Goedenavond en welkom in dit liveblog! Mijn naam is Jeroen van Barneveld en ik houd je op de hoogte van de oefeninterland van de Oranjevrouwen tegen Duitsland.

  • Vriendschappelijk
  • Oranjevrouwen-Duitsland
  • Uitslag:
  • 2-1
woensdag 24 februari om 19:31
Roord: 'Zijn gelijkwaardig met Duitsland'
"We begonnen goed en dan moet je de uitgespeelde kansen benutten", vindt Jill Roord bij Veronica. "Na de 1-1 begint de wedstrijd helemaal opnieuw. We hadden weinig controle. Op het einde was het geen voetbal meer, maar we hebben 'm wel over de streep getrokken. Of we gelijkwaardig zijn aan de nummer twee van de wereld? Dat denk ik wel. We hadden het in de eerste helft moeten beslissen. Al met al was het een prima wedstrijd van ons."
woensdag 24 februari om 19:29
Van de Donk: 'Dit is wel lekker'
"Het is fijn als je de winnende maakt", zegt matchwinner Daniëlle van de Donk nuchter voor de camera van Veronica. "Ik ben er wel blij mee, ze hadden nog behoorlijk wat kansen. Als ze met het A-team spelen, denk ik niet dat we er zo gelukkig mee weg zouden komen. Al hadden we in de eerste helft zelf de kansen moeten afmaken. Ik kan me niet heugen dat we van Duitsland hebben gewonnen. Dit is wel lekker."
woensdag 24 februari om 19:25
Bondscoach Sarina Wiegman sprak voorafgaand aan deze oefeninterland van een belangrijke graadmeter en de Oranjevrouwen lijken geslaagd voor dit examen in de aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio. Na een eerdere 0-2-nederlaag tegen de Verenigde Staten, de regerend wereldkampioen, is Nederland nu te sterk voor de nummer twee van de wereldranglijst.
woensdag 24 februari om 19:23
Oranjevrouwen winnen voor het eerst in 21 jaar van Duitsland
De Oranjevrouwen winnen voor het eerst in 21 jaar van Duitsland. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman is in eigen huis met 2-1 te sterk voor de nummer twee van de FIFA-ranglijst. Oranje komt al snel op voorsprong door een doelpunt van Jackie Groenen, waarna Duitsland op slag van rust de stand in evenwicht brengt. Het winnende doelpunt komt op naam van Daniëlle van de Donk, die na een uur spelen met het hoofd trefzeker is.
woensdag 24 februari om 19:21
90' De minimale extra tijd in Venlo bedraagt twee minuten. De Oranjevrouwen wankelen, maar lijken de oefenzege over de streep te trekken.
woensdag 24 februari om 19:16
86' Bondscoach Sarina Wiegman vindt het nog tijd voor een wissel. Ze brengt Katja Snoeijs voor Vivianne Miedema.
woensdag 24 februari om 19:14
83' Wat een opgelegde kans voor Duitsland de gelijkmaker in Venlo. Stefanie van der Gragt staat te klungelen in de opbouw en zet Klara Bühl alleen voor Lize Kop. Tot opluchting van Van der Gragt en de Oranjevrouwen schiet Bühl hard naast en over.
woensdag 24 februari om 19:11
81' Duitsland heeft het slotoffensief gelanceerd en dwingt Nederland om dieper in de loopgraven te duiken. Houdt de Nederlandse defensie stand tegen dit Duitse aanvalsgeweld?
woensdag 24 februari om 19:10
80' Frappant genoeg mag de voorgenomen Duitse wissel toch plaatsvinden van de arbitrage, omdat een speler van de Duitsers geblesseerd is. Nederland tilt er niet zwaar aan in deze oefenwedstrijd.
woensdag 24 februari om 19:08
77' Wat een geblunder in de technische staf van Duitsland. De Duitse bondscoach Martina Voss-Tecklenburg wil een vierde wissel toepassen, maar de ploegen hebben afgesproken dat ze maximaal drie wissels mogen toepassen. En Duitsland heeft ze alle drie al verbrast, tot afgrijzen van Voss-Tecklenburg zelf.
woensdag 24 februari om 19:07
75' Nog een kwartier te spelen in Venlo en Nederland heeft de overwinning nog zeker niet in de tas. Duitsland wordt sterker en sterker in De Koel en het gepruts in de Nederlandse defensie heeft daar onder andere mee te maken. Het is lang niet zo wervelend als in de eerste helft.
woensdag 24 februari om 19:01
Direct na haar treffer rent Daniëlle van de Donk naar de bank en valt ze Lineth Beerensteyn in de armen. Het is niet duidelijk waarom ze dat deed.
woensdag 24 februari om 19:00
68' Lize Kop kan opgelucht ademhalen dat Duitsland hier niet de 2-2 maakt. Voor de zoveelste keer levert de keeper van de Oranjevrouwen de bal zomaar in bij een uittrap en dat komt haar bijna duur te staan. Ze herstelt het zelf door op het nippertje een inzet van een Duitse te keren. In de nastoot haalt Aniek Nouwen de bal van de doellijn.
woensdag 24 februari om 18:50
61' GOAL Nederland! 2-1

