De familie van de omgekomen Emiliano Sala neemt juridische stappen tegen Nantes en Cardiff City. De Argentijnse spits kwam op 21 januari 2019 om het leven bij een vliegtuigcrash.

De clubs worden volgens betrokkenen aangeklaagd om "de rechten van de familie te beschermen" in afwachting van het resultaat van het gerechtelijk onderzoek. Ook de voetbalmanager die namens Nantes de transfer afwikkelde en zijn vader zijn aangeklaagd.

De familie heeft in totaal dertien personen beschuldigd van dood door schuld, nalatigheid, illegale handelingen of een andere betrokkenheid bij het overlijden van Sala.

Het toestel met aan boord de 28-jarige Sala en piloot David Ibbotson stortte neer in het Kanaal nabij Guernsey. Sala was op weg van Nantes naar Cardiff. De club uit Wales had de Argentijnse spits die winter overgenomen van de Franse club.

Vliegtuig lekte koolstofmonoxide tijdens vlucht

Met de transfer was naar verluidt een transfersom van circa 20 miljoen euro gemoeid. Na het dodelijke ongeluk besliste FIFA dat Cardiff alsnog een bedrag van 6 miljoen euro aan Nantes diende te betalen. De Britse club ging vervolgens bij het internationaal sporttribunaal CAS in beroep.

Begin vorig jaar meldde de Air Accidents Investigations Branch (AAIB) dat het vliegtuig tijdens de vlucht koolstofmonoxide lekte en dat de laatste manoeuvre van piloot Ibbotson ervoor zorgde dat het toestel in de lucht in stukken brak.

De piloot verloor de controle over zijn toestel bij een te hoge snelheid. Hij had zeer waarschijnlijk een koolstofmonoxidevergiftiging opgelopen. Ibbotson had geen vergunning om betalende passagiers te vervoeren.