Goedenavond en welkom bij dit liveblog op NU.nl. Mijn naam is Sam Blom en ik houd je vanavond op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de Eredivisie-wedstrijd PEC Zwolle-SC Heerenveen. Veel plezier!

  • Eredivisie
  • Uitslag
  • PEC Zwolle-sc Heerenveen 4-1
vrijdag 26 februari om 21:10
Aanvoerder en doelpuntenmaker Bram van Polen vertelt bij ESPN hoe belangrijk het was voor PEC Zwolle om vanavond te winnen na het ontslag van John Stegeman. "Het was de laatste dagen enorm onrustig binnen de club. De enige manier om in wat rustiger vaarwater te komen, is door te winnen. Ik ben blij dat we dat gedaan hebben. Ik vind het wel lullig voor John (Stegeman, red.), maar zo is de voetballerij." 

"Vooral vorige week zondag was een heftige dag, met alle media. Het was echt een dag van rouw. Dat sluipt dan door in de hele club", vertelt Van Polen. "Pas de laatste twee dagen ging de focus vol op Heerenveen. Het klinkt stom, maar we hebben het vooral gegooid op plezier en minder op tactiek. Dat heeft vandaag goed uitgepakt. Deze overwinning is voor de rust heel lekker."
vrijdag 26 februari om 21:04
Heerenveen-aanvoerder Henk Veerman beleeft geen goede verjaardag, want zijn ploeg verliest met 4-1 van PEC Zwolle. En dat terwijl de Friezen bij rust nog voorstonden met 0-1. "Ik vond dat al een beetje tegen de verhouding in, want zij kregen toen ook veel mogelijkheden", vertelt Veerman tegen ESPN. "In de tweede helft ging alles mis en werden we weggespeeld door Zwolle." 

De lange spits verwacht niet dat deze nederlaag doorwerkt op de halve finale in de beker van aankomende week tegen Ajax. "Dat is weer een hele andere wedstrijd. Daar laden we ons hetzelfde voor op als normaal."
vrijdag 26 februari om 20:53
PEC boekt verdiende zege in eerste duel na ontslag Stegeman

Het eerste duel na het ontslag van John Stegeman heeft PEC Zwolle drie punten opgeleverd. In het eigen MAC³PARK stadion draaide de ploeg van interim-trainer Leeroy Echteld een achterstand bij rust tegen SC Heerenveen helemaal om en won het met maar liefst 4-1. Virgil Misidjan was belangrijk voor de Zwollenaren met een doelpunt en een assist. Heerenveen beleeft op zijn beurt een slechte generale voor de halve finale van de KNVB-beker tegen Ajax.
vrijdag 26 februari om 20:49
GOAL PEC Zwolle! 4-1

Het wordt nog mooier voor de Zwollenaren! Na een aangeraakte voorzet van Reza scoort een andere invaller, namelijk Eliano Reijnders. Erwin Mulder mist de bal volledig en de kleine middenvelder kopt raak.
vrijdag 26 februari om 20:45
89' GOAL PEC Zwolle! 3-1

Bram van Polen luistert zijn 350e competitieduel op met een treffer. De aanvoerder kopt prima binnen uit een vrije trap. Het is het tweede duel op rij dat Van Polen trefzeker is, want vorige week tegen Emmen scoorde hij ook al.
vrijdag 26 februari om 20:45
88' De slotfase is aangebroken in Zwolle. Het lukt Heerenveen nauwelijks om gevaarlijk te worden in de tweede helft en dus stevent PEC af op een bevrijdende overwinning.
vrijdag 26 februari om 20:41
84' PEC Zwolle krijgt een onterechte hoekschop en die leidt bijna tot de beslissing in de wedstrijd. Sam Kersten kopt echter in de handen van Mulder.
vrijdag 26 februari om 20:39
80' Uit het niets maakt Henk Veerman bijna gelijk voor Heerenveen, maar zijn volley suist rakelings over de lat.
vrijdag 26 februari om 20:36
PEC Zwolle ligt op koers voor pas de tweede zege dit kalenderjaar.
vrijdag 26 februari om 20:33
75' Nog een kwartier op de klok in Zwolle. De thuisploeg leidt op basis van de tweede helft verdiend met 2-1.
vrijdag 26 februari om 20:31
73' Het doelpunt was meteen de laatste actie van Buitink, want hij wordt vervangen door Reza Ghoochannejhad.
vrijdag 26 februari om 20:27
70' GOAL PEC Zwolle!