Daniëlle van de Donk miste even geleden nog een opgelegde kopkans, maar nu is het wel raak met het hoofd voor de 1,60 meter lange middenvelder. Een inzet van Jill Roord belandt via de Duitse keeper Merle Frohms nog op de onderkant van de lat, maar in de rebound weet Van de Donk wel het net te vinden. De Oranjevrouwen leiden weer tegen Duitsland.
woensdag 24 februari om 18:49
58' Lieke Martens, de beste speler aan Nederlandse zijde, laat weer eens iets zien. De dribbelkoningin van Oranje laat twee Duitse verdedigers staan en haalt uit met haar fluwelen rechterbeen. De inzet gaat maar rakelings naast.
woensdag 24 februari om 18:47
55' Duitsland bijt wat meer van zich af na rust en dat resulteert in de eerste serieuze kans. Lize Kop, die een kans krijgt van bondscoach Sarina Wiegman, staat vooralsnog haar mannetje onder de lat, ook al ziet het er allemaal niet heel gepolijst uit bij de keeper van Ajax.
woensdag 24 februari om 18:40
49' Daniëlle van de Donk is klein van stuk, maar krijgt hier wel een opgelegde kopkans op de voorsprong. De aanvallende middenvelder ontsnapt bij een hoge voorzet vanaf de rechterkant aan de aandacht van de Duitse verdediging, maar het is duidelijk te zien dat Van de Donk niet de beste kopper is. Haar inzet gaat hoog over het doel omdat ze de bal midden op haar hoofd krijgt, en niet op haar voorhoofd.
woensdag 24 februari om 18:38
47' Vivianne Miedema zet direct de toon in de tweede helft en laat als een volleerd dribbelaar haar Duitse mandekker de hielen zien aan de rechterkant. Haar voorzet ontbeert echter richting, waardoor er geen Nederlandse speler het Duitse doel onder vuur kan nemen.
woensdag 24 februari om 18:35
Aftrap! De bal rolt weer in De Koel in Venlo voor de tweede helft van Nederland-Duitsland. Kunnen de Oranjevrouwen het goede spel van de eerste helft doortrekken na rust?
woensdag 24 februari om 18:33
Kika van Es gaat haar opwachting maken bij de Oranjevrouwen. Zij vervangt Merel van Dongen, die in de kleedkamer is achtergebleven.
woensdag 24 februari om 18:26
Dit zijn de statistieken van de eerste helft tussen Nederland en Duitsland:

Balbezit: 52%-48%
Doelpogingen: 7-4
Schoten op doel: 5-3
Corners: 3-2
woensdag 24 februari om 18:18
Rust! Nederland speelt een uitstekende eerste helft tegen grootmacht Duitsland, maar moet zichzelf voor het hoofd slaan dat het scorebord een 1-1-tussenstand weergeeft. Na de vroege openingstreffer van Jackie Groenen delen de Oranjevrouwen van bondscoach Sarina Wiegman de lakens uit, maar verzuimen ze verder afstand te nemen van de nummer twee van de wereld. En daarvoor krijgt het één minuut voor rust de rekening gepresenteerd in de vorm van de gelijkmaker van Laura Freigang.
woensdag 24 februari om 18:14
44' GOAL Duitsland! 1-1

