Goedenavond en welkom bij dit liveblog op NU.nl. Mijn naam is Sam Blom en ik houd je vandaag op de hoogte van alle ontwikkelingen in de Eredivisie. Veel plezier!

  • Eredivisie

  • Uitslagen:
  • Willem II-sc Heerenveen 3-1
  • ADO Den Haag-Heracles Almelo 1-2
  • AZ-FC Twente 4-1
  • FC Groningen-FC Emmen 1-1
  • Sparta Rotterdam-RKC Waalwijk 2-0
Sparta Rotterdam-RKC Waalwijk · zaterdag 13 maart om 21:53
Afgelopen! Sparta boekt een belangrijke overwinning op RKC en loopt weg uit de onderste regionen. Tom Beugelsdijk maakte na rust de openingstreffer, waarna Bryan Smeets in de blessuretijd de wedstrijd definitief besliste. RKC bevindt zich weer volop in de problemen, ook door de overwinning van Willem II eerder vandaag.
Sparta Rotterdam-RKC Waalwijk · zaterdag 13 maart om 21:50
90+3' GOAL Sparta! 2-0

Bryan Smeets gooit de wedstrijd in het slot. Lamprou komt onnodig uit, Smeets is eerder bij de bal en kan voor een leeg doel simpel scoren.
Sparta Rotterdam-RKC Waalwijk · zaterdag 13 maart om 21:49
90' Er komen vier minuten bij op Het Kasteel. RKC is totaal onmachtig en lijkt geen aanspraak meer te maken op een gelijkmaker.
Sparta Rotterdam-RKC Waalwijk · zaterdag 13 maart om 21:39
81' Nog tien minuten op Spangen, waar RKC niet echt een vuist kan maken. Sparta lijkt op weg naar een uiterst belangrijke zege, waarmee het afstand zou nemen van de onderste regionen.
Sparta Rotterdam-RKC Waalwijk · zaterdag 13 maart om 21:30
72' Beste kans voor Daneels op de gelijkmaker voor RKC. Hij wordt weggestoken door Anita, maar vuurt over. Het is nog steeds wachten op het eerste schot op doel van de Waalwijkers.
Sparta Rotterdam-RKC Waalwijk · zaterdag 13 maart om 21:24
66' RKC heeft nog een kwart wedstrijd om wat te doen aan de 1-0-achterstand. De Waalwijkers zagen Willem II eerder vandaag al tot op twee punten naderen.
AZ-FC Twente · zaterdag 13 maart om 21:23
Drommel: 'Alles komt naar je hoofd, dat moet je verwerken'
Joël Drommel vertelt bij ESPN waar het vandaag is misgegaan bij FC Twente. "AZ heeft veel beweging, zeker voorin. Daar hebben we de hele week op getraind, maar de spelers hebben het niet uitgevoerd. Dan moet je niet de hele tijd hoge druk gaan geven, want AZ speelt er toch onderuit. Dan kan je beter inzakken. Dat ging later beter, want toen kregen we wat kansjes, maar AZ was de bovenliggende partij."

Drommel ging in de fout bij de derde AZ-goal, en dat na de week waarin er veel bericht werd over de eventuele transfer van de keeper naar PSV. "Alles komt naar je hoofd, dat moet je verwerken. Die derde goals is dramatisch, daar neem ik mijn verantwoordelijkheid voor."

Drommel wilde verder weinig zeggen over de vermeende belangstelling van PSV. De doelman zou zelfs al een persoonlijk akkoord hebben met de Eindhovenaren. "Dat zou kunnen. Ik weet niet of het slim is om daarover te praten. Het belangrijkste is dat ik blijf spelen. We zullen zien wat er gaat gebeuren. Ik focus me nu op Twente, want ik wil het hier niet afsluiten zoals vandaag."
Sparta Rotterdam-RKC Waalwijk · zaterdag 13 maart om 21:15
57' GOAL Sparta! 1-0