PEC draait de wedstrijd na rust helemaal om. Na een sterke actie geeft Benson Manuel de bal aan Virgil Misidjan. Hij levert een perfecte voorzet af op Thomas Buitink, die knap raak schiet.
vrijdag 26 februari om 20:24
64' Na ruim een uur is de wedstrijd voor Lasse Schöne voorbij. Hij kan zich gaan richten op de halve finale tegen zijn oude ploeg Ajax. Benjamin Nygren is zijn vervanger. Het is een driedubbele wissel bij Heerenveen, want Lucas Woudenberg vervangt Rami Kaib en Rodney Kongolo komt in de plaats van Alen Halilovic.
vrijdag 26 februari om 20:19
62' De gelijkmaker heeft PEC duidelijk goed gedaan. De gastheren pinnen Heerenveen vast op eigen helft en zijn op zoek naar de voorsprong.
vrijdag 26 februari om 20:16
Het moment dat Misidjan de thuisploeg op gelijke hoogte zet. Ook voor de buitenspeler, die in de winterstop overkwam van het Duitse 1. FC Nürnberg, was het zijn derde Eredivisie-goal van het seizoen.
vrijdag 26 februari om 20:08
52' GOAL PEC Zwolle! 1-1

PEC komt op gelijke hoogte. Virgil Misidjan neemt de bal handig aan na een voorzet van Benson Manuel en schuift hem in de verre hoek.
vrijdag 26 februari om 20:02
46' PEC en Heerenveen beginnen ongewijzigd aan de tweede helft. De bezoekers leiden na een aantrekkelijk eerste bedrijf met 0-1 door een goal van Mitchell van Bergen.
vrijdag 26 februari om 20:01
Interim-trainer Leeroy Echteld hoeft nog niet te wanhopen, want de laatste drie keer dat PEC Zwolle in eigen huis met een achterstand ging rusten, verloor de ploeg niet.
vrijdag 26 februari om 19:46
Rust! PEC en Heerenveen maakten er een zeer leuke eerste helft van met veel kansen over en weer. De bezoekers leiden door de treffer van Mitchell van Bergen met 0-1.
vrijdag 26 februari om 19:42
PEC Zwolle incasseert al voor de zestiende keer dit seizoen de openingstreffer in een Eredivisie-duel. Alleen FC Emmen overkwam dat vaker, namelijk zeventien keer.
vrijdag 26 februari om 19:36
35' Het blijft kansen regenen vanavond in het MAC³PARK stadion. Nu krijgt Buitink een vrije kopkans na een goede voorzet van Misidjan, maar de huurling van Vitesse kopt de bal recht op Mulder.
vrijdag 26 februari om 19:35
Heerenveen viert de openingstreffer van Mitchell van Bergen. Het is voor de buitenspeler zijn derde goal van het seizoen.
vrijdag 26 februari om 19:34
33' Weer is Benson Manuel dicht bij zijn eerste doelpunt in het shirt van PEC Zwolle. Nu schiet hij een vrije trap rakelings naast.
vrijdag 26 februari om 19:26
27' GOAL Sc Heerenveen! 0-1

