Toeschouwers bij de thuiswedstrijden van FC Zenit kunnen zich tot het einde van het seizoen gratis laten vaccineren tegen COVID-19. In het stadion van de de Russische voetbalclub is zaterdag een vaccinatielocatie geopend.

Het Spoetnik V-vaccin wordt uitsluitend uitgereikt aan mensen die ouder zijn dan achttien jaar. De vaccinatie is vrijwillig. Wel moeten de supporters een paspoort en gezondheidspas meenemen om in aanmerking te komen voor vaccinatie.

Met het vaccinatieprogramma in de Gazprom Arena probeert de Russische overheid meer inwoners over de streep te trekken om een prik tegen COVID-19 te halen. Uit onafhankelijk onderzoek van het Levada Center bleek dat liefst twee derde niet gevaccineerd wil worden met het Spoetnik V-vaccin.

Ondanks de coronapandemie is publiek altijd welkom geweest in de Russische stadions. Dit seizoen waren gemiddeld ruim zeventienduizend toeschouwers aanwezig bij thuiswedstrijden van FC Zenit. Ook in de Champions League-wedstrijden van de Russische club waren supporters toegestaan.

Vorige maand bleek uit een artikel in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet dat het Spoetnik V-vaccin voor bijna 92 procent effectief is tegen COVID-19. Het vaccin is buiten Rusland nog niet door gezondheidsautoriteiten goedgekeurd. Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) beoordeelt het vaccin nog.

De officiële instanties in Rusland hebben tot dusver ruim vier miljoen coronabesmettingen gemeld. Ruim 90.000 mensen overleden aan de gevolgen van het longvirus.