Daar is de openingstreffer voor Sparta! Tom Beugelsdijk torent bij een corner boven iedereen uit en kopt de bal tegen de touwen. Lamprou zit er nog wel aan, maar kan de treffer niet meer voorkomen.
Sparta Rotterdam-RKC Waalwijk · zaterdag 13 maart om 21:13
55' Ook na rust maken Sparta en RKC er nog geen feestje van. Het is nog wachten op het eerste doelpunt.
AZ-FC Twente · zaterdag 13 maart om 21:12
Stengs: 'Als je weet dat je het in je hebt, kan je het vaker uitvoeren'
Calvin Stengs kende een ijzersterke eerste helft bij AZ, waarin hij onder andere de assist op de openingstreffer van Myron Boadu leverde. "Ik wil me altijd laten gelden. Dan is het lekker dat het in de eerste helft zo goed gaat", aldus Stengs bij ESPN. De assist op Boadu kwam tot stand door een prachtige passeerbeweging. "Ik vroeg Appie (Albert Gudmundsson, red.) om de bal en ik maakte een schijnbeweging alsof ik ging schieten. Dat doe je op intuïtie, maar als je weet dat je het in je pakket hebt, kan je het vaker uitvoeren."
Sparta-RKC Waalwijk · zaterdag 13 maart om 21:05
46' De laatste schermutselingen vanavond moeten komen vanaf Het Kasteel. Durven Sparta en RKC vol voor de overwinning te gaan of zijn ze stiekem wel tevreden met een puntje?
AZ-FC Twente · zaterdag 13 maart om 21:00
Koopmeiners: 'We waren extra gretig om drie punten te pakken'
Teun Koopmeiners zag een veel beter AZ dan vorige week, toen er werd verloren van Vitesse. "Vorige week was niet onze beste wedstrijd. Vandaag waren we aan de bal een stuk beter", vertelt Koopmeiners bij ESPN. "Tuurlijk is dit revanche naar vorige week. Na zo'n nederlaag tegen een directe concurrent ben je extra gretig om de drie punten te pakken.

Koopmeiners pikte weer een goal mee en was betrokken bij de 3-0, die uiteindelijk op naam van Twente-doelman Joël Drommel kwam. "Ik denk dat ik twee goals heb gemaakt", lacht de captain van AZ. "Ik denk dat het voor zowel voor mij als voor Drommel beter is dat de goal op mijn naam komt."
FC Groningen-FC Emmen · zaterdag 13 maart om 20:53
Afgelopen: 1-1. FC Emmen sprokkelt een puntje in Groningen, maar dat is niet genoeg om ten koste van ADO Den Haag de laatste plaats in de Eredivisie te verlaten. De hekkensluiter komt na 38 minuten op voorsprong door een van richting veranderd schot van Glenn Bijl, waarna Alessio da Cruz na een uur spelen voor de gelijkmaker zorgt. Groningen laat door het puntenverlies de kans liggen om de druk op nummer vijf Feyenoord verder op te voeren.
FC Groningen-FC Emmen · zaterdag 13 maart om 20:53
90+2' Wat gebeurt daar? Groningen-trainer Danny Buijs krijgt het aan de stok met Glenn Bijl. Hij werkt de doelpuntenmaker van FC Emmen tegen de grond, waarna diep in blessuretijd nog een opstootje ontstaat. Buijs komt weg met een gele kaart en mag daar absoluut niet over klagen.
AZ-FC Twente · zaterdag 13 maart om 20:49
Afgelopen! AZ legde in een zeer goede eerste helft de basis voor een relatief makkelijke zege tegen FC Twente. Bij rust stond het 3-1. Het was ook een historische eerste helft, want pas voor de tweede keer in de geschiedenis van de Eredivisie werden er drie eigen doelpunten in één wedstrijd gemaakt. De tweede helft was een stuk minder spectaculair, want alleen Teun Koopmeiners prikte er nog eentje bij voor AZ: 4-1.
FC Groningen-FC Emmen · zaterdag 13 maart om 20:48
90' Er komen vier minuten extra tijd bij in Groningen.
Sparta-RKC Waalwijk · zaterdag 13 maart om 20:47
Rust. Hopelijk hebben Sparta en RKC het spektakel bewaard voor de tweede helft. Meer dan wat halve kansen voor Sparta hebben we in de eerste helft niet te zien gekregen. 0-0 is dan ook de logische ruststand.
AZ-FC Twente · zaterdag 13 maart om 20:46
90' GOAL AZ afgekeurd!

