Een speler van AZ is door de onafhankelijke commissie van beroep betaald voetbal (CvB) voor twee duels geschorst, omdat hij gewed heeft op wedstrijden in competities waarin hij zelf is uitgekomen.

De KNVB en AZ maken beide niet bekend om wie het gaat, op verzoek van de speler zelf. De voetballer heeft zijn schorsing al uitgezeten.

De CvB benadrukt zondag in een verklaring op de site van de voetbalbond dat er geen sprake is van matchfixing. "Voor het onrechtmatig beïnvloeden van uitslagen van wedstrijden is in deze zaak zelfs geen begin van bewijs."

De speler krijgt wel een straf, omdat het voor een profvoetballer verboden is in te zetten op wedstrijden in een competitie waarin hij zelf uitkomt, ook als het om duels gaat van andere clubs. Hiermee wil de KNVB "de integriteit van het voetbal bewaken, maar ook de schijn van beïnvloeding, partijdigheid en vooringenomenheid voorkomen".

De onderzoekscommissie-integriteit van de KNVB deed een onderzoek naar de AZ-speler, nadat de bond vorig seizoen signalen had opgevangen dat hij gewed had op wedstrijden. De tuchtcommissie achtte de speler schuldig en ook na een beroepszaak bleef zijn straf staan.

De speler van het eerste elftal gokte in totaal tussen december 2019 en maart 2020 online op zeventien duels. De opvallendste weddenschap was voor de wedstrijd De Graafschap-Jong AZ in de Keuken Kampioen Divisie. Er zaten geen duels van de hoofdmacht van de Alkmaarders bij.

AZ: 'Speler heeft aangegeven dat hij de zaak betreurt'

AZ laat in een reactie op de site weten dat de clubleiding heeft geconstateerd dat er geen sprake is geweest van wedden op eigen wedstrijden door de speler van AZ. "De speler heeft bij AZ aangegeven dat hij de zaak betreurt, maar hij heeft uitgelegd hoe het is gegaan. Na zijn uitleg en de uitspraak is de zaak daarmee voor AZ gesloten."

Wel heeft AZ hieruit afgeleid dat "in zijn algemeenheid niet alle spelers op de hoogte zijn van de regelgeving" op dit gebied. "De club zal ervoor zorgen haar spelers nog bewuster te maken van de regels die er gelden."

Volgens de geschorste AZ-speler zijn alle weddenschappen door zijn vriend geplaatst en wist hij niet dat die vriend gokte op wedstrijden in competities waarin hij zelf actief was. Volgens de CvB was de voetballer ermee bekend dat zijn vriend de weddenschappen op zijn naam en rekening afsloot.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie