De mogelijke komst van een BeNeLiga kan rekenen op enthousiasme uit België. Alle clubs uit de Jupiler Pro League hebben zich unaniem geschaard achter het idee van een gezamenlijke voetbalcompetitie met Nederland.

"Er is een unaniem draagvlak om de mogelijke realisatie van de Beneleague alle kansen te geven. Het management van de Pro League zal vanaf nu hierin een actieve rol opnemen", schrijft de Pro League, de organisatie achter de Jupiler Pro League, dinsdag in een statement op de eigen website.

"De Beneleague moet gepaard gaan met de verzekering van de economische stabiliteit voor de overige professionele clubs door middel van de creatie van één nationale topcompetitie op basis van duurzame licentie- en competitieregels."

Vijf clubs uit België (Anderlecht, Club Brugge, KAA Gent, Racing Genk en Standard Luik) en zes uit Nederland (Ajax, AZ, FC Utrecht, Feyenoord, PSV en Vitesse) zijn al sinds 2019 met elkaar in gesprek over een BeNeLiga.

Zo moet de BeNeLiga eruit komen te zien
86
Zo moet de BeNeLiga eruit komen te zien

Totale inkomsten zouden stijgen met 300 miljoen

Op basis van onderzoek van Deloitte zagen ze genoeg reden om een BeNeLiga serieus te gaan bespreken. Volgens het consultancybedrijf is er sprake van significant grotere financiële en sportieve mogelijkheden. Zo zouden de totale inkomsten met zo'n 300 miljoen stijgen, naar 1,3 miljard euro.

De elf initiatiefnemers gingen vorig jaar in conclaaf met de UEFA, onder meer om de verdeling van de Europese tickets te bespreken als het tot een BeNeLiga komt. Vanwege de coronacrisis duurt het traject allemaal wat langer dan aanvankelijk beoogd.

De BeNeLiga, die uit tien Nederlandse en acht Belgische clubs moet gaan bestaan, kan op zijn vroegst in 2025 beginnen. Tot die zomer loopt het contract van ESPN met de Eredivisie. Met de BeNeLiga willen de clubs concurreren met de Europese topcompetities.

De overkoepelende supportersverenigingen in België en Nederland hebben zich uitgesproken tegen de komst van een BeNeLiga. Ze hebben niet alleen praktische bezwaren, zoals de langere reisafstanden, maar ze zijn ook bang dat de 'eigen' voetbalcultuur wordt geschaad.