FC Emmen is zaterdag weer een stap dichter bij degradatie uit de Eredivisie gekomen. De hekkensluiter had weinig aan een 1-1-gelijkspel op bezoek bij FC Groningen. Sparta Rotterdam won voor de tweede keer deze week van een directe concurrent (2-0 tegen RKC Waalwijk) en is dicht bij handhaving.

FC Emmen had aanvankelijk weinig te vrezen van FC Groningen. De ploeg domineerde voor rust en miste in de eerste tien minuten al twee grote kansen via Michael de Leeuw (te afwachtend) en Miguel Araujo (vrije trap via de vingertoppen van Sergio Padt op de paal).

In de 38e minuut kwam FC Emmen alsnog op voorsprong. Glenn Bijl had het geluk dat zijn schot van een meter of twintig dusdanig van richting werd veranderd door een verdediger van FC Groningen, dat Padt kansloos was.

FC Groningen, dat na een half uur Ramon Pascal Lundqvist met een zware enkelblessure kwijtraakte, kon er in de eerste helft niets tegenover zetten. Het team schoot geen enkele keer op doel, maar bracht in de tweede helft een stuk meer en nam het initiatief over van het steeds slordiger wordende FC Emmen.

In de zestigste minuut kwam FC Groningen op gelijke hoogte. Alessio da Cruz werd op maat bediend door Tomás Suslov en faalde niet oog in oog met keeper Michael Verrips. Een slotoffensief bleef vervolgens uit. Wel kreeg FC Groningen-trainer Danny Buijs nog geel omdat hij Bijl bij zijn nek greep.

FC Emmen zag de achterstand op nummer zestien Willem II, dat met 3-1 van sc Heerenveen won, worden vergroot tot zeven punten. FC Groningen staat op de zesde plaats en ligt op koers voor de play-offs om Europees voetbal. De voorsprong op de negende plek van Heracles Almelo bedraagt acht punten.

Sparta viert de openingstreffer van Tom Beugelsdijk tegen RKC.

Sparta viert de openingstreffer van Tom Beugelsdijk tegen RKC.
Sparta viert de openingstreffer van Tom Beugelsdijk tegen RKC.
Foto: Pro Shots

Sparta dicht bij langer verblijf in Eredivisie

Sparta kan zich na een uitstekende week vrijwel zeker wanen van een langer verblijf in de Eredivisie. Vier dagen na de 0-1-zege op VVV-Venlo van afgelopen dinsdag werd met RKC Waalwijk opnieuw een directe concurrent verslagen.

Sparta verstevigt daarmee de twaalfde plaats en staat negen punten boven de nacompetitiestreep. RKC Waalwijk heeft als nummer veertien een marge van slechts twee punten met nummer zestien Willem II, dat de druk opvoerde door zaterdag met 3-1 van sc Heerenveen te winnen.

De wedstrijd tussen Sparta en RKC op Het Kasteel kende vooral in de eerste helft amper hoogtepunten. De thuisploeg had weliswaar een licht overwicht, maar kwam niet verder dan wat halve kansen. RKC stelde daar niets tegenover.

Het doelpunt van Tom Beugelsdijk kwam dan ook uit de lucht vallen. De centrale verdediger kopte na een klein uur spelen raak uit een corner van Laros Duarte en tekende zo voor zijn eerste treffer sinds zijn overgang van ADO Den Haag.

RKC, dat vorige week nipt met 1-2-verloor van FC Utrecht door een discutabele penalty in blessuretijd, kon de verdediging van Sparta ook daarna amper in verlegenheid brengen. De grootste kans op de gelijkmaker was voor Lennerd Daneels, die vanuit een lastige hoek overschoot. Diep in blessuretijd gooide Bryan Smeets aan de andere kant de wedstrijd in het slot.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie