie.

Volgens de aangescherpte coronamaatregelen in Frankrijk zouden inwoners van het land een week in quarantaine moeten als ze zich buiten de EU zouden begeven.

De Franse bond adviseerde de Franse clubs daarop geen spelers af te staan voor wedstrijden buiten de EU in de komende interlandperiode. Het Nederlands elftal speelt de komende periode uitwedstrijden tegen Turkije (24 maart) en Gibraltar (30 maart), die allebei niet tot de EU behoren.

Memphis vroeg de Franse president Emmanuel Macron vrijdag op Twitter nog om hulp. "Franse regering, mag ik alsjeblieft naar mijn nationale team maandag? Dat zou eerlijk zijn, aangezien jullie allemaal een uitzondering maken voor het Franse nationale team, dat ook buiten Europa reist om wedstrijden te spelen."

"Iedereen bij Lyon hoopt zich bij zijn nationale elftal te kunnen voegen", verklaarde Memphis tijdens een persconferentie. "We moeten ervoor zorgen dat de beslissingen voor de volgende interlandperiodes in harmonie genomen worden. Ik hoop gewoon dat we ons bij onze nationale selecties mogen melden."

Memphis Depay kan maandag alsnog met het Nederlands elftal in Zeist trainen.

Memphis Depay kan maandag alsnog met het Nederlands elftal in Zeist trainen.
Memphis Depay kan maandag alsnog met het Nederlands elftal in Zeist trainen.
Foto: Pro Shots

FIFA mengde zich in discussie

Niet veel later na de uitspraken van Memphis kondigde wereldvoetbalbond FIFA aan met regeringen en nationale voetbalbonden te gaan praten over de quarantaineregels voor internationals. Die overleggen hebben geleid tot dispensatie voor onder anderen Memphis. Eerder maakte de Franse overheid al een uitzondering voor de eigen nationale ploeg, voor de WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Kazachstan (28 maart).

"We willen natuurlijk dat de wedstrijden doorgaan en dan ook nog eens met de beste spelers", zei FIFA-voorzitter Gianni Infantino. "Maar ik onderken dat het met name in Europa lastig gaat worden. We hopen dat regeringen onder voorwaarden bereid zijn hun beleid enigszins aan te passen."

Het Nederlands elftal speelt in de komende interlandperiode in de WK-kwalificatiereeks niet alleen tegen Turkije en Gibraltar, maar ook nog thuis tegen Letland (27 maart). Zonder de verkregen dispensatie zou Memphis alleen tegen de Letten in actie mogen komen.