Calvin Stengs leek nog een duit in het zakje te doen, maar aangever Boadu stond buitenspel. De treffer gaat dus niet door.
FC Groningen-FC Emmen · zaterdag 13 maart om 20:39
80' Een mooie aanval van FC Emmen eindigt bij invaller Gladon, die zijn kopbal in de handen van Padt ziet belanden. Aan niets is vanavond te merken dat er tussen beide ploegen een gat op de ranglijst van twaalf plaatsen gaapt.
AZ-FC Twente · zaterdag 13 maart om 20:38
Wout Brama kwam in de tweede helft in de ploeg bij FC Twente. Het was voor de geboren Almeloër zijn eerste optreden sinds 17 januari. Sindsdien kwam hij door blessureleed niet meer in actie.
AZ-FC Twente · zaterdag 13 maart om 20:34
78' GOAL AZ! 4-1

Koopmeiners onderschept een pass van Pierie, waarna hij de combinatie aangaat met Karlsson. De Zweed zet Koopmeiners met een hakje alleen voor de keeper en de aanvoerder van AZ maakt geen fout. AZ speelt niet groots na rust, maar lijkt hiermee de zege wel binnen te hebben.
AZ-FC Twente · zaterdag 13 maart om 20:29
73' Weer een mogelijkheid voor Twente, al is dit een hele lastige voor Danilo. De Braziliaan krijgt de bal achter zich en probeert het met een verkapte omhaal, maar de bal gaat ver over.
AZ-FC Twente · zaterdag 13 maart om 20:27
71' Twente dringt voorzichtig wat meer aan en Bosch krijgt een goede mogelijkheid op de aansluitingstreffer. Het jonge talent heeft afspeelmogelijkheden, maar besluit zelf te schieten en vindt Bizot op zijn weg.
AZ-FC Twente · zaterdag 13 maart om 20:26
FC Twente steekt bepaald niet in goede vorm. De tukkers wonnen slechts een van hun laatste tien Eredivisie-wedstrijden en daar lijkt nu een elfde wedstrijd bij te komen.
Sparta-RKC Waalwijk · zaterdag 13 maart om 20:24
23' De hoogtepunten zijn schaars op Het Kasteel in het eerste kwart van de wedstrijd. Sparta is iets sterker, maar het is nog altijd wachten op het eerste schot op doel.
AZ-FC Twente · zaterdag 13 maart om 20:21
65' Rechtsback Ebuehi haalt maar eens uit en raakt de bal goed, maar Bizot tikt de bal over de lat. De AZ-doelman is vlak daarna ook op zijn post bij de daaropvolgende corner, waar Bosch het probeert met een stijlvol hakje.
AZ-FC Twente · zaterdag 13 maart om 20:20
64' De VAR komt niet tot een andere conclusie, dus het blijft 3-1 bij AZ-Twente.
AZ-FC Twente · zaterdag 13 maart om 20:19
63' Boadu lijkt AZ op 4-1 te zetten, maar nadat de bal in het net ligt, gaat de vlag omhoog. Het lijkt heel close, dus wellicht dat de VAR er nog iets aan gaat doen.
AZ-FC Twente · zaterdag 13 maart om 20:17
60' AZ is ook in de tweede helft de betere ploeg, maar het creëert wel een stuk minder dan voor rust. Vaak gaat het in de laatste fase mis bij de Alkmaarders, die verder ook niet echt in de problemen komen.
FC Groningen-FC Emmen · zaterdag 13 maart om 20:17
60' GOAL FC Groningen! 1-1 