Nederland is het pardoes even kwijt en krijgt de rekening gepresenteerd voor de gemiste kansen. Spits Laura Freigang staat bij de tweede paal helemaal vrij om de gelijkmaker binnen te glijden. Dit is nogal tegen de verhouding in.
woensdag 24 februari om 18:11
40' Wat is het toch een genot om vanavond naar Lieke Martens te kijken. De linksbuiten heeft het overduidelijk op haar heupen en degradeert alle Duitsers tot pionnen, zo ook bij deze dribbel. Ze slalomt als een ballerina langs zeker vier tegenstanders en haalt vanaf de rand van het strafschopgebied ook nog de trekker over. Keeper Merle Frohms tikt de bal met moeite uit haar doel. Deze dribbel uit de hogeschool van het voetbal had een beter lot verdiend.
woensdag 24 februari om 18:06
35' Wat een kansen voor Nederland, opnieuw. Sherida Spitse laat een puntgave lange pass van haar rechtervoet vertrekken richting Vivianne Miedema, maar de spits krijgt de bal na een ferme sprint niet onder controle en denkt dat de Duitse keeper Merle Frohms het speeltuig van de grond grist. Frohms mist de bal echter volledig, maar staat er weer als Martens in de rebound het doel onder vuur neemt.
woensdag 24 februari om 18:03
32' Duitsland mag dan wel de nummer twee van de wereld zijn, het is toch echt Nederland dat de klok slaat in De Koel in Venlo. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman laat de bal met geduld en overleg rondgaan en dat leidt tot mooie aanvallen en veel kansen. Kan Oranje de voorsprong voor rust misschien nog verdubbelen?
woensdag 24 februari om 17:58
27' Lieke Martens snijdt als een warm Hollands mes door de Duitse boter en is na een fraaie dribbel dicht bij de 2-0. Ze komt alleen niet lekker uit met haar stappen, waardoor ze de bal niet het laatste zetje kan geven. Zonde.
woensdag 24 februari om 17:55
23' Keeper Lize Kop mag haar visitekaartje een keer afgeven van bondscoach Sarina Wiegman en doet dat hier iets te letterlijk. Ze bokst de bal bij een indirecte vrije trap in het gezicht van Merel van Dongen een beukt daarna ook een speler van Duitsland, Lena Lattwein, omver. Lattwein mag niet verder van de Duitse ploegarts.
woensdag 24 februari om 17:51
Afmaker en aangever weten elkaar snel te vinden na de 1-0 van Nederland tegen Duitsland: Jackie Groenen valt Vivianne Miedema in de armen na haar puike voorbereidende werk voorafgaand aan de openingstreffer.
woensdag 24 februari om 17:46
16' GOAL Nederland! 1-0