Sc Heerenveen kwam na het sterke begin van PEC al beter in de wedstrijd en beloont zichzelf nu met de openingstreffer. Mitchell van Bergen schiet de bal onder Mous door in de verre hoek.
vrijdag 26 februari om 19:26
Het is een aantrekkelijke openingsfase in Zwolle, met kansen aan beide kanten. Gescoord is er nog niet.
vrijdag 26 februari om 19:22
21' Opnieuw een grote kans voor Heerenveen. Na een mooie aanval legt linksback Rami Kaib terug op Tibor Halilovic, maar hij stuit van dichtbij op doelman Xavier Mous.
vrijdag 26 februari om 19:20
19' Paal! Henk Veerman komt dichtbij de openingstreffer. De aanvalsleider van de Friezen neemt een lange pass van Joey Veerman ineens met zijn binnenkant, maar hij heeft pech en ziet zijn bal op de paal belanden.
vrijdag 26 februari om 19:19
Bram van Polen bereikt vanavond een mooie mijlpaal, want de aanvoerder van PEC Zwolle speelt vandaag zijn 350e competitieduel. Al deze competitieduels speelde hij in dienst van de Zwollenaren.
vrijdag 26 februari om 19:14
13' Eerste gevaarlijke moment van de bezoekers. Schöne geeft na een afgeslagen corner een gevaarlijke voorzet, maar Jan Paul van Hecke gaat net onder de bal door.
vrijdag 26 februari om 19:08
7' Wat een enorme kans voor Benson Manuel! Na balverlies van Schöne komt Manuel alleen voor Mulder, maar de huurling van Royal Antwerp produceert een afzwaaier. Daar had PEC op 1-0 moeten komen.
vrijdag 26 februari om 19:06
6' Benson Manuel arriveert bij de tweede paal na een scherpe voorzet van Virgil Misidjan, maar de hoek is te moeilijk om nog gevaarlijk te kunnen worden. Vlak daarna moet Mulder handelend optreden op een schot van Misidjan. Sterk begin van de thuisploeg.
vrijdag 26 februari om 19:02
1' Thomas Buiting zorgt binnen een minuut voor de eerste doelpoging, maar doelman Mulder kent weinig problemen met zijn inzet.
vrijdag 26 februari om 19:00
1' Aftrap! PEC Zwolle en sc Heerenveen trappen speelronde 24 in de Eredivisie af. De Zwollenaren zullen onder Leeroy Echteld een betere wedstrijd op de mat willen leggen dan vorige week in Emmen. De Friezen moeten op hun beurt eigenlijk winnen om de play-offs in zicht te houden.
vrijdag 26 februari om 18:54
Leeroy Echteld heeft voor de camera's van ESPN bevestigd dat dit voorlopig de laatste wedstrijd is dat hij de trainer is bij PEC Zwolle. "We hebben afgesproken dat ik het tot vandaag zal doen en morgen hebben wij overleg over wie er voor de rest van het seizoen voor de groep komt te staan." 

Echteld heeft de afgelopen week niet veel speciale dingen gedaan. "We hebben met de jongens besproken dat we in ieder geval energie gaan leveren. Dat hebben ze goed gedaan de afgelopen dagen. We gaan zien wat daaruit komt. We hebben wel een plan B voor als het niet loopt, voor de rest gaan we op dezelfde lijn verder."
vrijdag 26 februari om 18:52
Lasse Schöne was afgelopen week een twijfelgeval bij Heerenveen, maar trainer Johnny Jansen heeft niet getwijfeld om de Deen op te stellen. "Hij had even last van zijn bovenbeen, maar dat ging al snel weer goed. Nee, de wedstrijd tegen Ajax (dinsdag in de halve finale van de beker, red.) heb ik niet meegenomen. Lasse kan gewoon spelen."
vrijdag 26 februari om 18:10
Bij de bezoekers uit Friesland is het een stuk rustiger. De ploeg van trainer Johnny Jansen staat tiende en zit nog volop in de race voor de play-offs om Europees voetbal. Bovendien speelt het aankomende week in de halve finale van de KNVB-beker tegen Ajax.
vrijdag 26 februari om 18:00
Voor PEC Zwolle is de thuiswedstrijd tegen Heerenveen het einde van een bewogen zeven dagen. Na de deceptie van vorig weekend tegen hekkensluiter FC Emmen (3-2-nederlaag) werd trainer John Stegeman ontslagen. Het was de bedoeling dat Alfons Groenendijk als tussenpaus vanavond op de bank zou zitten, maar hij trok zich op het laatste moment terug. Daarom is assistent-trainer Leeroy Echteld vanavond de eindverantwoordelijke bij de 'Blauwvingers'.