Het bestuur van de stad Rio de Janeiro heeft dinsdag besloten het wereldberoemde stadion Maracanã om te dopen tot het stadion Edson Arantes do Nascimento - Rei Pelé. Er kwam direct kritiek op het vernoemen van het stadion naar de legende Pelé.

De tachtigjarige Pelé, wiens volledige naam Edson Arantes do Nascimento is, speelde vaak in Maracanã en maakte daar in 1969 het duizendste doelpunt uit zijn loopbaan, tijdens het duel tussen Santos en Vasco da Gama.

"Het is een waardig eerbetoon aan een man die over de hele wereld wordt erkend voor zijn nalatenschap voor het Braziliaanse voetbal en voor de bijbehorende diensten aan ons land", aldus de beleidsmakers. 'Rei' betekent 'koning' in het Portugees.

Critici wijzen erop dat Pelé niet uit Rio de Janeiro komt - hij werd geboren in Três Corações in de staat Minas Gerais - en dat hij het grootste deel van zijn loopbaan voor Santos uit de staat São Paulo speelde.

Bovendien is de de officiële naam van het Maracanã nu Estádio Jornalista Mário Filho. Mário Filho was een journalist uit Rio die in de jaren veertig een belangrijke rol had bij de bouw van het stadion, waardoor een flink aantal voetbalfans uit Rio vindt dat hij zijn eerbetoon moet behouden.

Maracanã was een van de stadions tijdens de WK's van 1950 en 2014 en het werd ook gebruikt voor de opening van de Olympische Spelen in 2016. De gouverneur van de staat Rio de Janeiro moet nog toestemming geven voor de nieuwe naam.

Pelé maakte in 1969 zijn duizendste goal in het Maracanã.

Pelé maakte in 1969 zijn duizendste goal in het Maracanã.
Pelé maakte in 1969 zijn duizendste goal in het Maracanã.
Foto: ANP