De Spaanse politie heeft maandag een inval gedaan bij de kantoren van FC Barcelona. Oud-voorzitter Josep Maria Bartomeu, die eind vorig jaar onder grote druk opstapte, en algemeen directeur Òscar Grau zijn volgens Spaanse media beiden thuis opgepakt.

Ook Jaume Masferrer, de adviseur van Bartomeu, en het hoofd juridische zaken van FC Barcelona zouden zijn opgepakt. De Spaanse fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst leidt de operatie.

De politie bevestigt maandagmiddag dat er een aantal aanhoudingen is verricht, zonder namen te noemen of te zeggen om hoeveel mensen het gaat.

De aanhoudingen en de politie-inval in Camp Nou zouden te maken hebben met het schandaal dat bekendstaat als 'Barça-gate'. Bartomeu zou voor veel geld een bedrijf hebben ingehuurd dat online een lastercampagne opzette tegen zijn tegenstanders, onder wie Lionel Messi, Gerard Piqué en oud-spelers als Xavi en Josep Guardiola.

Barcelona verklaart volledig mee te werken

Barcelona meldt in een verklaring zijn volledige medewerking te hebben verleend aan het politieonderzoek. "De informatie en documenten die door de politie zijn opgeëist, hebben louter betrekking op deze zaak."

Barcelona noemt de naam van Bartomeu niet in de verklaring. "De club respecteert de gerechtelijke procedure en gaat uit van het principe dat iemand onschuldig is totdat het tegendeel is bewezen", schrijft de club.

Bartomeu stapte eind oktober op als voorzitter. Hij stond onder grote druk. Niet alleen vanwege de teleurstellende sportieve resultaten van Barcelona, maar vooral ook vanwege het sluimerende schandaal en zijn vete met sterspeler Messi, die wilde vertrekken.

Het bestuur diende een motie van wantrouwen tegen Bartomeu in, maar de Spanjaard wachtte dat niet af en besloot samen met het complete bestuur om de eer aan zichzelf te houden.

Josep Maria Bartomeu, de oud-voorzitter van FC Barcelona.

Josep Maria Bartomeu, de oud-voorzitter van FC Barcelona.
Josep Maria Bartomeu, de oud-voorzitter van FC Barcelona.
Foto: ANP

Zondag wordt een nieuwe voorzitter gekozen

Bartomeu trad begin 2014 aan als president van Barcelona en was bijna klaar met zijn tweede en laatste termijn. Komende zondag wordt een nieuwe voorzitter verkozen. Voormalig president Joan Laporta, ondernemer Víctor Font en voormalig directeur Toni Freixa zijn de drie overgebleven kandidaten.

Ondanks alle bestuurlijke onrust lijkt Barcelona sportief gezien de weg omhoog te hebben gevonden. De ploeg van trainer Ronald Koeman won zaterdag met 0-2 bij concurrent Sevilla en is opgeklommen naar de tweede plek in La Liga.

Woensdag is Sevilla opnieuw de tegenstander, maar dan in halve finales van de Copa del Rey. Barcelona moet in het eigen Camp Nou de 2-0-nederlaag uit het heenduel zien weg te poetsen.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in La Liga