Frei gaat pingelen op het middenveld en dat had hij beter niet kunnen doen. De Turk verspeelt de bal, waarna Da Cruz alleen op het doel af kan en koeltjes afrondt.
AZ-FC Twente · zaterdag 13 maart om 20:10
55' De eerste goede mogelijkheid van de tweede helft is voor Twente. De voorzet van Narsingh is op maat, maar Danilo komt er net niet goed bij en kan de bal niet naar beneden knikken.
FC Groningen-FC Emmen · zaterdag 13 maart om 20:05
46' Heeft Danny Buijs een donderspeech gegeven in de kleedkamer? FC Groningen bakte er weinig van in de eerste helft en zal veel meer energie in de wedstrijd moeten leggen.
Sparta-RKC Waalwijk · zaterdag 13 maart om 20:02
1' Aftrap! Ook bij de late wedstrijd rolt de bal. Sparta is bij winst zo goed als veilig, ook de Waalwijkers kunnen een grote stap zetten richting handhaving.
AZ-FC Twente · zaterdag 13 maart om 20:01
46' AZ en Twente beginnen in Alkmaar aan de tweede helft. De thuisploeg leidt volkomen verdiend met 3-1.
AZ-FC Twente · zaterdag 13 maart om 19:54
AZ-Twente is pas de tweede Eredivisie-wedstrijd waarin drie eigen doelpunten worden gemaakt. Die andere wedstrijd was in 1989, bij PSV-MVV (uitslag 8-1).
FC Groningen-FC Emmen · zaterdag 13 maart om 19:50
Rust! Door de nederlaag van ADO Den Haag kan FC Emmen vanavond eindelijk de laatste plaats in de Eredivisie verlaten, maar dan moet wel worden gewonnen van FC Groningen. De ploeg van trainer Dick Lukkien is goed op weg, want halverwege staat het 0-1.
AZ-FC Twente · zaterdag 13 maart om 19:47
Rust! AZ kan terugkijken op een puike eerste helft en leidt met 3-1 tegen Twente. Het is de wedstrijd van de eigen goals, want Dumic, Drommel en Gudmundsson scoorden allemaal in het verkeerde doel. Myron Boadu was de enige die wel het juiste doel wist te vinden.
ADO Den Haag-Heracles Almelo · zaterdag 13 maart om 19:46
Het moment dat de niet zichtbare Rai Vloet de winnende treffer maakt voor Heracles. Voor de 25-jarige Vloet was het al zijn twaalfde treffer van het seizoen, terwijl de middenvelder ook al vier assists gaf. Daarmee is Vloet betrokken bij zestien van de dertig goals die Heracles dit seizoen maakte.
AZ-FC Twente · zaterdag 13 maart om 19:43
44' Luciano Narsingh snoept Martins Indi de bal af, waarna de AZ-verdediger Narsingh onderuithaalt. Blom oordeelt dat er geen sprake was van een doorgebroken speler en laat Martins Indi wegkomen met geel.
ADO Den Haag-Heracles Almelo · zaterdag 13 maart om 19:42
Afgelopen! Heracles wint met 1-2 in Den Haag en deelt een grote tik uit aan ADO. De thuisploeg kwam nog wel op voorsprong door een ongelukkig eigen doelpunt van Noah Fadiga, maar Sinan Bakis en Rai Vloet zorgden ervoor dat Heracles in de race blijft om de play-offs om Europees voetbal. ADO ziet de achterstand op Willem II oplopen tot zes punten.
AZ-FC Twente · zaterdag 13 maart om 19:39
40' GOAL FC Twente! 3-1

Het derde eigen doelpunt van de wedstrijd! Deze valt wel aan de andere kant, als Albert Gudmundsson de bal uit een corner achter zijn eigen doelman Bizot werkt.
FC Groningen-FC Emmen · zaterdag 13 maart om 19:38
38' GOAL FC Emmen! 0-1

Het is de hekkensluiter van de Eredivisie die verrassend maar niet onterecht op voorsprong komt in het Hitachi Capital Mobility Stadion. Glenn Bijl heeft het geluk dat zijn inzet van richting wordt veranderd door een Gronings been, waardoor Sergio Padt kansloos is.
AZ-FC Twente · zaterdag 13 maart om 19:36
90+2' Er zijn zes minuten bijgekomen in Den Haag, waarvan er twee verstreken zijn. Kan ADO in extremis nog een punt grijpen?
AZ-FC Twente · zaterdag 13 maart om 19:34
35' GOAL AZ! 3-0

Al in de eerste helft lijkt AZ de wedstrijd in het slot te gooien. Teun Koopmeiners krijgt de bal uit een vrije trap bijna vanaf de achterlijn in het doel, al helpt Joël Drommel daarbij wel een handje. Het lijkt een eigen doelpunt van de Twente-doelman te zijn. Dat zou al de tweede zijn van Twente in deze wedstrijd.