Voormalig UEFA-voorzitter Michel Platini staat nog steeds achter de keuze van de FIFA om het WK voetbal van 2022 aan Qatar toe te wijzen, ook al werd onlangs bekend dat er duizenden arbeidsmigranten zijn overleden bij de bouw van de stadions.

"Arabische landen hebben zich al tien keer kandidaat gesteld voor het WK. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van het voetbal dat ze ook een WK krijgen", zegt Platini vrijdag in Die Welt. "Dat is precies waarom ik voor Qatar heb gestemd. Voorwaarde was wel dat het WK zou plaatsvinden in december, wat nu het geval is."

Platini, ook oud-vicevoorzitter van de FIFA, doet zijn uitspraken zo'n twee weken nadat The Guardian heeft onthuld dat er 6.500 buitenlandse arbeiders om het leven zijn gekomen bij de bouw van stadions voor het WK. Mensenrechtenorganisaties klaagden al over de slechte werkomstandigheden van buitenlandse arbeiders in Qatar.

De Franse oud-topvoetballer heeft evenmin spijt van de beslissing om het naar komende zomer verplaatste EK in twaalf landen te houden. "Dit EK zal het voetbal in Europa verder ontwikkelen, want er zullen stadions worden gebouwd. Landen als Schotland, Ierland, Roemenië en Azerbeidzjan zullen er op een dag het EK kunnen organiseren", zegt hij.

In 2015 werd Platini samen met FIFA-voorzitter Joseph Blatter geschorst vanwege een verdachte betaling van bijna 2 miljoen euro. Platini kon zich daardoor in 2016 niet meer kandidaat stellen voor het voorzitterschap van de FIFA. De schorsing van Platini werd gehalveerd van acht naar vier jaar.

"Ik blijf tegen het onrecht strijden en zal nooit opgeven", zegt Platini die nog niet weet of hij nog terugkeert in de voetballerij. "Ik heb altijd gezegd dat ik al mijn opties op tafel laat liggen. Maar ik moet ook iets vinden wat mij ligt. Nu geniet ik van de luxe om veel vrije tijd te hebben."