Jackie Groenen zet Nederland op voorsprong tegen Duitsland en dat doet de kleine middenvelder bijzonder fraai. Met een snelle voetbeweging stuurt ze de voorzet van Vivianne Miedema in de linker kruising, buiten het bereik van de Duitse keeper Merle Frohms. Nederland leidt na ruim een kwartier spelen verdiend tegen Duitsland.
woensdag 24 februari om 17:46
Het mag dan wel een oefeninterland zijn, dat wil niet zeggen dat Nederland en Duitsland het onderlinge treffen in Venlo als een plichtmatig tussendoortje zien. Beide ploegen vallen naar hartenlust aan en zetten mooie aanvallen op, wat de amusementswaarde vanzelfsprekend ten goede komt. De kijker is voorlopig de grote winnaar.
woensdag 24 februari om 17:44
13' Jill Roord test opnieuw de handen van de Duitse keeper Merle Frohms. De rechtsbuiten krijgt de bal na goed voorbereidend werk van Vivianne Miedema en haalt uit vanaf de rand van het strafschopgebied. Frohms moet zich strekken om de bal uit haar doel te ranselen. De Oranjevrouwen zijn gretig begonnen aan de oefenwedstrijd tegen Duitsland.
woensdag 24 februari om 17:42
10' Ondanks haar hilarische misser is Lieke Martens vooralsnog de gevaarlijkste speler op het veld. Met haar dribbels en snelheid is ze een plaag voor de Duitse defensie. Dat hebben haar medespelers ook ontdekt, want Martens wordt continu aangespeeld aan de linkerkant. Dit is de Martens die we kennen uit de gouden tijden.
woensdag 24 februari om 17:36
4' Wat een misser van Lieke Martens! De linksbuiten, de steraanvaller van Oranje, heeft de bal voor een leeg doel voor het inschieten nadat Jill Roord met een fraaie boogbal de onderkant van de lat raakt, maar ze presteert het om 'm in de tribunes te jagen. Martens slaat de handen voor haar ogen. Ze raakt de bal helemaal verkeerd.
woensdag 24 februari om 17:34
3' Nog geen minuut later volgt daar de opgelegde kans voor Duitsland op de openingstreffer. Alexandra Popp neemt een opstuitende bal van dichtbij direct op de pantoffel en ziet haar inzet rakelings over het doel van Lize Kop zeilen. Oranje ontsnapt aan een vroege achterstand.
woensdag 24 februari om 17:33
2' Duitsland komt er voor het eerst snel uit en het is direct vrouwen en kinderen eerst bij de Oranjevrouwen. Het is dat de Duitsers de trekker niet overhalen, anders had keeper Lize Kop direct in actie moeten komen.
woensdag 24 februari om 17:30
Aftrap! De bal rolt in De Koel en dus is de oefeninterland tussen Nederland en Duitsland onderweg. Wat kunnen de Oranjevrouwen van bondscoach Sarina Wiegman uitrichten tegen de nummer twee van de wereld?
woensdag 24 februari om 17:26
De volksliederen klinken al in Venlo. Over enkele minuten gaat de oefeninterland van de Oranjevrouwen tegen Duitsland van start.
woensdag 24 februari om 17:24
Dominique Janssen ontbreekt vanavond in de wedstrijdselectie van de Oranjevrouwen tegen Duitsland. De 67-voudig internationals en huidig speler van VfL Wolfsburg is geblesseerd.
woensdag 24 februari om 17:18
Wiegman over interland: 'Belangrijk meetmoment'
"Deze wedstrijd zien we als een belangrijk meetmoment richting de Spelen", aldus bondscoach Sarina Wiegman voorafgaand bij Veronica. "We hebben vorig jaar al tegen Amerika gespeeld, dit is de volgende topwedstrijd. We hebben in april en juni nog een periode, dan moet de puzzel wel gelegd zijn. De spelers moeten dadelijk vormbehoud tonen. De basisspelers moeten soms een stapje meer brengen omdat er meer concurrentie in de nek zit."

Waarom Lize Kop de voorkeur krijgt boven aanvoerder Sari van Veenendaal onder de lat? "We vinden dat Lize ook een wedstrijd moet keepen. Je kan niet op één paard in de wei gokken. Ze ontwikkelt zich goed. Ze mag tegen een topland laten zien hoe goed ze is."
woensdag 24 februari om 17:13
Wiegman was nog speler bij laatste zege op Duitsland
Oranje jaagt in De Koel op de eerste zege op de Duitsers in 21 jaar. In maart 2000 werd de tweevoudig wereldkampioen door goals van Miranda Noom en Liesbeth Migchelsen met 2-0 verslagen. Wiegman was destijds een van de speelsters. Sindsdien werd zeven keer verloren van Duitsland en twee keer gelijkgespeeld.
woensdag 24 februari om 17:12
Oefenduel in aanloop naar Olympische Spelen
De Oranjevrouwen spelen deze oefenwedstrijd ter voorbereiding op de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio. Vorige week oefende de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman ook al tegen België. Dat duel ging simpel gewonnen: 6-1. Vanavond zullen de speelsters voor een zwaarder karwei staan, want Duitsland is de nummer twee van de wereld. Nederland bezet tegenwoordig de vierde plaats op de FIFA-ranglijst.
woensdag 24 februari om 17:08
Bondscoach Sarina Wiegman kiest voor haar vaste basisspelers voor de oefeninterland tegen Duitsland. Alleen Lize Kop is een verrassing onder de lat van de Oranjevrouwen. Zij krijgt de voorkeur boven Sari van Veenendaal, die normaal gesproken aanvoerder is.

Opstelling Oranjevrouwen: Kop; Wilms, Van der Gragt, Nouwen, Van Dongen; Groenen, Van de Donk, Spitse; Roord, Miedema, Martens.
woensdag 24 februari om 17:03
Dit is het decor voor de oefeninterland van de Oranjevrouwen tegen Duitsland: Stadion de Koel in Venlo. Vanzelfsprekend zijn er in het onderkomen van Eredivisie-club VVV-Venlo vanavond ook geen toeschouwers welkom vanwege de coronacrisis. Om 18.30 uur rolt de bal op het grasveld.